Proiectele Legilor Educației se află în dezbateri, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9. 00 și 21.00.
Astăzi deputații sunt așteptați la Parlament pentru a relua discuțiile pe amendamente. ”În total sunt peste 1000 de amendamente depuse doar pentru Legea Învățământului Preuniversitar” a transmis președinta Comisiei de învățământ, deputatul hunedorean Natalia Intotero.
”Copilul meu este unul sacrificat de incapacitatea ministerului de a asigura clase, un număr legal de elevi” a spus în plenul dezbaterilor deputatul Ana Lorena Predescu. Acest lucru a generat discuții aprinse în cadrul dezbaterii de ieri, ministrului Ligia Deca atrâgându-i-se atenția să nu ridice tonul la colegi, cerându-i ministrei să explice cum va asigura numărul maxim de 22 de elevi într-o clasă, în condițiile în care, sunt multe școli în țară, unde este depășit numărul maxim de elevi într-o clasă din cauza supraaglomerării. ”Eu am sesizat inclusiv la începutul anului școlar, în calitate de membru al comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților și am spus: Nu este normal să existe astfel de clase cu atât de mulți copii. Au fost 38 în clasă, acum sunt 36. Am sesizat Inspectoratul Școlar, am rugat să se găsească soluții, am sesizat conducerea școlii, nu s-a găsit nicio soluție. Eu nu am atât de mulți copii pentru a-i sacrifica în acest sistem educațional nefuncțional. Eu vreau ca proprii mei copii să aibă parte măcar de același sistem educațional de care eu am avut parte de-a lungul vieții. Eu nu am făcut parte din niciun efectiv de elevi de 36 de elevi, tot timpul au fost maxim maxim 30 în toți anii de școală pe care i-am parcurs” a precizat în cadrul dezbaterilor deputatul Ana Lorena Predescu.
În replică, ministrul Ligia Deca a spus că sarcina de a rezolva problemele efectivelor de elevi din clase, le va reveni inspectoratelor școlare.
”Ceea ce am spus este că acele clase care sunt în acest moment peste efectiv merg în lichidare când încep un nou ciclu, trebuie respectată legea în vigoare, votată de Parlament, vă amintesc inclusiv de către, probabil cei aflați în sală și, sigur promulgată constituțional de președintele României. Ministerul Educației face toate eforturile în așa fel încât, să nu avem abateri de la lege. Când se va ajunge la o tranziție înspre ciclul următor, inclusiv liceul de care dumneavostră îmi vorbiți, va trebui să respecte legea și efectivele respective. Dacă nu se va putea, atât directorul instituției, cât și inspectoratul vor trebui să găsească soluții. Dacă vor exista probleme, cum au existat și în alți ani, ei apelează la minister care discută și are clarificări cu autoritățile publice locale pentru a se găsi soluții. Alte școli au găsit soluții, fie consorții, fie containere, fie transferuri, ș.a.m.d. Din nou, cred că primul pas pentru a îmbunătăți situația este să ne propunem și să stabilim cadrul legal pe care să-l respectăm cu toții. Nu cred că soluția este să nu avem în lege un număr” a spus ministrul Ligia Deca.
Spiritele s-au încins, în discuții au mai intervenit și alți deputați, iar președinta comisiei, Natalia Intotero a intervenit : ”Cred că trebuie să avem răbdare, să ne ascultăm și colegii parlamentari și de asemenea, cred că indiferent cât de supărați am fost, am fi fost sau suntem, nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. De aceea am s-o rog și pe d-na ministru, chiar dacă se supără, să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți. Cred că doamna Predescu nu a strigat”.
Cert este că s-au mai propus amendamente și s-au stabilit și formele de organizare a învățământului preuniversitar care sunt: învățământ cu frecvență zi, învățământ cu frecvență seral, învățământ cu frecvență redusă, învățământ la domiciliu, în cadrul Școlii din spital și în învățământul din penitenciare. PSD este singurul partid care a avut consultări publice consistente pe tema conținutului proiectelor Legilor Educației.
Din discuțiile cu organizațiile profesionale, cu sindicatele, cu asociațiile de elevi și părinți, din dezbaterile la care au participat cadre didactice s-au desprins idei și propuneri valoroase care s-au concretizat într-un număr impresionat de amendamente formulate de PSD – peste 800!
Obiectul esențial avut în vedere de PSD este ca România să aibă Legi ale Educației bune, stabile, care să dureze și asigure un proces educațional de calitate, nediscriminatoriu, util, apt să pregătească copiii pentru viață și evoluție.
Prin amendamentele propune PSD dorește îmbunătățirea condiției cadrelor didactice, a responsabilizării lor, dar și a elevilor, creșterea calității actului educaționale. Redăm doar o parte din acestea: reintroducerea învățământului pedagogic de cinci ani; sprijin pentru perfecționarea cadrelor didactice, stimulente pentru mediul rural; exmatricularea pentru fapte grave redevine posibilă; se interzice accesul cu telefon în ora de curs; înregistrarea ședințelor cu părinții la solicitarea profesorilor; introducerea claselor de excelență în licee pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a, unde admiterea se face pe baza unor probe de verificare a cunoștințelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională;probele de verificare au loc înainte de desfășurarea examenului de evaluare națională și sunt notate cu calificativele admis / respins; susținerea dezvoltării învățământului tehnic – dual.
Din acest punct de vedere, cel mai important amendament la Legile Educației pe care îl susține PSD este următorul: “𝐏𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐛𝐬𝐨𝐥𝐯𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚̆ 𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐭𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫-𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐟𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐜, 𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̧𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐨𝐜𝐮𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐭𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫-𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̧𝐢𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐫𝐢𝐞, 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞/ 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫.” Schimbarea modului de formare a învățătorilor nu este o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.
Deputatul Ana Lorena Predescu are tot dreptul sa strige la Ligia Deca pentru ca are dreptate. Ligia Deca este o nulitate care nu stie pe ce lume traieste. Asta trebuie trimisa la munca in agricultura.