Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Specii de păsări în pericol- arde DELTA VĂCĂREȘTI

Ard hectare de stuf în Delta Văcărești.  Astfel de incendii au mai avut loc și în anii anteriori . În toată zona Vitan este fum și traficul e îngreunat și sunt acum restricții în zonă. 

Cauza incendiului, este  încă necunoscută,  dar daca privim retrospectiv, în aceleași condiții de secetă și fum, un ciob de sticlă sau o țigară aruncate poate să declanșeze un incendiu. Ceea ce este cu adevărăt trist,  e faptul că în ciuda eforturilor mari depuse de oamenii care au grijă voluntar de Delta Văcărești, autoritățile doar s-au pozat aici, fără un minim de aport pentru conservarea patrimoniului natural. Mai pe scurt, e nevoie de pază, de gard, de un sistem care să permită autoutilitarelor de pompieri un acces facil la surse de apă. distribuite în proximitate.
Primăria Municipiului București a preluat administrarea parcului, însă,  până acum, avem doar o numire pentru șefia administrării parcului și , nimic mai mult.
Pe lângă faptul că fix acum eclozează majoritatea bobocilor și păsările sunt dependente de zona de stuf, mai avem și fumul care merge iar în plămânii bucureștenilor” spune revoltat, fostul ministru al mediului, Octavian Berceanu.

ISU intervine cu 11 autospeciale pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată din Delta Văcărești, pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp. Vântul influențează atât modul de propagare a incendiului, cât și coloana intensă de fum rezultată în urma procesului de ardere. Pentru avertizarea locuitorilor și participanților la trafic din sectorul 4 a fost  remis un mesaj prin sistemul Ro-Alert.  Pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 25 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Acestea constituie habitatul numeroaselor specii de păsări de apă dar și a multor specii de reptile, insecte, reptile, amfibieni și mamifere. Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, prezentând toate elementele lanțului trofic. Campania pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a fost inițiată de un grup de organizații neguvernamentale ai căror membrii s-au grupat în Asociația Parcul Natural Văcărești, instituție înființată în anul 2014. Parcul Natural Văcărești, în numere: 10 km de la Piața Universității, km 0 al Bucureștiului,  183 de ha, este cel mai mare spațiu verde din București, un m² în plus de spațiu verde pentru fiecare bucureștean,  125 de specii de păsări, din care 56 sunt menționate in anexele OUG 57/2007, cuibăresc, se hrănesc și se înmulțesc la Văcărești, 6 km de plimbare pe dig, respirând posibil cel mai curat aer din București, într-un peisaj remarcabil. În aprilie, 2017, Asociația Parcul Natural Văcărești a devenit administratorul oficial al ariei protejate. Obiectivele administrației sunt: protejarea biodiversității, sprijinirea educației pentru natură și a recreerii sănătoase.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share