Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Lăsaţi copiii să vină la Mine, deoarece a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu”

Ziua Internaţională a Copilului  este sărbătorită în România în data de 1 iunie, asemenea altor aproximativ 50 de state ale lumii.  Totodată, peste alte 100 de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925 la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva, în cadrul căreia 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Ziua Internaţională a Copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora.Adunarea Generală ONU a stabilit  ÎN 2012  ca 1 Iunie să fie și Ziua Internațională a Părinților, pentru a atrage atenția comunității internaționale cu privire la rolul important al familiei în creșterea și bunăstarea copiilor. În România, Parlamentul Copiilor a decis în 2016 să promoveze o inițiativă legislativă de stabilire a zilei de 1 Iunie ca sărbătoare legală.Din 2017, ziua de 1 Iunie este și sărbătoare națională oficială, în care nu se lucrează. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată în Patriarhia Română tuturor mamelor, taților și copiilor acestora care sunt crescuți și  educați în lumina credinței în Dumnezeu.

”În familie, copilul începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii. De aceea, educația copilului nu înseamnă doar cunoaștere și pregătire pentru viața materială, ci și creștere duhovnicească sau cultivarea bunătății sufletului, ca frumusețe a acestuia în relația lui cu Dumnezeu și cu semenii. În acest sens, părinții sunt chemați să cultive practica rugăciunii în comun, ca izvor de bucurie și iubire statornică în familie. Rugăciunea este temelia vieții și a creșterii spirituale a omului, care ne ajută să înfruntăm greutățile vieții, să pregustăm încă din lumea aceasta lumina și bucuria învierii și a vieții veșnice. Rugăciunea nu este doar lucrarea omului care se adresează lui Dumnezeu, ci şi lucrarea tainică a harului lui Dumnezeu în sufletul celui care se află în comuniune cu El. Nimic nu poate înlocui rugăciunea şi nicio activitate nu este mai de preţ decât aceasta, fiindcă rugăciunea ne dăruiește inspiraţie şi putere pentru a rosti cuvântul frumos şi pentru a săvârși fapta bună.(…) Adresăm părinților și copiilor români un mesaj părintesc de multă prețuire, precum și îndemnul de a păstra și de a trăi dreapta credință, de a practica rugăciunea în familie, de a cultiva iubirea părintească, fiască și frățească, spre slava Preasfintei Treimi și spre bucuria tuturor copiilor și a părinților! Cu aleasă prețuire și binecuvântare,” a transmis în MESAJUL pentru  Duminica Părinților și Copiilor din 2022,  † Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Copiilor trebuie să le oferim cele bune şi folositoare pentru o temeinică dezvoltare a personalităţii lor. Pe lângă toate acestea, un copil are nevoie de Dumnezeu şi de învăţăturile Sale. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune pentru Dumnezeu”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share