Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Kale, cultivată de curând, abia acum s-a descoperit că elimină sau stopează cancerul

Institutul American de Nutriție Clinică a publicat un studiu potrivit căruia Kale elimină riscul de a dezvolta un cancer sau de a muri de cancer. Mulți nu știu că leguma kale este de fapt o specie de varză de frunze.

Kale elimină cancerul

Studiile asupra beneficiilor sale abia acum apar

De ce oamenii nu știu de aceste calități ale verzei kale? Foarte simplu: cultivarea sa a inceput in anii 1980 iar studiile asupra beneficiilor sale abia acum apar.

Varza kale sau varza de frunze (Brassica oleracea) este o legumă comună în majoritatea culturilor, dar este mai puțin studiată ca aliment funcțional în comparație cu alte legume crucifere, cum ar fi broccoli-ul. Specialiștii în nutriție îi laudă beneficiile pentru sănătate și mulți dintre ei o includ pe lista alimentelor esențiale, cu un conținut nutrițional extrem de important.

Kale elimină cancerul

Practic, varza kale este un aliment foarte hrănitor care, consumat cu regularitate, are efecte benefice vizibile, atât în prevenția cât și în tratarea unor afecțiuni. În prezent, există dovezi că varza kale este un aliment funcțional care modulează microbiota și chiar modifică fenotipul inflamației. Principalele activități biologice legate de kale sunt efectele antioxidante, anticancerigene și protectoare asupra tractului cardiovascular și gastrointestinal.

Atenție, însă, se consideră că legumele crucifere, precum broccoli-ul, conopida, varza de Bruxelles și varza kale interferează cu modul în care tiroida folosește iodul. Iodul joacă un rol în producția de hormoni în glanda tiroidă. În timp ce legumele crucifere sunt promovate pentru efectele lor anticancerigene, aceste beneficii ar putea veni cu riscul de a induce o stare de hipotiroidism, mai ales dacă sunt însoțite de deficiență de iod. Preparea termică a cruciferelor este o modalitate benefică de consum în cazul acestor pacienți, deoarece denaturează compusul goitrogen conținut, într-un metabolit mai puțin dăunător.

Ce conține varza kale?

Principalul avantaj al verzei kale este că are puține calorii. Dacă îți prepari o salată de 100 grame, la care adaugi puțin suc de lămâie, aceasta are sub 50 de calorii. Așadar, este o garnitură sau o gustare perfectă, fie că ții dietă sau nu și nu ai restricții la cantitate. Atenție însă cu ce o combini și ce sosuri prepari pe lângă.

Varza kale conține nu mai puțin de 45 de tipuri diferite de antioxidanți, printre cei mai importanți fiind flavonoidele și carotenoidele. Conține de asemenea acizi grași Omega 3, vitamina K, vitaminele A, E și C, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru și zinc.

Datorită acestei combinații, procesele chimice care apar după consumul de kale pot stopa pe termen scurt absorbția calciului în intestine. De aceea, se recomandă să nu se consume lactate sau alte alimente bogate în calciu la aceeași masă cu varza kale, deoarece se împiedică astfel absorbția calciului.

Washingtonian.com confirmă studiile

Principalele fitochimice și moleculele de interes nutraceutic sunt substanțele fenolice, carotenoidele și glucozinolații. Proprietățile preventive și terapeutice ale verzei kale împotriva bolilor cronice și degenerative sunt evidențiate conform celor mai recente studii in vitro, in vivo și clinice.

Sulforafanul pe care îl conține varza kale are, în cantități mari, proprietăți antioxidante, dar și antimicrobiene, anticancerigene, antiinflamatorii, anti-îmbătrânire, neuroprotectoare și antidiabetice. În mai multe studii clinice, bărbații cu cancer de prostată recurent care au luat 60 mg de sulforafan pe zi au avut mai puțin antigen prostatic specific (PSA, un marker folosit pentru a măsura progresia cancerului de prostată) decât cei care nu au luat sulforafan.

https://www.washingtonian.com/

Quercetina conținută în kale are de asemenea un rol vasodilatator, normotensiv, de reglare a colesterolului. Voluntarii sănătoși tratați cu quercetină (200-400 mg) au prezentat o creștere a diametrului arterial brahial, demonstrând efectele vasodilatatoare ale acestuia. Acest efect a fost corelat cu o creștere a nivelurilor plasmatice și urinare de glutation. În plus, studiile legate de administrarea de quercetină au arătat o scădere semnificativă a radicalilor liberi în leziunile cerebrale cauzate de expunerea la agenți chimici.

Ce beneficii are consumul de kale?

Iată câteva potențiale beneficii pe care le are consumul de varză kale:

Ajută la detoxifiere

Datorită antioxidanților din compoziție, kale are un puternic efect  de detoxifiere. Este o sursă excelentă de vitamine, minerale și de substanțe active care ajută la eliminarea toxinelor și favorizează absorbția nutrienților. Susține sistemul imunitar și poate preveni cancerul, dacă face parte dintr-o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, cu mult sport și hidratare suficientă.

Contribuie la combaterea infecțiilor

Kale ne poate ajuta să combatem infecțiile, să ne revenim mai rapid în perioadele de convalescență, să ne menținem mai mult tinerețea și energia. Neutralizează radicalii liberi și protejează pielea de poluare și toxine, curăță tenul și previne apariția ridurilor.

Scade colesterolul și glicemia

Kale are beneficii și pentru sistemul digestiv și cel cardiovascular. Este bogată în fibre și reglează tranzitul intestinal, iar datorită conținutului de antioxidanți susține detoxifierea ficatului, rinichilor și colonului. Studiile clinice concentrate pe evaluarea potențialului nutraceutic al verzei kale au raportat că și consumul de pudră de kale timp de 8 săptămâni a restabilit tensiunea arterială și nivelurile de glucoză în limitele normale la subiecții cu potențial sindrom metabolic.

Citește și:

Alan Watts: „Toți oamenii știu care e sensul vieții, doar că nu recunosc. A crește înseamnă a fi educat să nu recunoști”

În mod similar, un alt studiu a arătat că aportul zilnic de kale în doze de 7 g până la 14 g a scăzut nivelurile de glucoză plasmatică postprandială la subiecții japonezi sănătoși. În plus, suplimentarea cu suc de varză a îmbunătățit profilurile lipidelor serice și sistemele antioxidante la subiecții de sex masculin cu hiperlipidemie, scăzând colesterolul rău din sânge și reglând procesele de coagulare a sângelui.

Persoanele care urmează tratamente anticoagulante trebuie să evite alimentele bogate în vitamina K, substanță care favorizează coagularea și prin urmare poate neutraliza efectele medicamentelor.

Scade efectul nociv al grăsimilor alimentare în exces

Un studiu care a  investigat efectul suplimentării cu kale a unei diete bogate în grăsimi a demonstrat ca această legumă a atenuat inflamația indusă de grăsimi la nivel intestinal. În plus, frunzele de kale au modulat modificările induse de grăsimi în compoziția microbiotei cecale.

Descoperirile oferă dovezi că varza kale este un aliment funcțional care modulează microbiota și modifică fenotipul inflamației la persoanele cu colită. În plus, varza kale a prezentat efecte antiinflamatorii intestinale prin scăderea producției de factori inflamatori (TNFα și IL-1β).

Cum se consumă varza kale?

Varza kale se recomandă a fi mâncată în special crudă, fiindcă astfel se păstrează absolut toate beneficiile. Se poate o prepara o salată simplă, din kale, zeamă de lâmăie și puțin ulei de măsline, cu un praf de sare sau se pun frunzele tocate în alte salate de crudități. Varza se poate găti și la abur, cum spuneam, persoanele cu probleme ale tiroidei nu ar trebui să o consume crudă, consistența sa fiind asemănătoare cu a spanacului. Pentru aromă, se adaugă la final o linguriță de unt și un cățel de usturoi mărunțit.

Unde găsim varza Kale?

În supermarket-uri sau în pieţele din Romania, dar aceasta se poate comanda de pe internet, în magazinele cu produse raw vegan(vine congelată; se păstrează foarte bine congelată, nu işi pierde din proprietăţile nutritive). Sau poate fi cultivată în grădină, toamna sau primăvara, într-un loc umbros. Este rezistenă la frig, nu suportă temperaturile mari, are nevoie de un sol bogat, creşte bine lângă sfeclă, ceapă sau cartofi. După 70-80 de zile recolta poate fi culeasă.

Mai multe pe https://www.doc.ro/dieta-si-sport/kale-beneficii 

si https://www.washingtonian.com/2012/01/04/the-superfood-to-eat-now-kale/

Care sunt beneficiile uleiului de cocos pentru sănătate și pentru frumusețea pielii tale?

SEMNAL DE ALARMĂ: Lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin