Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, se alătură inițiativei legislative care vine în sprijinul economiei și a producătorilor români.
Astfel, potrivit unui proiect de lege inițiat de șapte parlamentari social-democrați, în frunte cu președintele PSD Marcel Ciolacu, se are în vedere promovarea produselor realizate din materii prime naționale, astfel încât acestea „să fie ușor de remarcat printre alte produse aflate la comercializare”.
Măsura este valabilă atât pentru cei care desfășoară această activitate în cadrul magazinelor fizice, cât și pentru cei din mediul online, iar nerespectarea acestei obligații s-ar putea lăsa cu amenzi de până la 100.000 de lei. O altă propunere legislativă a social-democraților prevede interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale românești.
”Susținerea producătorilor români este o treabă care ne privește pe toți! Soluția concretă pe care PSD o propune este în fapt o continuare a politicii pe care ne-am asumat-o: sprijinirea economiei românești și a producătorilor români.”(Carmen Holban)
Informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor
Potrivit proiectului legislativ, noile prevederi „se aplică tuturor operatorilor economici care desfășoară relații comerciale cu produse provenite din materii prime de pe teritoriul național” și au în vedere „realizarea următoarelor obiective:
a) stimularea dezvoltării activității de comercializare a mărfurilor provenite din materii prime de pe teritoriul național;
b) încurajarea liberei inițiative;
c) informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor, precum și posibilitatea asigurării unui mediu corect de dezvoltare a producătorilor autohtoni”.
Semnalizarea produselor din materii prime românești se va face „prin aplicarea unui însemn reprezentat de drapelul național al României, imediat lângă produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta”, conform documentului.
Sancțiuni mai mari pentru marii operatori economici
Inițiatorii legii propun și aplicarea unor amenzi consistente pentru nerespectarea acestei obligații, însă cuantumul amenzilor diferă în funcție de cifra de afaceri.
Astfel, pentru operatorii economicii care, în anul financiar anterior sancționării, au realizat pe teritoriul României o cifră de afaceri anuală netă de până Ia 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, nerespectarea prevederilor menționate mai sus amenda va fi cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei.
Însă, pentru cei cu o cifră de afaceri de la 2 milioane euro până la 50 milioane euro amenda va fi între 10.000 și 100.000 de lei.
„Pentru consumator este important să primească informații clare și complete despre originea și proveniența materiilor prime folosite la fabricarea produselor”, se arată în expunerea de motive.
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
EPOCA TURISMULUI ELECTORAL S-A ÎNCHEIAT
O nouă recunoaștere pentru Școala timișoreană de Construcții Metalice
Gala Premiilor UNITER se reîntoarce pe scenele Teatrului Național din Timișoara