Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

La mulți ani, tuturor colegilor din presa scrisă!

Puțini dintre noi știm că azi, 24 ianuarie, este o zi specială pentru jurnaliști, sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales – patronul jurnaliștilor și scriitorilor. 
„Cu toții avem o vocație. Credem că Dumnezeu ne-a chemat în această stare de viață pentru a umple o nevoie pe care nimeni altul nu o poate rezolva.”
Sfântul Francisc de Sales s-a născut în anul 1567 într-o famile de nobili din Savoia, unde primește educație de la cei mai buni dascăli. Continuă studiile la Universitatea din Padova, obținând licența în jurisprudență. În urma unui conflict cu tatăl său, la vârsta de 26 de ani, îmbrățișează viața bisericească devenind predicator catolic.
Nemulțunit de rezultatele predicilor sale, a inițiat o acțiune de publicare a unor foi volante, pe care le distribuia strecurându-le pe sub uși sau afișânu-le pe ziduri. Cu toate că nici această metodă nu a dat rezultatele pe care le dorea, Sfântul Francisc nu a renunțat la scris, munca fiindu-i răsplătită mai târziu de biserică prin conferirea titlului de Doctor al Bisericii. Lucrările sale cele mai cunoscute sunt ,,Introducere la viaţa evlavioasă“ și ,,Tratatul iubirii lui Dumnezeu”, aceasta din urmă fiind foarte apreciată la vremea respectivă datorită faptului că a convins numeroși eretici să se întoarcă în sânul bisericii. Au rămas celebre cuvintele sale: ” Dacă greşesc, vreau să greşesc mai degrabă din prea multă bunătate,  decât din prea multă rigoare“.La vârsta de 35 de ani devine episcop la Geneva și este unul dintre întemeietorii Ordinului Vizitării.Moare la Lyon, la 28 decembrie 1622 iar trupul său este reînhumat la Annency la 24 ianuarie 1624. În anul 1923 este declarat patronul scriitorilor și jurnaliștilor de către Papa Pius al XI-lea.
”Sufletul poate vorbi doar unui alt suflet” (Cor ad Cor loquitur)
Tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 57-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, care se va celebra în anul 2023 este: “A vorbi cu inima: Veritatem facientes in caritate (Ef 4,15)”.
Astăzi, în contextul dramatic al conflictului global pe care îl trăim, este mai necesară ca niciodată afirmarea unei comunicări neostile. O comunicare deschisă la dialogul cu celălalt, care favorizează “dezarmarea integrală”, care se străduieşte să demonteze “psihoza războiului” care ne pândeşte în inimi, aşa cum a îndemnat profetic Sfântul Ioan al XXIII-lea, acum 60 de ani, în Pacem in terris. Este un efort care este cerut tuturor, dar în special lucrătorilor din domeniul comunicării, jurnaliștilor, scriitorilor, celor chemaţi să îşi exercite profesia ca o misiune pentru a construi un viitor mai echitabil, mai fratern şi mai uman.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share