Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ești profesor în România, pardon, educatoare (așa te-a pus la punct o tanti în mesaj privat spunându-ți să îți vezi de șters muci și …. de copii, nu de criticat miniștri) și decizi să faci o mică plimbare chiar dacă afară sunt niște 30⁰.

Traversezi parcul, te bucuri de răcoarea pomilor, asculți ciripitul păsărelelor, câțiva trecători te salută și îți urează vacanță plăcută. De unde să știe ei că tu și mulți, foarte mulți dintre profesori nu intrați în vacanță? Dar nici măcar acest gând nu îți strică buna dispoziție.

De-ale părinților…

Trotuarul se aglomerează. Iese lumea de la biserică. Te strecori printre ei ca un schior printre jaloane. Nu de alta dar ai un tort de înghețată pe care îl duci părinților tăi și nu vrei să ajungă ciorbă. Pe la mijlocul mulțimii te fulgeră o voce ascuțită:

– Pe mine m-a enervat educatoarea vineri, de îmi venea să o bat.

Uiți de înghețată și încetinești (prostul tău obicei de a trage cu urechea).

– Dar ce ți-a făcut?

– Vineri când m-am dus după fetiță la grădiniță ne-a urat vacanță plăcută.

– Păi de luni e vacanță.

– Da, sigur…iar vacanță. De doi ani stau tot într-o vacanță.

– Cum de doi ani?

– De când cu pandemia.

– Lasă că nu sunt doi ani. Și din februarie sunt la grădiniță.

– Nu îi mai lua apărarea. Au stat acasă și au luat bani. Nu s-au gândit la părinți.

Între timp ție ți-a crescut tensiunea și nu de la căldură.

– Și acum iar vacanță.

– Ai început lucrul?

– Nuuu!!!

– Atunci de ce o duci la grădiniță în vacanță?

– Ce să fac cu ea acasă? Îl mai am și pe cel mic.

Te întorci și te uiți la ea cum te-ai uitat sâmbătă în Brașov la Ferrari-ul ăla auriu cu nr B…XXX.

De data asta ești tu cea plină de nervi. Îți vine să te duci la ea, să o iei de gât și să o scuturi.

Cum ce să faci cu ea? Să o crești, să o educi, să o iubești pentru că de aceea ai adus-o pe lume.

Crește în tine furia precum Făt Frumos din poveste. Oare de ce aleg acești oameni să aducă copii pe lume? Oare de ce nu se bucură că sunt părinți?

Este sau nu necesară vacanța pentru copii?

Atunci când lucrezi și când patronul îți flutură refrenul cu datul afară, da, îți duci copilul la grădiniță și în vacanță. Dar când tu stai acasă….chiar dacă mai ai un copil mai mic, cum să îl duci?

Vacanța este esențială pentru copii, dar și pentru părinți. Este ocazia, perioada ideală de a petrece timp împreună, un timp prețios care nu se mai întoarce.

Atunci când există activități în familie, se reduce stresul, se declanșează puternic sentimentul de afecțiune și generozitate, creând totodată și o legătură unică, indestructibilă. Atașamentul este foarte important, deoarece stările emoționale din copilăria timpurie devin, ulterior, trăsături de personalitate.

Vacanța este o perioadă nemaipomenită pentru a întări legăturile de suflet cu membrii familiei. Dacă, în restul anului, nu pot petrece atât de mult timp pe cât și-ar dori copiii, în compania părinților (un copil preșcolar stă între 8 și 10 ore la grădiniță), vacanța este șansa lui de a se bucura de fiecare membru al familiei în parte. Vacanța este șansa lui de a împărtăși cu ei experiențe noi care nu vor face decât să întărească și mai mult afecțiunea care ar trebui să existe între membri familiei.

Repet. Atunci când nu există altă soluție, copiii trebuie să vină în vacanță la grădiniță. Dar dacă se poate este benefic să aibă parte de vacanță.

Vacanța este perioada în care nu trebuie să se trezească cu noaptea în cap. Pot dormi până mai târziu, să ia micul dejun în pat, să se alinte. Pot sări peste somnul de după amiază, pot mânca ce vor si când vor. Dar, mai ales, stau mult timp, tot timpul cu părinții.

Viață de preșcolar…

În timpul școlii, un preșcolar de la program prelungit stă minim 8 ore la grădiniță. Dacă adăugăm încă 10 ore de somn ajungem la 18. Mai rămân 6 ore petrecute în familie. Cam puțin, nu?

Dacă mai punem la socoteală orele de înot, engleză….chineză, pian, canto, balet, dans. … rămân vreo 2-3.

Părinți, nu vă lăsați copiii doar în grija altora. Nici nu știți cât veți regreta mai târziu.

Cât despre tine. …ți-ai amintit de înghețată, de copilul tău minunat care a avut parte de vacanțe minunate în familie, de vară, de soare și ai avut o zi frumoasă. Pe seară nu te-ai putut abține să nu dai niște sfaturi. Și încă ceva. …

Dragi părinți. ..

Vacanța mare poate fi foarte mică, atunci când este doar un joc de-a vacanța.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share