Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Jaful din energie nu are limite

”Românii vor primii 4 lei pe zi ca și despăgubire, în urma acestui dezastru. Ministerul Energiei distruge capacitățile de producere a energiei, iar guvernul acordă compensări pentru milioane de români. Practic suntem furați cu două mâini. Până când…?” se întreabă europarlamentarul Maria Grapini.

Comitetul creditorilor Complexului Energetic Hunedoara a fost convocat pentru data de 12 aprilie a.c.  Două puncte sunt pe ordinea de zi, și anume:  prezentarea și aprobarea cererii administratorului special de valorificare a unor bunuri din patrimoniul debitoarei  Sucursala Electrocentrale Deva.

În data de 29.03.2022 s-a aprobat cererea administratorului special, numai cu privire la bunurile mobile libere de sarcini, dar, cu privire la celelalte bunuri mobile, nu s-a adoptat nicio hotărâre din cauza neîntrunirii majorității cerute de lege și prezentarea și aprobarea cererii administratorului special de valorificare a activului ”Termocentrala Mintia”.

Potrivit Ministerului Energiei, în urma evaluărilor întocmite s-a stabilit că termocentrala Mintia are o valoare de piață de 100.882.612,50 euro și o valoare de lichi­dare de 61.025.192,21 euro.

”Aceste investiții depășesc costul unui grup energetic, iar aici,  apare tunul dat de hoții din energie. Ei vor aceste platforme la preț de câteva zeci de milioane de euro. La Mintia se cere la prima strigare doar 60 milioane euro, sumă care se poate amortiza din tăierea la fier vechi a instalațiilor sau într-o lună de funcționare. Încă nu avem data licitației, dar văd că Ministerul Energiei este consecvent, deși ar trebui să revenim și noi la cărbune, ca și alte țări din UE”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. La începutul lunii martie, Florin Cîțu afirma că premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune.

Despre devalizarea termocentralei Mintia a vorbit și senatorul social democrat, Cristian Resmeriță care a  prezentat într-o conferință de presă, etapele și cum va fi vândută, Mintia.

Mintia este parte a CEH și, cu siguranță, va fi vândută la fier vechi. Înteleg că sunt la guvernare  alături de PNL, dar atunci când partenerul meu greșește, vă spun , că nu poate să mă oprească nimeni,  să-mi spun punctul de vedere. Am scos în evidență aceste probleme și când era condus de echipe manageriale ale PSD. Închiderea Mintiei este o „reușită” a  celor doi președinți liberali de la Lupeni și de la Petrila, ei fiind puternic ancorați în politică. În data de 23 decembrie 2020, administratorul special dl. Roșu spunea: ”Mintia nu se oprește” și spunea despre problema de la Mintia: ”e rezolvată și nu există riscul opririi termocentralei  și nu pot să spun mai multe acum”.  În 19 februarie 2021 un alt titlu din presă: ”Mintia s-a oprit”. Acesta a scos în evidență și faptul ca energeticienii nu au bani pentru disponibilizări, iar domnul Roșu îi trimite la dl. Sîn, care ere președinte interimar la Sindicatul Muntele” ca oamenii să discute cu aceștia”, în condițiile în care  conducerea CEH putea solicita modificarea CCM. Până la la urmă se  rezolvă cu disponibilizările în luna iunie, iar tot personalul de la Mintia, pleacă. După, Mintia intră în conservare, iar ei, pentru salariile alea de 20.000 lei, Dioane și 10.000 de euro, Roșu,acceptă și semnează. În 5 ianuarie 2022, Mintia este scoasă din conservare și  pregătită pentru tăiere și vânzare.(…)  Scoaterea grupurilor din conservare scade automat valoarea de vânzare,  de la 100 de milioane, la 60 de milioane de euro. Dacă nu este vândută, la următoarea licitație  valoarea scade cu 30%. Punem un pariu, noi aici, că, la licitație nu se va prezenta nimeni, să scadă și, iar,  să mai scadă. Din 23 decembrie 2020 și până în luna ianuarie, au rezolvat problema Mintiei, închisă, personalul este trimis acasă și o scot la vânzare”, a subliniat senatorul hunedorean.

În luna februarie a acestui an, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat faptul că termocentrala Mintia nu va ajunge la fier vechi. De asemenea, el spune că i-a solicitat administratorului judiciar să ceară garanții ferme că, în locul Termocentralei se va cons­trui una nouă. Potrivit ministrului, noua centrală va avea o capacitate de producere a energiei naturale de minim 800 MW, în timp ce aceasta va funcționa pe gaze naturale. ”Am solicitat administratorului judiciar că în procedura de vânzare și selectie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 Mw”, a spus ministrul  Virgil Popescu . Firme din Iordania, Coreea, Austria, China, Canada sau chiar România sunt interesate de termocentrala de la Mintia.

PNIESC-revizuit_31-01-2020

Societatea GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a transmis administratorului judiciar al Complexului  Energetic Hunedoara intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia, una dintre cele două centrale electrice operate de CEH, companie de stat aflată în insolvență. Informația apare într-un document semnat de către Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Energiei. GSP Power este singura companie privată care apare în Planul Național de Redresare și Reziliență. La capitolul Energie, sunt trecute două contracte ce totalizează suma de 585 milioane de euro, ambele cu aceiași semnatari: Romgaz, companie de stat, și GSP Power.

raspuns deva

În documentul semnat de către Akos Derzsi, se mai spune că mai există potențial cumpărător, Consiliul Județean Hunedoara. Numai că instituția dorește să preia în proprietatea UAT Județul Hunedoara ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de material și piese de schimb, licențe etc.)”, libere de sarcini și fără datorii.  Se pare că în afară de GSP Power, mai există  și alte patru companii care doresc achiziționarea termocentralei Mintia. Conform administratorului special al CEH, Cristian Roșu, sunt cinci firme, dintre care trei sunt străine pe listă. „Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Două sunt firme româneşti, iar trei sunt din străinătate. Termocentrala Mintia era un obiectiv strategic, care trebuia monitorizat de Serviciul Român de Informații, pentru a evita devalizarea/distrugerea echipamentelor energetice. Se vede cu ochiul liber că atât SRI,  cât și Ministerul Energiei în calitate de beneficiar legal, au făcut front comun pentru oprirea termocentralei, în perioada în care prețul energiei electrice a explodat, peste 200 %, adică,  ar fi adus profit societății pe câteva luni în avans.

Și europarlamentarul țărănist Cristian Terhes, după nenumărate intervenții la conducerea complexului energetic, a reușit  să intre în subteranul E.M. Lupeni și să stea de vorbă cu minerii. Declarațiile acestuia despre ceea ce a găsit în mină sunt de necomentat și reflectă adevărurile nespuse despre munca minerilor din abatajele minelor și cu ce se confruntă ortacii. Acesta a văzut, pe viu, condițiile în care muncesc minerii și a rămas impresionat de ceea ce a văzut în subteran.

 Am văzut cu ochii mei, la sute de metri sub pământ, în mina Lupeni, cum România își îngroapă suveranitatea și propria independență energetică. Am intrat în mina Lupeni (jud. Hunedoara) pe data de 18 martie 2021 pâna la locul de unde se scoate efectiv cărbunele (abataj), deoarece am dorit să văd cu ochii mei condițiile de lucru din mină și tehnologia folosită pentru extracția cărbunelui. Vreau să vă spun că minerii sunt niște oameni fantastici: bravi români, care-și iubesc familile și se sacrifică pentru ele (la propriu!), iar cu forța propriilor mușchi scot cărbune pentru ca termocentralele Mintia și Paroșeni să producă energie electrică pentru o țară condusă de niste politicieni iresponsabili, care din slugărnicie față de birocrații de la Bruxelles sau din interese politico-financiare meschine îngroapă sectorul termoenergetic romanesc și, implicit, suveranitatea și independența energetică a României.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share