La mulți ani, Jandarmeria Română!

S-au împlinit 172 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat.  Peste 17 decenii de când Jandarmeria Română se află în slujba oamenilor. Istoria instituției noastre a început să se scrie în anul 1850, pe data de 3 aprilie, când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a promulgat „Legiuirea pentru reforma corpului slujitorilor în jandarmi”, act normativ ce consfințea apariția în spațiul militar românesc a Jandarmeriei Române.Și indiferent de greutățile pe care le-au adus vremurile, în toată această călătorie de-a lungul istoriei, am rămas împreună și tot împreună vom avea puterea de a depăși orice obstacol. Vă mulțumim!

Ziua Jandarmeriei Române a fost sărbătorită  și  la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, care a  găzduit  o serie de activităţi dedicate  zillei armei lor.  La sărbătoarea jandarmilor au fost invitaţi să participe oficialităţi locale, şefii structurilor de ordine şi siguranţă publică din judeţul Hunedoara, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai mass-mediei locale precum şi elevi şi cadre didactice de la diferite instituţii de învăţământ.

 

În cadrul ceremoniei, au fost avansați la gradul următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad un număr de  doi  ofițeri și 19 subofițeri pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. De asemenea, pentru a marca semnificația evenimentului invitaților prezenți la activitate li s-a acordat o “diplomă aniversară “ pentru buna colaborare/cooperare avută de-a lungul timpului. La Ziua Porților Deschise, care s-a desfășurat concomitent cu ceremonia militară, au fost expuse standuri cu tehnica si echipamentele jandarmilor hunedoreni,  rezultatul fiind zâmbetul copiilor prezenți și de asemenea dorința lor ca în viitor să îmbrace uniforma militară. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea subunităților în aplauzele tuturor invitaților. În ciuda provocărilor istorice trecute sau mai recente, Jandarmeria rămâne o componentă importantă a MAI, o structură pe care ne putem baza de fiecare dată, misiunea jandarmilor acoperind un spectru larg de la gestionarea evenimentelor în planul ordinii publice, până la cazurile în care vin,  în sprijinul oamenilor aflaţi în situaţii critice.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share