Ziua NATO în ROMÂNIA-Astăzi, când aliații noștri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, știm că “Apărarea începe de acasă”.

În prima duminică din luna aprilie a fiecărui an, se aniversează Ziua NATO – sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic şi aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Astăzi, 3 aprilie, cu ocazia împlinirii a 18 ani de când România a aderat în mod oficial la NATO, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre și la nivelul tuturor structurilor Forţelor Terestre Române, a avut loc înălţarea pe catarg a Drapelului Naţional al României şi a Drapelului Alianţei Nord-Atlantice.
Semnarea Tratatului Atlanticului de Nord la Washington, la 4 aprilie 1949, a dus la înfiinţarea unei organizaţii cu scop declarat de menţinere a păcii şi apărarea libertăţii statelor membre prin solidaritate politică şi un sistem militar adecvat, conceput pentru descurajarea oricărei forme de agresiune contra sa.
În Europa, NATO a fost prezentată şi recepţionată ca o alianţă de apărare colectivă, pentru asigurarea securităţii statelor membre şi instaurarea unei păci juste şi durabile, descurajând şi respingând orice formă de agresiune împotriva lor, acordând garanţii reciproce în interiorul Alianţei şi dezvoltând relaţii stabile cu alte ţări. La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO. Calitatea de membru al Alianţei consolidează capacităţile României de protejare a securităţii sale, într-un mediu în care „securitatea naţională” înseamnă mai mult decât putere militară sau apărare, înseamnă şi cooperare, valori comune, capacităţi noi, implicare activă a tuturor palierelor societăţii. Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a participat duminică, 3 aprilie, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, la ceremonia de înălţare pe catarg a Drapelului Naţional al României şi a Drapelului Alianţei Nord-Atlantice, desfășurată la sediul Ministerului Apărării Naționale.
„Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică, organizație care împlinește pe 4 aprilie 73 de ani de existență, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare și are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea României.
Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington și la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului național la sediul Alianței – a fost precedată de o apartenență de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, și Alianței Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak.
Politic și juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acționat ca forță militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veșnic recunoscători soldaților noștri și sacrificiilor pe care aceștia le-au făcut pe câmpul de luptă.
Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB. Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României. România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța.
Toate acestea sunt măsuri imediate și pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor noștri vom depune toate eforturile pentru ca prezența militară aliată și americană să fie sporită si consolidată. Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele națiuni aliate ai căror cetățeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenența la NATO, în alianța transatlantică dintre America de Nord și Europa și în faptul aliații NATO sunt aici să ne protejeze.
La mulți ani România în NATO! La mulți ani NATO!” a ținut să transmită premierul Nicolae Ciucă. ”Integrarea completă, profundă a României în NATO se petrece în aceste momente dramatice şi din punct de vedere militar şi strategic nu va mai fi o diferenţă calitativă între aliaţii din vestul şi cei din estul Europei. Suntem NATO. Întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări”, a declarat secretaru general adjunct al NATO,  Mircea Geoană,prezent la eveniment.
”Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante și la nivelul organismului militar. Avem, astăzi, o armată profesionistă, experimentată, care și-a exersat capacitățile în misiuni în teatrele de operații. Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri și concepte moderne de conducere a acțiunilor militare, ce se mențin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciții și aplicații organizate în format aliat.
Încă de la invadarea Crimeei de Federația Rusă, în anul 2014, România a susținut importanța geostrategică pentru NATO a regiunii extinse a Mării Negre propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic. Iar Alianța a răspuns, de fiecare dată, favorabil, astfel că beneficiem astăzi în România de o arhitectură de securitate completă și permanentă, pornind de la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, continuând cu Divizia Multinațională Sud-Est de la București și terminând cu Corpul Multinațional Sud-Est de la Sibiu. De asemenea, conexiunile la nivel operațional cu elementele similare din Armata României sunt realizate în mod unitar prin intermediul Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU), cu sediul în București. Toate aceste structuri militare defensive au rolul de a descuraja orice acțiune ostilă pe Flancul de Est al NATO și reprezintă certitudinea că Alianţa rămâne unită şi puternică în faţa amenințărilor de orice natură.  Bazată pe solidaritate, coeziune şi indivizibilitatea securităţii, NATO rămâne cadrul transatlantic pentru o puternică apărare colectivă şi forumul esenţial pentru consultări în privinţa securităţii şi deciziei între aliaţi. Cea mai importantă responsabilitate a Alianţei este de a proteja, apăra teritoriul şi populaţiile împotriva oricărui tip de atac extern, conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington. Prin misiunile indeplinite cu profesionalism de armata sa, România se impune şi este recunoscută ca un partener serios şi credibil în cadrul comunităţii aliate internaţionale. Aprecierile de care se bucură militarii noştri în timpul misiunilor Alianţei sunt o dovadă că Armata Romaniei știe să își puna în valoare una dintre cele mai importante resurse în domeniul securității.
În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, din 2014, la cel de la Varșovia, din 2016, și la cel de la Bruxelles, din 2018. Prin demersurile și contribuția sa pro-activă, România își consolidează constant profilul său în NATO, atât prin contribuții conceptuale, cât și pe dimensiunea operațională. În cadrul Summit-ului extraordinar care a avut loc în 24 martie, liderii aliați au adoptat decizii istorice în vederea consolidării posturii de descurajare și apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Foarte importante pentru România sunt, de asemenea, angajamentele ce au fost exprimate la cel mai înalt nivel de Paris, Washington şi Berlin privind asigurarea unei prezenţe suplimentare sau consolidarea eforturilor operaţionale aliate și sprijinul securităţii României şi a regiunii Mării Negre. Acestea s-au concretizat deja prin dislocarea rapidă în țara noastră a unui număr de aproximativ 4.000 de militari și mijloacele tehnice aferente. Astfel, elemente ale Forței de Răspuns a NATO, după sosirea în România, au început activități de instruire împreună cu militari români pe componenta terestră. În ceea ce privește spațiul aerian, militari din Marea Britanie se află în România și desfășoară misiuni în cadrul Poliției Aeriene Întărite a NATO împreună cu colegi din Forțele Aeriene Române și ale Statelor Unite ale Americii. În același timp, în domeniul naval, Italia a anunțat recent sprijinirea cu două dragoare marine a activităților deosebit de complexe derulate de Forțele Navale Române pentru întărirea supravegherii spațiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă) și pentru executarea unor intervenții rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securității navigației. Astfel, contribuţiile aliaților în mediile terestru, aerian şi maritim reprezintă manifestarea concretă a solidarității între aliați. În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, România are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendință ascendentă este o prioritate majoră. România a decis să își sporească bugetul alocat apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB, având datoria reconstruirii un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional de securitate și interoperabil cu structurile Alianței. Ceea ce demonstrează, încă odată, că România este un aliat responsabil al Alianței Nord-Atlantice. Postura colectivă a NATO pe Flancul de Est este una pur defensivă, iar parametrii săi sunt definiţi şi implementaţi în funcţie de postura şi acţiunile de la frontiera estică a NATO. Pe acest fond, Alianța este pregătită şi are implementate instrumentele necesare unui răspuns adecvat pentru asigurarea securităţii aliaţilor, inclusiv prin consolidarea prezenţei colective în regiunea Mării Negre. NATO se poate baza, în continuare, pe România în eforturile comune de dezvoltare a apărării strategice. În același timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe care ne putem baza în vremuri cum, din păcate, sunt cele pe care le trăim acum.NATO este România, România este NATO!” a conchis ministrul Vasile Dîncu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share