25/06/2021

Lotul României nu mai merge la Rio! Sportivii de la kaiac-canoe, depistați pozitiv Citeste mai mult pe

caiac

La doar câteva ore după ce s-a anunțat că Lucian Bute a boxat dopat la meciul cu Badou Jack, din urmă cu o lună, a apărut și o veste potrivit căreia toți componenții loturilor României de kaiac cToate categoriileanoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, la un control anti-doping.

Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă sunt sportivii care au picat controlul anti-doping. Cu toții obținuseră calificări la Jocurile Olimpice 2016, dar le-au pierdut, după acest moment.

Reacţia oficială a Comitetului Olimpic după depistarea pozitivă cu Meldonium a celor 10 sportivi români

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a emis, sâmbătă, un punct de vedere oficial în ceea ce priveşte comunicarea Agenţiei Naţionale Anti-Doping privind depistarea pozitivă cu Meldonium a 10 sportivi români, 9 de la lotul olimpic de kaiac-canoe şi unul de la atletism.

„Suntem şocaţi de această informare oficială a ANAD, în condiţiile în care au mai fost probleme şi în urmă cu câteva zile, tot la Federaţia Română de Kaiac-Canoe. Vom solicita investigaţii amănunţite acolo, mai ales la nivel de lot olimpic, pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat, pentru că nu este posibil ca toţi sportivii care sunt calificaţi să pice testul anti-doping. Dacă şi această probă B va ieşi pozitivă, vom cere investigaţie la cluburi şi federaţie pentru a descoperi cine din anturajul sportivilor le-a procurat substanţele. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu are niciun fel de toleranţă pentru cei care încearcă să păcălească sportul prin aceste metode şi nu doreşte ca numele acestei instituţii olimpice să fie asociat cu dopajul. Nu ne luptăm cu sportivii, ci cu dopingul. Încă o dată spun, toţi sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio vor fi testaţi, pentru că dorim să ne păstrăm curată imaginea olimpică”, a declarat Ioan Dobrescu, Secretarul General al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Alţi sportivi români importanţi au fost în acest an depistaţi pozitiv. Ultimul caz celebru este cel al lui Lucian Bute, însă el a fost doar vârful aisbergului.

Mihai Donisan, care obţinuse calificarea la JO, la săritura în înălţime (2,29 metri) şiClaudia Ştef la 20 km marş (timp de 1:34.31 ore) se alăturaseră în mai altor două sportive care au fost depistate pozitiv cu meldonium: atleta Mirela Lavric şi biatlonistaEva Tofalvi.

Ioan Dobrescu, secretar general COSR, a declarat: „În afara celor doi prinși anterior, mai sunt alți 7 sportivi calificați la Rio din lotul de kaiac-canoe care au fost depistați pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport și o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem ca sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament”.

Site-ul citat anunță că și atleta Daniela Stanciu a fost depistată pozitiv la meldonium, conform realitatea.net.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share