Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Klaus Iohannis este primit cu entuziasm de presa germana

klaus_johannis_running_for_presidential_race_in_romania_24142200Presa germana duduie de stiri despre victoria-surpriza a lui Iohannis in turul doi al prezidentialelor 2014. . In general, se asteapta „o cotitura” benefica in politica Romaniei.

Care sunt principalele idei din articolele aparute in presa de limba germana, ca si din relatarile de la radio si televizor. Sasul Klaus Iohannis e in Romania mai degraba un „oblic”, cineva venit din afara sistemului politic tipic romanesc. Telul sau este sa imbunatateasca proasta imagine a Romaniei in Europa. In sensul acesta, l-ar ajuta si cunostintele sale de limba germana. Exponent al unei minoritati odinioara numeroase in Transilvania, noul viitor presedinte de stat al Romaniei e un om cu deschidere, insa atasat tarii in fruntea careia va sta.

Apelul sau ar suna: „Gata cu prejudecatile anti-romanesti!”, dupa cum scrie pagina online a primei televiziuni germane. „Chiar daca diferenta de venituri e uriasa, ar trebui sa se incerce egala considerare a tarilor UE. Nu pot exista tari de rangul intai si de rangul al doilea”, ar fi declarat Iohannis, citat de Tagesschau.de. Aceeasi platforma media mentioneaza si „relatia speciala cu Berlinul” pe care ar avea-o Iohannis.

Despre „Curatatorul cu radacini germane” (Saubermann mit deutschen Wurzeln) scrie Sueddeutsche.de.  Publicatia face o analiza a modului in care Iohannis a putut, in mod surprinzator, sa castige al doilea tur de scrutin. „De ce au mers brusc la vot asa multi romani din diaspora? Motivul poate sa fi fost, printre altele, furia. Guvernul lui Ponta le-a ingreunat romanilor din strainatate participarea la vot”.

Despre „masiva mobilizare” a romanilor din diaspora scrie si Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia sa online, titrand cu doua caracteristici ale noului viitor presedinte de stat: „conservator” [n.r. adica de dreapta] si exponent al unei minoritati nationale.

Spiegel online mentioneaza masiva participare a tinerilor la vot si cozile romanilor din diaspora, pentru a vota. O dubla apartenenta la „minoritati” observa Spiegel.de: „ca etnic german si membru al bisericii evanghelico-luterane”. Totodata, publicatia se refera la faptul ca „Johannis a candidat pentru Alianta Crestin Liberala (ACL) cu promisiunea sa intareasca statul de drept si sa atraga investitori”.

Promisiunea a fost prompt sesizata de FinanzNachrichten.de, portal de finante german. Acesta saluta victoria in alegerile prezidentiale a lui Iohannis, preluand si comunicatul de presa al crestin-democratilor din Bundestag-ul german. „Factiunea CDU/CSU [n.r. alianta crestin-social-democrata din camera inferioara a Parlamentului german, sustinatoare a Angelei Merkel, presedinta CDU] il felicita pe Klaus Johannis pentru alegerea sa si va sprijini si in viitor, dupa putinte, adancirea prieteniei germano-romane”, se scrie in comunicat.

sursa: hotnews.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin