Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Leon Dănăila, cel mai bun neurochirurg din Europa, a realizat prima operație pe creier cu laserul

Acad. Prof. Dr Leon Dănăilă se numără printre cele 5.000 de personalităţi importante ale lumii, este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21. A scăzut rata mortalităţii în operaţiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul în
România care a făcut operaţii pe creier cu laser.

Este membru al Academiei Române, al Academiei de Ştiinţe Medicale şi a altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice din lume. Clinica de neurochirurgie din Bucureşti există astăzi datorită lui. După 30 de ani de studii şi cercetări a descoperit o nouă celulă în creier.

Se culcă la ora 21, se trezeşte la 4, citeşte cărţi de specialitate 2 ore apoi pleacă la spital. De la 7 la 8 oferă consultaţii gratuite, continuă cu vizita zilnică prin saloane şi pe la 9-10 intră în operaţii, unde îl aşteaptă cele mai dificile cazuri din România. Are o faţă senină şi oferă cu inimă largă un zâmbet sincer. Este un geniu cu viaţă de ascet, care atinge nemurirea prin faptele sale.

Aţi devenit o adevărată legendă în domeniul neurochirurgiei mondiale. De cât timp  profesaţi?

Anul trecut am împlinit 50 de ani de neurochirurgie şi 53 de ani de când am terminat facultatea.
În 1961 am dat concurs aici, la Bucureşti, pentru a profesa ca medic neurochirurg.
Am reuşit, dar până atunci am lucrat ca medic stagiar la spitalul din Comăneşti, pentru că aşa era legea în vremea aceea, după ce terminai facultatea făceai obligatoriu 3 ani la ţară sau puteai să profesezi 1 an într-un spital, cu leafă mai mică decât în circumscripţie.

În cei 50 de ani am făcut aproximativ 40.000 de operaţii. La cele din perioada de început doar am ajutat, dar ulterior, când am devenit şeful secţiei de neurochirurgie vasculară pe care am înfiinţat-o în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Dr Bagdasar-Arseni, am făcut aproximativ 1.000 de operaţii pe an.

Care sunt calităţile unui neurochirurg?

Se spune că cel mai bun neurochirurg trebuie să aibă ochi de vultur, mâini de femeie şi inimă de leu.
Neurochirurgia vasculară este cea mai grea specialitate din neurochirurgie, şi împreună cu cea cardiacă este cea mai grea din cadrul chirurgiei. Neurochirurgia e un domeniu în care trebuie să citeşti foarte mult, altfel nu ai cum să faci performanţă.
Încă de mic citeam pe rupte. În facultate îmi spuneau „şoarece de bibliotecă”.

Sunteţi cel care a introdus microscopul operator în neurochirurgia românească. Cum şi de ce aţi ales această metodă?

Am primit o bursă Fulbright în Statele Unite şi am învăţat metoda intervenţiei chirurgicale cu microscopul operator.
Apoi am adus această metodă în ţară, pentru că înainte de a o aplica, tumoarea pe creier se scotea cu degetul, iar asta ducea la o mortalitate de 50-60%. Se introducea degetul în creier, se apuca tumora şi apoi se scotea afară. Vă daţi seama că imediat aveam de a face cu o hemoragie intensă.
După ce am introdus microscopul operator, mortalitatea a scăzut la doar 3-4%, ceea ce a reprezentat un adevărat miracol. Când operezi, trebuie să cunoşti harta creierului foarte bine. Nu e permis să fii foarte brutal, deoarece el coordonează toate funcţiile organismului.

Descopera cum poti beneficia de puterea extraordinara a creierului uman de a se regenera, de a se vindeca si de a-si mentine agilitatea indiferent de varsta, în cartea scrisă de medicul Leon Dănăilă – Neuroplasticitatea secretul longevității creierului.

Ce vă motivează? Care este crezul care v-a susţinut în toţi aceşti ani?

Fiecare celulă umană este sfântă. Credinţa mea este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii pe care ajung să-i operez. Dumnezeu mi-a dat mâini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecată şi eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor.
Pentru bolnavi, pentru ei fac totul. Dacă te dedici acestei meserii, trebuie să renunţi la foarte multe lucruri.
Să ajuţi un bolnav, să vezi că a reînviat după ce l-ai operat, înseamnă una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile.
Să redai viaţa cuiva cred că este cel mai important lucru de pe lumea asta. Să salvezi un om, de exemplu să-l operezi la coloana vertebrală, să fie paralizat, să-i scoţi tumora şi el să înceapă să meargă, e una dintre minunile care îţi încântă sufletul.
Am operat preşedinţi de state, prim-miniştri şi miniştri din România şi străinătate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari, chiar şi criminali.
Pentru mine nu contează ce statut social sau meserie au, caut doar să le salvez viaţa.
Zicala mea favorită este „pentru mine toţi bolnavii sunt regi”.

Ionuţ COSTIN

Sursa: steaua-divina.ro

Citește și:

Leon Dănăilă: La noi în sat erai tratat doar cu descântecul și împărtășania. Am vrut să ma fac medic pentru oamenii săraci

Cum a operat medicul Leon Dănăilă o pacientă cu inima oprită: ”Mi s-a spus că nu mai are rost operația, că totul s-a sfârșit”

Leon Dănăilă: ”Eu nu vreau să fac avere de pe suferința oamenilor, nu iau bani pentru operații sau consultații”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share