Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sprijinirea comunităților locale o prioritate pentru guvern

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a continuat seria consultărilor cu autoritățile locale prin întâlniri cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Comunelor și orașelor  și  ai Asociației Municipiilor din România.

Discuțiile s-au concentrat asupra temelor legate de implementarea proiectelor guvernamentale de investiții, descentralizare, finanțarea măsurilor de asistență socială, asigurarea continuității furnizării de energie în sistem centralizat și pregătirea pentru iarnă, măsurile pentru începerea anului școlar și modificarea legislației în diferite sectoare pentru sprijinirea comunităților locale. ”Continuăm să oferim susținere autorităților locale pentru a pune în aplicare politicile guvernamentale de asistență socială și pregătim împreună începerea anului școlar și asigurarea energiei pentru iarna 2022-2023 în condițiile aplicării măsurilor de protecție stabilite de Guvern. În paralel însă, continuăm să acordăm importanța cuvenită investițiilor locale – extinderea rețelelor de apă și gaze naturale, renovarea și modernizarea unităților școlare, spitalelor și centrelor medicale, reabilitarea și extinderea infrastructurii locale de transport. Fondurile naționale și europene alocate investițiilor aduc rezultate concrete și așteptate de mulți ani de români”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. În acest context, prim-ministrul a menționat fondurile alocate suplimentar autorităților locale la rectificarea bugetară și oportunitățile oferite de finanțările europene pentru continuarea proiectelor în derulare și pentru începerea unor noi investiții.

Discuțiile s-au concentrat asupra temelor legate de implementarea proiectelor guvernamentale de investiții, descentralizare, finanțarea măsurilor de asistență socială, asigurarea continuității furnizării de energie în sistem centralizat și pregătirea pentru iarnă, măsurile pentru începerea anului școlar și modificarea legislației în diferite sectoare pentru sprijinirea comunităților locale. În cadrul discuțiilor au fost abordate și teme legate de implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În cadrul discuțiilor au fost abordate și teme legate de finanțarea politicilor sociale, echilibrarea bugetelor autorităților publice locale, modul de calcul al impozitului pe clădiri,  modificarea Codului Silvic, implementarea reformelor din PNRR și proiectul noii legi a învățământului preuniversitar. Pregătirea începerii anului școlar a fost un punct important al consultărilor, premierul menționând că această temă va fi detaliată în cadrul videoconferinței cu autoritățile locale care va avea loc în cursul zilei de mâine. “E nevoie de o procedură unitară de decontare pentru transportul elevilor. România educată  înseamnă șanse egale la educație tuturor copiilor. UNCJR si Ministerul Educației vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, a anunțat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.La întâlnire au participat, împreună cu premierul, ministrul Attila-Zoltán Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a direcţionat, la rectificarea bugetară, suplimentar, peste două miliarde de lei comunităţilor locale pentru continuarea programelor de care beneficiază copiii din învăţământul preşcolar şi elevii: finanţarea burselor, programele pentru şcoli şi masă caldă în şcoli şi pentru asigurarea funcţionării spitalelor publice, furnizarea de energie în sistem centralizat.

De asemenea, au fost majorate bugetele Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi al Programului naţional de construcţii de interes public sau social pentru a fi continuate investiţiile în infrastructura comunităţilor locale – modernizare drumuri, şcoli, infrastructură de învăţământ, spitale, reţele de apă şi canalizare, mai menţionează sursa citată, adăugând că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny – cel mai amplu din perspectiva fondurilor bugetare alocate – intră în linie dreaptă după ce primele contracte de execuţie au fost semnate. „Vă îndemn să ţineţi îndeaproape legătura cu Ministerul Dezvoltării pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate. Faptul că mii de proiecte sunt depuse pentru a obţine finanţare prin acest program este un semnal pozitiv privind implicarea autorităţilor locale”, a menţionat Ciucă.

În privinţa implementării reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi atragerea finanţărilor, premierul Ciucă a apreciat interesul autorităţilor locale pentru atragerea de finanţare din PNRR şi a arătat că ”Executivul va continua să susţină accesul comunităţilor, în mod egal, la fondurile europene şi naţionale pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a ţării, mai ales în privinţa dezvoltării reţelei de asistenţă medicală în comunităţi prin cabinete medicale şi centre comunitare integrate”.  El a transmis că miile de proiecte depuse de autorităţile locale pentru programele „Valul Renovării” şi „Fondul Local”, preocuparea pentru eficienţă energetică, extinderea digitalizării şi reducerea birocraţiei vor genera îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte serviciile publice oferite cetăţenilor.

Legat de măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie, Ciucă a asigurat că „pentru iarna anului 2022-2023 măsurile de plafonare şi compensare vor fi aplicate potrivit deciziile guvernamentale, în prezent fiind în analiză situaţia energetică în perspectiva identificării unor noi soluţii. „În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, teme legate de accelerarea descentralizării, implementarea Codului Fiscal, reglementarea modului de calcul al impozitului pe clădiri, nivelul indemnizaţiilor şi cel de salarizare la nivelul autorităţilor publice locale”, mai menţionează Guvernul.

Suplimentarea banilor pentru bursele şcolare, creşterea costului per elev pentru cheltuielile materiale, prorogarea termenului de implementare a noului Cod fiscal, majorarea salariilor din administraţia publică locală şi clarificări privind Ordonanţa de Urgenţă 64/2022 au fost solicitările adresate Guvernului de către Asociaţia Oraşelor din România (AOR), în cadrul întâlnirii avute pe 29 august cu premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele AOR, Adrian Teban, primarul oraşului Cugir, a declarat că s-a cerut asigurarea banilor pentru bursele elevilor, având în vedere că începe noul an şcolar, iar pentru primul semestru „deja s-au consumat majoritatea” fondurilor destinate acestora. „Am cerut suplimentarea banilor pentru bursele şcolare. Am mai solicitat, în acelaşi timp, creşterea costului per elev pentru cheltuielile materiale, pentru acoperirea cheltuielilor cu încălzirea spaţiilor şcolare. Pentru că aici, cel puţin din costul actual, nu se susţine decât o mică parte din cheltuiala asta cu încălzirea spaţiilor şcolare”, a spus Adrian Teban.

O altă solicitare a fost aceea privind o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru „clarificarea Ordonanţei 64 (n.r. – privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile) privind cheltuielile neeligibile şi cheltuielile rezultate din ajustarea preţurilor”. Teban a explicat că o parte din aceste cheltuieli vor fi suportate de la Guvern, dar „avem nevoie de clarificări”.

Totodată, s-a mai discutat despre prorogarea termenului de implementare a noului Cod fiscal în ceea ce priveşte impozitele pe clădiri.

„Adică amânarea cu un an, pentru că nu avem capacitatea administrativă să ne actualizăm bazele de date. În noul Cod fiscal va trebui la fiecare locuinţă introdusă exact… sunt mai multe clasificări acolo, în funcţie de instalaţie, de tot felul de lucruri prin care să difere impozitele. Trebuie actualizate bazele de date şi asta cere timp, deci nu putem până la finalul acestui an. Premierul ne-a răspuns că va face o analiză cu Ministerul Finanţelor şi există disponibilitate în sensul de amânare a acestui termen”, a arătat Adrian Teban. Tot în cadrul întâlnirii de luni, s-a discutat şi despre salariile din administraţia locală. Adrian Teban a explicat că salariile din primării se raportează la salariul viceprimarului, iar în ultimii trei ani, salariul primarului şi al viceprimarului a fost plafonat, adică a rămas la nivelul lui 2019. „Automat, au rămas blocate toate salariile din administraţia locală”, a spus Teban. Acesta a dat exemplul unei primării din judeţul Cluj, unde edilul comunei susţine că „nu mai are contabil, nu mai are secretar, nu mai are om de achiziţii”. Potrivit preşedintelui AOR, răspunsul dat de către premier este că se va discuta acest aspect în coaliţie, precizându-se că sunt constrângeri legate de anvelopa bugetară. „Este şi un pilon în PNRR în ceea ce priveşte salarizarea din administraţia locală şi cel puţin până în iunie anul viitor şi aici va trebui găsită o soluţie. Chiar dacă, să zicem nu se rezolvă pentru anul acesta, pentru anul viitor este obligatoriu”, a arătat Adrian Teban.

 

În ceea ce priveşte bursele şcolare şi cheltuielile cu utilităţile „va trebui Guvernul să găsească soluţii, şi-au luat acest angajament”, a susţinut reprezentantul AOR.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share