Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

LA MULȚI ANI, CAVALERILOR FLORII DE COLȚ!

La 3 noiembrie 1916, în zilele fierbinți ale Primului Război Mondial, vânătorii de munte și-au început tradiția de apărători ai crestelor carpatine și ai neamului românesc, ziua aceasta reprezentând înființarea “Corpului vânătorilor de munte “. Prin Ordinul nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în Corpul Vânătorilor de Munte. Se consemna, astfel, apariția unei specialități militare de elită a Armatei României. Cinstirea celor 105 de ani de glorie ai vânătorilor de munte îi găseşte ca o forţă a prezentului.
O echipă formată din militari aparținând Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada”, condusă de către locțiitorul comandantului de batalion, locotenent-colonelul Costinel Popa, a ajuns în Masivul Retezat.
În semn de recunoștință și respect pentru înaintașii noștri și cu ocazia sărbătoririi la data de 3 noiembrie 2021 a 105 ani de la înființarea trupelor de vânători de munte, aceștia au purtat Drapelul Național al României și steagul de identificare al batalionului pe cele două vârfuri din Masivul Retezat: Vf. Peleaga – 2509 m și Vf. Păpușa – 2508 m.
Militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” au desfășurat instrucție alpină în munții Parâng.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem adus de vânătorii de munte în luptele purtate de-a lungul celor două războaie mondiale, pe timpul misiunilor de menținere a păcii și la misiuni de combatere a terorismului, militarii batalionului au purtat Drapelul Național al României și steagul de identificare pe Vârful Parângul Mare la altitudinea de 2519 m.
”Aniversarea de astăzi îmi oferă plăcutul prilej de a transmite “cavalerilor florii de colț”, militari activi, în rezervă și retragere, un mesaj de apreciere pentru modul în care, de-a lungul timpului, și-au îndeplinit misiunea de a apăra crestele carpatine românești.
Unitățile Vânătorilor de Munte sunt, în prezent, structuri consolidate, fiind în măsură să îndeplinească un spectru larg de misiuni atât în ţară, cât şi în teatrele multinaționale de operaţii. Stimați Vânători de Munte, fiţi mândri că faceţi parte din corpul de elită al Armatei României şi continuaţi să acţionaţi cu acelaşi profesionalism pe care l-aţi demonstrat timp de 105 ani. Aducem un pios omagiu memoriei vânătorilor de munte căzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Război Mondial, celor căzuți în cea de-a doua conflagrație mondială și, mai recent în teatrul de operații din Afganistan, eroi care și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de aur a istoriei neamului românesc. Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înființarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit bravi colegi și vă doresc succes în îndeplinirea misiunilor ce vă revin, bucurii și împliniri alături de cei dragi. La mulți ani!”, a ținut să transmită Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share