Liderii au călătorit la Çanakkale pentru a vizita situl istoric al peninsulei Gallipoli

În timpul unei vizite de trei zile în Turcia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s- a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdoǧan la Istanbul vineri (4 noiembrie 2022).

Jens  Stoltenberg a felicitat Turcia și  pe președintele Erdogan pentru negocierea trecerii în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. El a salutat continuarea acordului,  de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. El a felicitat, de asemenea, Turcia pentru rolul său în medierea schimburilor de prizonieri de război între Ucraina și Rusia, precum și pentru sprijinul ferm pentru dreptul Ucrainei la autoapărare.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister of Defence of Türkiye, Hulusi Akar at Çanakkale visiting the Gallipoli Peninsula Historical Site, a memorial site commemorating battles fought in the First World War.

Cei doi lideri au discutat și despre finalizarea aderării Finlandei și Suediei la NATO. Secretarul general a reamintit că la Summitul de la Madrid din iunie, toți Aliații au luat o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să se alăture Alianței. Turcia, Finlanda și Suedia au convenit, de asemenea, asupra unui memorandum trilateral și au stabilit acum noul mecanism comun permanent. El a salutat pașii majori și concreti deja întreprinși de ambele țări pentru punerea în practică a memorandumului și a subliniat că aderarea lor va întări NATO.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister of Defence of Türkiye, Hulusi Akar at Çanakkale visiting the Gallipoli Peninsula Historical Site, a memorial site commemorating battles fought in the First World War.

Joi (03 noiembrie 2022), secretarul general s-a întâlnit cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Aceștia au abordat o serie de probleme, inclusiv contribuțiile Turciei la securitatea NATO, situația din Marea Egee, lupta comună împotriva terorismului, aderarea Finlandei și Suediei la NATO și sprijinul aliaților pentru Ucraina. Secretarul general a mulțumit Turciei pentru contribuțiile sale importante la securitatea noastră comună și pentru rolul major pe care îl joacă în lupta împotriva terorismului, inclusiv în misiunea de consiliere a NATO în Irak.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of the Republic of Türkiye, Recep Tayyip Erdoǧan

La o conferință de presă cu ministrul Çavusoglu, secretarul general a spus: „Finlanda și Suedia și-au îndeplinit acordul cu Turcia. Ei au devenit parteneri puternici în lupta noastră comună împotriva terorismului și sunt în mod clar angajați într-un angajament pe termen lung cu Turcia,  pentru a aborda preocupările comune de securitate.” El a subliniat că finalizarea procesului lor de aderare este și mai importantă în aceste vremuri periculoase, „pentru a preveni orice neînțelegere sau calcul greșit cu  Moscova” și pentru a trimite un semn clar că ușa NATO rămâne deschisă. În timpul vizitei sale în Turcia, domnul Stoltenberg s- a întâlnit și cu ministrul apărării Hulusi Akar. Împreună, au călătorit la Çanakkale pentru a vizita situl istoric al peninsulei Gallipoli, un loc memorial care comemorează bătăliile purtate în primul război mondial.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share