Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

JUNII au coborât din nou în BRAȘOV

Cel mai cunoscut eveniment tradițional al Junilor este „Ziua de călări” sau sărbătoarea din Duminica Tomii și constă în defilarea călare a cetelor de Juni prin Șchei, dar și pe străzile cetății Brașovului. Este o sărbătoare singulară în spațiul românesc, un eveniment tradițional care cuprinde atât elemente ritualice pre-creștine, cât și creștine.
Premergătoare evenimentului care a avut loc astăzi, aseară în PIAȚA UNIRII a avut loc ritualul ARUNCATUL ÎN ȚOL, un alt eveniment tradițional,  spectaculos, în cadrul căruia Junii Tineri sunt aruncați spre cer cu ajutorul unui țol (cergă). Ritualul aruncării tinerilor spre cer este o reminiscență a unor vechi practici de confirmare a intrării în ceata de feciori.
În această  dimineață din Duminica Tomii, Junii așteaptă să ajungă caii în Piața Unirii sau pe ulițele din Șcheii Brașovului, Brașovechi și Stupini. Fiecare  și-a  pregătit  calul cu mare grijă: se împletește coama, se pune harnașamentul și șalangurile.
Caii sunt închiriaţi de la ţăranii din satele învecinate, căutarea lor începând din lunile februarie – martie, când se dă o arvună. Caii sunt aleşi după anumite criterii: frumuseţe, mărime și docilitate, fiecare June având propriile standarde. În săptămânile de dinaintea Paştilor fiecare June se obişnuieşte cu calul său. În aceeaşi perioadă se pregătesc harnaşamentul şi şalangurile. Părţile din piele sunt spălate şi unse cu unsoare sau cu ulei, iar piesele din metal sunt lustruite până când strălucesc.
În „Ziua de călări”, îmbrăcați în haine de sărbătoare, Junii pornesc spre casele șerjilor, adică la stegar, sutaș, armași și vătaf. Sunt întâmpinați, de fiecare dată, cu vin și prăjituri. La vătaf, grupul e complet și așa Junii pornesc spre Piața Unirii. Pe drum se opresc la fiecare cruce, își descoperă capul, cântă Troparul Învierii, iar vătafii rostesc „Hristos a înviat!” în română, neogreacă și slavonă. Ceremonialul se repetă la Crucea Căpitanului Ilie Birt din Prund.
La ora 11.00 Junii Tineri au deschis parada îndreptându-se spre cetate, fiind urmați de celelalte cete de Juni într-o ordine stabilită prin tradiție. Defilarea călare este acompaniată de fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, în ovațiile publicului. Parada călare a Junilor în Cetate urmează, de obicei, străzile Barițiu, Mureșenilor, Eroilor, Republicii, Piața Sfatului, Poarta Șchei, Prundului, Piața Unirii, Pe Tocile, Podul Crețului, punctul final fiind la Pietrele lui Solomon, numite popular „Între Chetri”. Aici fiecare grup de Juni are un spațiu repartizat unde, alături de oaspeți, reiau ritualul cântării Troparului Învierii, iar vătaful strigă: „Hristos a înviat!”, „Hristos aneste!” și „Hristos vascris!”. Junii se prind în horă săvârșind ritualul aruncării buzduganului, vătaful având întâietate. Ziua se încheie cu o petrecere câmpenească, la care participă, alături de Juni, familiile lor, prietenii și brașovenii amatori de tradiții.
Cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a Sărbătorilor Junilor din Brașov, patrimoniul cultural al comunității românești din Șcheii Brașovului și Brașovechi se dezvăluie publicului în cadrul expoziției ”Costumele Junilor și hainele românești din Șchei și Brașovechi”, organizată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15. Vernisajul expoziției a avut  loc miercuri, 27 aprilie 2022, ora 17:00, iar expoziția va putea fi vizionată în lunile aprilie-mai 2022 la Muzeul Civilizației Urbane al Brașovului.
Brașovenii și turiștii sunt invitați să descopere o parte însemnată a moștenirii culturale brașovene: hainele românești și portul național al Junilor și locuitorilor din Șchei și Brașovechi. În cadrul expoziției temporare sunt prezentate costume de sărbătoare purtate de Juni, de femeile din Șchei și Brașovechi, precum și recuzita ritualică utilizată în cadrul obiceiurilor și evenimentelor Junilor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share