Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt așteptați la Straja

Mâine, 04.12.2021 se va deschide sezonul de schi în Stațiunea Straja. Cei care administrează domeniul schiabil din Straja  invită turiștii și iubitorii sporturilor de  iarnă să vină și să descopere noile surprize,  care au fost pregătite în această perioadă.

Pentru buna funcționare a domeniului schiabil au mai fost achiziționate încă cinci tunuri de zăpadă, plus o rachetă de făcut zăpadă, toate urmând să funcționeze la capacitate maximă. Încă un ratrac nou va fi văzut pe pârtii.  Una dintre surprizele noului sezon  o reprezintă amenajarea unei pârtii de sanie, prima din domeniul Straja, care va coborî prin pădure și avea circa un kilometru lungime. Și în locul teleschiului principal de pe Pârtia Platoul Soarelui Straja a fost  montat un telescaun cu două  locuri, care are ca scop îmbunătățirea transportului, astfel încât,  timpul de așteptare la urcare să fie cât mai mic. Telescaunul Platoul Soarelui va fi deschis, lătimea medie a zonei schiabile va avea 40 m din cei 70 m existenți și va fi delimitată de plasele de protecție. Teleschiul Platoul Soarelui nu va funcționa,  pentru că, încă nu are suficientă zăpadă.

În zona de la Agrement a fost inaugurată o parcare cu peste 250 de locuri, destinată turiștilor care vor ajunge la Straja în noul sezon.

Sâmbătă schiorii sunt așteptați pe Pârtiile Constantinescu și Platoul Soarelui.

”Investițiile realizate de Primăria Municipiului Lupeni în stațiune și-au arătat și de această dată eficiența. Cu ajutorul lacului de acumulare si a tunurilor de zăpadă s-a făcut zapadă artificială pentru iubitorii de schi. Stațiunea Straja este pregătită pentru startul noului sezon turistic! Felicitări tuturor pentru implicare: Comexim R SRL Lupeni , Domeniului Schiabil Straja, echipei Salvamont Lupeni, iubitorilor de schi, tuturor investitorilor din Straja, Asociației Pro Straja, ISU si Jandarmeriei, tuturor celor care își desfăsoară activitatea aici si celor care își petrec timpul liber aici! Felicitări și mulțumiri tuturor celor care în permanență si cu deosebire în sezon,  dau viață stațiunii! Ne vom uni și în acest sezon forțele, vom colabora și împreună,  vom face tot posibilul să fie un sezon bun si frumos! Doamne, ajută!” a ținut să trasmită primarul Lucian Resmeriță.

Și cei care dețin cabane și pensiuni au făcut investiții pe timpul verii și  au diversificat serviciile.

” Nu foarte multe stațiuni montane din România pot spune că dispun de atâtea instalații pe cablu, așa cum există la noi, în  Straja. Investițiile pe care le facem în prezent este pentru a satisface cerințele tuturor turiștilor, de la mic, la mare, intenționăm să organizăm și în noul sezon competiții sportive de anvergură, precum și pe cele tradiționale. Straja se dezvoltă continuu, încercăm să atragem noi fonduri europene, pentru că am spus-o mereu, turismul este și trebuie să devină motorul de dezvoltare socio – economică a ITI  Valea Jiului. Împreună cu toți partenerii noștri vom face în continuare investițiile  și tot ceea ce este necesar,  pentru a aduce Stațiunea Straja acolo unde îi este locul: printre cele mai bune stațiuni de munte din România, inclusiv prin continuarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil, spre Vulcan.  Iar stațiunea  Straja este una în care,  raportul de calitate a serviciilor și prețul plătit pentru acestea este  unul acceptabil pentru toate buzunarele”, a spus și Emil Părău, principalul dezvoltator al stațiunii. Domeniul schiabil din Straja însumează cu totul peste 27 de kilometri de pârtii.

Tarifele la transportul pe cablu precum și la parcare au rămas aceleași, de anul trecut., respectiv 140 lei/ abonament,  pe tot domeniul schiabil din statiunea Straja.  Prin lege, certificatul verde este cerut doar la cazare și restaurant. Nu va fi cerut pe pârtie sau la instalațiile  de transport pe cablu. În staţiune există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.

Pentru că sezonul de iarnă va debuta în curând, Salvamont România, vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :

  1. Nu intrați în panică.
  2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
  3. Anuntati echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca avand un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
  5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.
  6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și încercați să faceți compresie .
  7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.
  8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmăriți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale. Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România !

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share