13/06/2021

La summitul din 14 iunie se va stabili noul concept strategic NATO 2030

Miniștrii de externe din cele 30 de state aliate ale NATO s-au reunit ieri, 1 iunie, pentru a pregăti summitul Alianței Nord-Atlantice din 14 iunie, iar ]n discuții,  au abordat necesitatea adaptării Alianței “la o nouă eră de concurență globală în creștere”, stabilind necesitatea consolidării NATO ca forum unic pentru cooperarea transatlantică în materie de securitate, reafirmând angajamentul lor de a continua investițiile în domeniul apărării și generând “un acord larg” privind necesitatea demarării lucrărilor pentru următorul concept strategic al NATO.

Secretarul general al NATO JENS STONTELBERG  a subliniat că discuțiile miniștrilor au acoperit modalități de consolidare a NATO ca forum unic și indispensabil pentru cooperarea transatlantică în materie de securitate și eforturi de stimulare a apărării colective, reafirmarea angajamentului de investiții în apărare din 2014 și punerea în aplicare pe deplin a tuturor deciziilor de consolidare a posturii NATO. Miniștrii au abordat, de asemenea, importanța rezilienței și a adoptării unei abordări mai integrate pentru protejarea infrastructurii critice.

El a adăugat că aliații „iau în considerare crearea unui accelerator de inovație în domeniul apărării – un nou centru pentru a încuraja o mai bună cooperare între aliați în materie de tehnologie, susținută cu finanțare suplimentară din partea națiunilor care decid să participe”.

NATO 2030 vizează, de asemenea, consolidarea rolului Alianței în conservarea ordinii internaționale bazate pe reguli, despre care dl Stoltenberg a spus că „este contestat de regimurile autoritare, precum Rusia și China”. Aceasta include consolidarea parteneriatelor existente și construirea altora noi, inclusiv în Asia-Pacific, Africa și America Latină. Miniștrii au discutat, de asemenea, despre intensificarea formării și consolidării capacităților pentru parteneri, precum și despre lucrul pentru a aborda impactul asupra securității schimbărilor climatice. „În sfârșit, există un acord larg cu privire la necesitatea de a începe lucrul la următorul concept strategic al NATO, deoarece mediul nostru strategic s-a schimbat semnificativ din 2010”, a declarat secretarul general. El a subliniat că adaptarea NATO va cere aliaților să continue să investească în apărare și să „investească mai mult împreună”, ca multiplicator de forță și „mesaj puternic de unitate și hotărâre”.

Miniștrii de externe au discutat, de asemenea, despre calea de urmat pentru angajamentul NATO în Afganistan și despre evoluțiile din Belarus. „Am condamnat cu tărie încălcarea gravă a Belarusului normelor aviației civile internaționale și dreptul fundamental la libertatea de exprimare și salut sancțiunile din partea aliaților NATO și a Uniunii Europene”, a spus Stoltenberg. „Acest lucru arată importanța faptului că țările care au aceleași idei să stea împreună”, a adăugat el.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share