Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum va fi respectat termenul limită din PNRR, 2026? La aceste chestiuni trebuie să lucreze ministrul Grindeanu, nu la PR

Asociația Pro Infrastructură susține că lucrările la linia ferată Caransebeș-Arad ar putea fi gata abia în 2030, caz în care, s-ar pierde banii din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Giratoriul suspendat deasupra căii ferate Arad-Caransebeș rămâne în suspensie. Ministrul Grindeanu s-a dus pe teren propriu la Timișoara și, vrând neapărat să se laude cu un obiectiv spectaculos, a ales acest giratoriu suspendat din proiectul feroviar Arad-Caransebeș elaborat între 2016 și 2020.
”A adăugat și contractul de finanțare PNRR semnat recent între dumnealui și… subalternul său, șeful CFR SA. Deși suma e impresionantă, perfectă pentru PR, “domnul” ministru omite să spună că simpla parafare a contractului nu are valoare practică în lipsa celor de proiectare și execuție.
Aceste contracte vor întârzia câteva luni, dacă nu ani. Deși vorbește despre semnare “după acele perioade de contestații”, ministrul nu știe (sau uită să spună) că deja s-au depus contestații în 5 iulie (lotul 1 Caransebeș-Lugoj), 5 august (lotul 3 zona Timișoara) și 19 august (segmentul Ronaț-Arad).Aceste contracte vor întârzia câteva luni, dacă nu ani. Deși vorbește despre semnare <după acele perioade de contestații>, ministrul nu știe (sau uită să spună) că deja s-au depus contestații în 5 iulie (lotul 1 Caransebeș-Lugoj), 5 august (lotul 3 zona Timișoara) și 19 august (segmentul Ronaț-Arad). Ba mai mult, cea de pe lotul 1 a fost deja ADMISĂ de CNSC. Este foarte probabil ca lotul 2 (Lugoj-Timișoara), al cărui câștigător a fost anunțat mai târziu, să fie de asemenea contestat”, se arată într-o postare de pe contul de Facebook al asociației.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate vineri companiei Alstom în contestația depusă la licitația de modernizare a lotului 1 Caransebeș-Lugoj.

„Admite contestația și dispune remedierea” este soluția pronunțată vineri de CNSC, după ce în nenumărate rânduri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a lăudat că au fost desemnați câștigătorii celor patru loturi dintre Caransebeș și Arad. Contestația a fost secretizată, iar CFR SA a afirmat că aceasta s-a întâmplat pentru că firmele și-au secretizat ofertele. A fost însă clar că oferta firmei Alstom a fost considerată necorespunzătoare, acesta fiind, cel mai probabil, motivul contestației. Oferta asocierii conduse de Alstom a fost mai ieftină față de cea a competitorilor desemnați câștigători. Pe 22 iunie, CFR SA a desemnat oferta câștigătoare pentru modernizarea liniei Caransebeș-Lugoj. Licitaţia publică privește pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modernizare pe secțiunea Caransebeș-Lugoj (lotul 1), aferentă obiectivului “Modernizarea liniei CF Caransebeș – Timișoara – Aradˮ, pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/oră pentru trenurile de călători şi 120 km/oră pentru trenurile de marfă.

”Oferta financiară depusă de Asocierea WEBUILD SPA (fosta ASTALDI) – SALCEF SPA, în valoare de 1.367.674.772,56 lei, fără TVA, a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii. Sursa de finanţare a fost identificată și va fi asigurată prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil”, a precizat CFR SA.

„De foarte multe ori, contestațiile câștigate de antreprenori arată de fapt incompetența beneficiarului, CFR, companie subordonată lui Grindeanu. Dacă ne luăm după experiențele vaste din anii (prea) îndelungați de contracte și șantiere CFR, putem aștepta chiar și 12-24 de luni în instanță. Apoi un an de proiectare. Deci lucrările în teren pot începe cam în 2024. Execuția liniilor reconstruite durează rareori sub 6 ani, indiferent de termenul contractual. Așadar, cum va fi respectat termenul limită din PNRR, 2026? La aceste chestiuni trebuie să lucreze ministrul Grindeanu, nu la PR. Dacă dorește să ajute Timișoara, îi recomandăm să regândească soluțiile tehnice. Ar putea negocia cu viitorul antreprenor proiectarea unei estacade în loc de terasamentul înalt care împarte orașul în două, permițând pe zone lungi subtraversarea căii ferate de către pietoni, cicliști și vehicule. Domnul Grindeanu se mai poate întreba dacă triajul uriaș cu 14 linii din Timișoara Est chiar are sens, după ce fabricile din zonă au dispărut,  sau nu mai sunt legate la CF. Este probabil tardivă mutarea triajului de marfă câțiva kilometri mai la est. Îngustat, triajul ar permite subtraversarea sa de către timișoreni în mai multe puncte pe distanța de 1 km. Fix acesta este rolul ministrului: să găsească soluții. Să vedem dacă poate”, se mai arată în postarea celor de la API.

sursa:club feroviar

Distribuie acest articol Oficial Media
Share