Legea pensiilor s-a schimbat. Cine câştigă

 pensionarianticipat-1349457926

Principala modificare vizează modul de la calcul al pensiei celor care aleg pensionarea anticipată parţială. Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, lege care a apărut în Monitorul Oficial joi, şi care a intrat în vigoare duminică, 17 iulie.

Practic legea schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale, şi din această modificare rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.

Iată ce scrie în legea nouă:

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 21.

tabel pensii

Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare, şi care era mai mare decât valorile care au intrat în vigoare duminică. Iată ce scria în vechea lege:

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.

Aşadar, persoanele care au drept de pensionare anticipată parţială şi recurg la el, vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum.

Amintim că, potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parţială cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat stagiul compet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani, scrie economica.net

Distribuie acest articol Oficial Media
Share