Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Joe Biden este al 46-lea preşedinte al Americii. Cine este Biden?

Joe Biden, 77 ani, devine al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după ce l-a înfrânt pe Donald Trump într-un scrutin prezidenţial tensionat şi complicat.

Joe Biden

Joe Biden a fost cel de-al 47-lea vicepreşedinte american, şi a devenit cunoscut peste hotare, inclusiv în România, după ce a servit în cabinetul lui Barrack Obama în timpul mandatelor acestuia, în perioada 2009-2017.

Cine este Biden?

Democratul în vârstă de 77 de ani a câştigat cursa de la Casa Albă, în ciuda criticilor care susţin că nu ar fi avut şanse din cauza vârstei înaintate. Într-adevăr, Joe Biden este cel mai în vârstă american aşezat pe fotoliul celui mai influent politician al lumii libere, însă Donald Trump ar fi „câştigat” aceeaşi apreciere dacă ar fi dobândit un nou mandat, întrucât şi el are 74 de ani în prezent.

Paradoxal, în 1973 Biden a devenit senator la vârsta de 30 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri senatori din istoria ţării. El a activat drept senator al statului Delaware timp de 36 de ani, până în 2009, când a candidat pe tichetul Democraţilor alături de Barack Obama.

Nu este prima dată când Biden vrea să devină preşedintele celei mai puternice economii din lume. Atât în 1988, cât şi în 2008, Joe Biden a candidat pentru a deveni cartea jucată de Democraţi în cursa prezidenţială.

Biden a activat în sectorul public pentru aproape un secol şi a pus accent pe experienţa aceasta în timpul campaniei, încercând să se poziţioneze drept un potenţial lider pentru poporul american.

Pe măsură ce criza coronavirusului a prins amploare, Biden a încercat să iasă în faţă de fiecare dată cu idei şi propuneri, formulând recomandări pe baza opiniilor unor experţi atât din sfera medicală, cât şi din sfera economică. Printre sugestiile lui se numără testare în masă, gratuită. Mai mult, el a spus că americanii nu ar trebui să scoată bani din buzunar pentru vaccin, conform New York Times.

Joe Biden a pus în timpul campaniei accent pe sănătate şi a discutat de multe ori subiectul aducându-i o notă familială, întrucât prima lui soţie şi fiica sa au murit într-un accident de maşină în 1972, iar în 2015 fiul său Beau Biden a murit de tumoră cerebrală.

Obama nu i-a susţinut candidatura lui Joe Biden până când nu a devenit clar că el va fi candidatul Democraţilor în cursa prezidenţială din 2020. Cu toate acestea, Biden a reuşit să atragă simpatia alegătorilor în prima etapă a campaniei mizând pe legătura dintre el şi fostul preşedinte american.

Biden în România

Joe Biden a fost în trei vizite oficiale în România, odată în 1999 când era liderul comitetului pentru relaţii externe din Senat, şi de două ori în timpul administraţiei Obama: în 2009 şi 2014.

După vizita din 2014, Casa Albă a realizat un material video care descrie vizita de atunci a vicepreşedintelui, într-un context tensionat în regiune.

Autor Alex Ciutacu, Ziarul Financiar

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share