Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lege promulgată : 51% produse romanesti la supermarket

supermarket_78109100

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend.

Potrivit legii, ”lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”.

Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.

Potrivit actului normativ, ‘comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare’.

Legea vizează că excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern, scrie Agerpres.

Daca din diverse motive nu sunt suficiente alimente in Romania, ministrul Agriculturii, in cazuri punctuale, poate elimina restrictia de 51%. Asadar, cooperativele agricole devin extrem de importante pentru fermierii nostri pentru a livra cantitatile cerute de marii retaileri. Deocamdata, nu se stie ce institutie a statului se va asigura ca legea este respectata.

Negocierile pentru normele de aplicare vor dura 2 luni. Apoi, urmeaza negocierile dintre comercianti si fermieri, inca jumatate de an. Abia in martie anul viitor va intra cu adevarat in vigoare procentul de 51% la raft.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share