Băile Herculane, din judeţul Caraş Severin, care erau cândva recunoscute în toată Europa, căutate de regi şi împăraţi, erau numite Perla Europei. Printre cei care i-au trecut pragul staţiunii putem aminti pe împărăteasa Elisabeta (Sissi) şi împăratul Franz Josef, dar şi alţii ce îi vom întâlni pe parcus..
Jumătate din oraş e părăginit, cu toate că fiecare clădire are povestea ei, chiar şi gara staţiunii care este unică.
Împărăteasa Sissi a Austriei era atât de îndrăgostită de Băile Herculane şi de munţii Cernei încât a fost de patru ori în zona Caraşului, de pe urma căreia s-au ţesut multe poveşti şi legende.
A mai rămas în picioare, chiar dacă arată jalnic, Vila împărătesei Elisabeta, Parcul Central, Cazinouul, Băile şi hotelurile imperiale austriece, dar şi minanata statuie a lui Hercules, patronul oraşului. La cele mai multe din clădiri după ani buni de distrugere se fac reparaţii şi renovări. După ce depăşeşti central la o distanţă destul de apreciabilă îţi iese în cale Crucea Ghizelei, despre care se spune că, acum 150 de ani, o prinţesă austriacă s-a îndrăgostit aşa de tare de un cioban român de pe-aici, încât a vrut să se căsătorească cu el. Familia, însă, nu a fost de acord cu dragostea lor, ciudată pentru acele vremi. Şi prinţesa s-a hotărât să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de pe o stâncă în hău. În amintirea ei s-a ridicat crucea asta, ce aminteşte de o iubire intensă şi tragic.
Legendele şi poveştile sunt încă vii. Una dintre acestea este şi cea a Izvorului Conteselor. Se numeşte aşa, pentru că deasupra lui au locuit într-o vilă trei fete de rang nobil; trei contese retrase aici, când a început prigoana comunistă. Ca să supravieţuiască, vindeau prăjituri făcute de ele, celebrele prăjituri vieneze, cele mai bune din oraş. Iar vila Conteselor e clădită pe ruinele unui castru roman.
Tot în apropiere dai şi de Hotelul Roman, unde la parterul acestuia se află Băile Romane, vechi de două mii de ani, şi restaurate de austrieci. Iar acolo, pe un perete săpat în stâncă, există ceva mult mai vechi. Un basorelief dramatic şi neclar al eroului Hercule, care se pare că este, prima reprezentare din istorie a lui Hercule, de pe urma căruia există şi un mit, care spune că demult de tot, pe când zeii şi semizeii planau din cer şi se amestecau cu muritorii, a venit pe Valea Cernei şi celebrul erou mitologic care s-a luptat şi a învins Hidra, fioroasa stăpână a locului.
De atunci ar fi rămas: “Podul lui Dumnezeu”, Cheile Corcoaiei, “Sfinxul lui Hercules”.
Există chiar şi o poveste a staţiunii despre care se spune că în 1736, generalul Andreas Hamilton, guvernatorul Banatului, a facut o călătorie spre insula Ada Kaleh. Din drumul să s-a abătut spre Valea Cernei , şi tot mergând el pe vale dă de nişte vestigii romane, foarte bine păstrate şi conservate. Erau de fapt vechile terme romane cu apeducte cu tot, iar de la localnici află că în zonă ar exista nişte izvoare termale miraculoase. Atunci împăratul Carol al VI-lea dă imediat ordin de reconstrucţie a staţiunii, şi în urma săpăturilor făcute au fost găsite o mulţime de tabule şi de vestigii arheologice au fost descoperite. Aşa de multe au fost scoase la iveală, , încât austriecii au pavat drumurile cu pietre romane de altar, iar cărămizile romane le-au folosit pentru reconstrucţia băilor romane, având un sistem de ventilaţie foarte eficient.
Construcţiile continuă, iar după 1800, centrul începe să prindă contur, arătând déjà ca un centru imperial, care începea de la Băile Imperiale şi se întindea până la Cazinou, considerat unul din primele cazinouri din Europa de Est, dar şi până la Parcul Central, cu pavilionul muzical ascuns sub arborele gigant, declarat azi monument al naturii, ce a fost planta în vremea lui Franz Josef, care atunci când a văzut pentru întâia oră staţiunea ar fi exclamat, încântat: “Cea mai frumoasă staţiune de pe continent”.
Staţiunea le oferea tuturor posibilităţi de cazare, atât oameni simpli, cât şi personalităţilor
În perioada lor de glorie a staţiunii era foarte greu de găsit un loc, şi mulţi făceau plăţi şi în aur numai să poată prinde un loc în cea mai în vogă staţiune din toată Europa. Nu veneau oameni numai din Imperiu, ci şi din Turcia, sau musulmani. Chiar şi Tudor Vladimirescu a fost, în 1815 şi 1816, pentru două sejururi. Chiar şi Nicolae Bălcescu a fost prin staţiune, la fel şi Mitropolitul Andrei Şaguna. Iar dintre împăraţii austrieci, au fost aici Iosif al II-lea, şi Francisc I, cu împărăteasa Charlotte.
Normal că aşa cum spuneam la început nu a lipsit nici împărăteasa Elisabeta (Sissi) şi împăratul Franz Josef,
De ce Sissi, a rămas un fel de mit al Băilor Herculane, fiindcă ea era cu totul aparte faţă de restul prinţeselor şi împărăteselor. Era o fiinţă mereu răzvrătită, mereu visătoare, dar şi încăpăţânată şi singuratică. Până şi intrarea ei în rândul monarhilor lumii a fost neobişnuită. Sissi a însoţit-o pe sora sa, Helene, la Bad Ischl, unde era aranjată o întrevedere între Helene şi tânărul împărat, Franz Josef, care îşi căuta o soţie. Dar Franz o vede pe Sissi şi se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Era superbă, înaltă, subţire, cu părul bogat şi lung şi cu o privire strălucitoare. Sedus, o cere de soţie, în locul surorii ei. Aşa a ajuns Sissi împărăteasă, la doar 16 ani, în 1854. O copilă frumoasă, dar crudă, încă, ciudată, sălbatică şi retrasă, refractară la protocolul imperial. De altfel, curtea imperială nu a înţeles-o şi a judecat-o mult timp. Ce blasfemie pentru o împărăteasă! Sissi merge aproape zilnic la cumpărături prin Viena, ca un om de rând; îşi umple apartamentele imperiale cu animale: papagali, câini şi căprioare; aduce la Curte oameni nevoiaşi, pe care îi hrăneşte şi îi îmbracă. În plus, călărea foarte bine, avântându-se în lungi plimbări. Şi mai era şi poetă! O poetă care nu şi-a suportat niciodată numele de alint, primit în copilărie. I-ar fi plăcut să i se spună Titania. Titania, regina zânelor din “Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare. Ea, regina zânelor, care a încercat să îşi înece melancoliile în poezii şi în călătorii. Şi astfel s-a ataşat de Valea Cernei.
În amintirea lui Sissi, în ultimii ani ai Imperiului,au fost ridicate două statui, una la Băile Herculane şi alta la Caransebeş. Statuia lui Sissi din Caransebeş s-a păstrat.. Sculptată în marmură de Ruşchiţa, în 1914, a fost inaugurată abia în 1918, după Marea Unire. După care a dispărut, pentru mulţi ani. Abia în 2000, a fost găsită, îngropată în fundaţiile unei biserici din Caransebeş. Era fără cap, returnat, şi el, mai târziu. Statuia lui Sissi de la Băile Herculane s-a pierdut însă definitiv.
Mulţi dintre localnici spun că în serile senine de toamnă , şi în nopţile pline de stele, văd plutind pe deasupra pământului, prin Parcul Central sau peste Podul de piatră, o umbră, care se opreşte, pentru câteva clipe, la statuia lui Hercule. În 2008, doi îndrăgostiţi se plimbau printre clădirile din Herculane. Din loc în loc, făceau fotografii. Nu departe de statuia lui Hercule, într-una din poze a apărut o siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă şi albă. O femeie frumoasă, cu chip uşor neclar. Se spune că umbra ce bântuie Herculanele se arată în primul rând îndrăgostiţilor care se plimbă prin Parcul Central. Sissi era atât de îndrăgostită de Băile Herculane, încât refuză să plece chiar şi după o sută şi ceva de ani, Încercând să păzească cu străşnicie şi cea mai rămas intact din staţiune, clădirile vechi din centrul imperial al oraşului, chiar dacă se află în paragină. O umbră? NU. O prinţesă care pleacă, dar rămâne, totuşi, în preajmă mereu, pentru a ocroti Băile Herculane şi Valea Cernei. A fost văzută şi prin pădurile şi munţii ce îi bătea la pas.
În nopţile senine de iarnă, aburul apelor termale capătă, şi el, trup de prinţesă, care cu siguranţă este al împărătesei Sissi, care nu vrea să plece în nici un fel din locurile unde a fost cea mai fericită. Pe când Băile Herculane vor avea strălucirea lor de altă dată?
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CROSUL VIITORILOR CAMPIONI
Reluarea circulației pe linia Expres 8 și introducerea autobuzelor electrice în zona Plopi – Kuncz
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara la datorie și în acest weekend