A fost semnat  Acordul politic pentru elaborarea Strategiei Naţionale pentru Demografie

Populaţia României scade într-un ritm îngrijorător, de la an la an. Declinul demografic trebuie stopat prin măsuri coerente urgente, înainte de a fi prea târziu.  PSD şi PPUSL au semnat astăzi Acordul politic pentru elaborarea Strategiei Naţionale pentru Demografie.
”Sprijinirea tinerelor familii, a celor cu copii şi a persoanelor ajunse la vârsta a treia, un program guvernamental pentru construirea de creşe şi grădiniţe, precum şi de cămine pentru seniori, reabilitarea şi modernizarea spitalelor, dar şi investiţii în cercetare sunt principalele acţiuni pe care PSD şi PPUSL le vor promova şi susţine în parteneriat. Acestea sunt prevăzute în Acordul Politic pentru elaborarea Strategiei Naţionale pentru Demografie semnat astăzi de Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD, şi Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroul Executiv PPUSL. „Într-un clasament al dezastrului demografic, România se află pe podium. Până în 2100 vom număra doar șase  milioane de locuitori. Trebuie să acţionăm urgent şi eficient, cu măsuri ţintite, dedicate pentru fiecare problemă. Vom extinde proiectele iniţiate şi implementate în Bucureşti, în mandatul meu, care au avut rezultate concrete: Peste 450 de copii s-au născut în cadrul programului FIV de sprijinire a familiilor cu probleme de fertilitate, 37.000 de gravide din Bucureşti au primit sprijin pentru analize medicale, 400 de doamne au făcut analize de ultimă oară pentru cancerul la sân. Toate aceste rezultate au fost obţinute în doi ani, de la iniţiere la primele rezultate. Ne dorim să obţinem un consens în privinţa susţinerii acestor proiecte, din partea tuturor partidelor politice”, a conchis senatorul Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte al PSD.

Este nevoie acum de acţiuni pertinente pentru o economie sustenabilă, de iniţiative cu rezultate rapide, pentru cât mai mulţi oameni, nu de vorbe în vânt. „Legea prevenţiei este unul dintre exemple. Astfel, vom învăţa cu toţii, nu doar seniorii, cum să ne protejăm sănătatea”, a spus Graţiela Gavrilescu, preşedintele Biroului executiv al PPU-SL. Ea a menţionat şi un Program aflat în dezbatere privind angajarea persoanelor în vârstă, dar cu experienţă, în cadrul societăţilor comerciale, pentru a transmite noilor generaţii cunoştinţele şi expertiza lor. Sprijinul pentru seniori este o preocupare majoră a ambelor partide, a afirmat şi Gabriela Firea, care a arătat că în lume există pe lângă programele de protejare a sănătăţii, şi programe pentru combaterea însingurării seniorilor. „În Israel sau Japonia sunt rezultate spectaculoase. Seniorii sunt sănătoşi, chiar la vârste înaintate, se implică în societate, interacţionează, se simt utili”, a afirmat ea.  Senatorul Adrian Streinu Cercel a susţinut această idee şi a precizat că este foarte importantă asigurarea accesului seniorilor la terapiile inovatoare. Există un decalaj de patru  ani între introducerea unui medicament şi disponibilitatea lui în România. Am propus o serie de măsuri pentru ca această situaţie să dispară, a spus Cercel.

”Din păcate,  România are mari probleme din punct de vedere demografic. Condițiile sociale și economice a făcut ca în ultimii 20 de ani să scadă natalitatea și acest lucru va avea consecințe serioase asupra posibilității de dezvoltare a României. Noi, ca umaniști am gândit că este nevoie de o strategie bine pusă la punct, prin care să avem măsuri concrete de îmbunătătire a condițiilor de viața a cetățenilor, a tinerilor,  pentru a încuraja familile să aibă copii. Mă bucură parteneriatul cu PSD, un partid care este preocupat de politici sociale și cred că,  împreună vom putea avea o strategie concretă”, ținut să transmită și europarlamentarul Maria Grapini

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share