Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lansare de carte cu și despre OAMENII DIN ȚINUTUL ORĂȘTIEI

”Oamenii din Ţinutul Orăştiei” este o carte document care a ieșit în lume,  în „Curtea Leilor” din Orăştie.

Au  fost martori la eveniment profesorul Andrei Marga, medicul Dorel Săndesc şi jurnalistul Cornel Nistorescu. Autorii, Dan Orghici şi Adrian Ioan Secui, au spart barierele timpului pentru a recompune o comunitate excepţională, un fel de grădină a înţelepţilor de la Orăştie prin care îmi imaginez că vor trece, iniţiatic, fiii încă nenăscuţi ai Ţinutului în drumul lor să uluiască lumea. Și multă lume bună, iubitoare de istorie și cultură.

Orăștia este un oraș mic cu mulți Oameni mari”

Cartea a apărut cumva natural din neastâmpărul unui jurnalist legat ombilical de Cetate.

„Povestea de față pornește de la încercarea de a prezenta cititorului din zona Orăștiei, prin articole în săptămânalele Vorba și Foaia Interesantă, diverse personalități ce s-au născut sau au învățat aici. Ne-am tot lovit, în decursul timpului, de lipsa unui calendar în care să fie cuprinși aceștia, nu de puține ori datele pe care le găseam erau fie incomplete, fie eronate, trebuia făcut ceva și nu știam ce și cum, dar trebuia făcut ceva. Să așteptăm ca altcineva să facă asta părea cel mai simplu, însă, noi coordonatorii nu aveam răbdarea munților, așa că ne-am apucat de treabă”, mărturisesc Dan Orghici şi Adrian Ioan Secui în cuvântul lor „de mulţămită” la carte.  „Zona Orăștiei, zonă a Transilvaniei, a fost un veritabil creuzet și punct de plecare al multor personalități. Aici s-au născut, au învățat ori aici și-au desfășurat activitatea o mulțime de personalități în adevăratul sens al cuvântului. În cei peste 15 ani de muncă la Calendar’ nu de puține ori am rămas înmărmuriți și noi, coordonatorii. Știam de existența multora, însă totul trebuia documentat. De aceea, acum suntem siguri de adevărul enunțat în titlul „Orăștia este un oraș mic cu mulți Oameni mari” transmit autorii Dan Orghici și Adrian Secui.

Este o lucrare de proporții, însumând ani și ani de muncă de cercetare în arhive și de interviuri, în care sunt cuprinse biografiile și portretele a 263 de OAMENII ai Ținutului Orăştiei. Volumele cuprind date biografice și performanțe profesionale ale celor care au învățat sau profesat în URBEA  în care se traducea „Palia de la Orăștie”.

https://www.facebook.com/dan.g.c.orghici/videos/2188300224697847/

                                                                              Întoarcerea fiilor cutezători

Cornel Nistorescu, directorul Cotidianul, a acceptat postura de girant, semnând prefaţa cărţii pe care o recomandă ca piatră de temelie la viitorul oraşului.

„Lucrarea celor doi autori, întinsă pe ani și ani de adunat documente, de interviuri și mărturii, de parcurs arhive, biografii, istorii școlare și crîmpeie de viață pune la un loc aproape toate numele oamenilor care au trecut și au marcat istoria Orăștiei. Ne aflăm în fața unui dicționar de personalități care are și valoarea unei cercetări istorice dar și a unei enciclopedii a orașului și a împrejurimilor. Istoria Orăștiei arată ca o mare carte a ținutului, ca un catalog al personalităților hunedorene, ca o listă a marilor patrioți români a căror existență se află zidită în clocotitoarea istorie Transilvaniei. (…)

Istoria Orăștiei este mai bogată în personalități și idealuri românești decît știu și cred chiar locuitorii ei. Trecutul orașului este copleșitor. O probează chiar lista de personalități incluse în lucrarea lor de Dan Orghici și Adrian Ioan Secui. „Istoria Orăștiei” este ca o piatră de temelie pe care se poate construi viitorul orașului”, notează Cornel Nistorescu în prefaţa cărţii.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share