Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

MACBETH sau Paranoia ca boala profesionala

afisTitlul apartine reprezentantilor Teatrului Municipal Tony Bulandra din Targoviste, cei de la care primim informatii referitoare la premierele si programul acestui sfarsit de an. In data de 2 noiembrie sunteti invitati la MACBETH.
Un veritabil exercițiu al PUTERII care corupe,MACBETH -ul târgoviștean are premiera, iată, exact în ziua în care spectatorii obișnuiți ai teatrului devin actori în marele ring al jocului politic. Întâmplare? Desigur, în măsura în care adepții teoriilor conspiraționiste cred în întâmplare.
Iar la Shakespeare, conceptul de „întâmplare” nu există. Nimic nu este întâmplător în cer și pe pământ, orice opțiune este dinainte prestabilită, individul este victima propriilor alegeri. Macbeth nu este rău sau bun, el doar devine Macbeth. Și când încearcă să se opună, nu face decât să radicalizeze situația încă și mai profund. El își este, deopotrivă, și victimă și călău.
Ironia constă în faptul că Macbeth nu inițiază, nu declanșează, practic, nimic. El începe prin a fi pasiv, complăcându-se în starea de confort relativ conferită de statutul de executant. Însă cei din jurul lui sunt agenții declanșatori, promoterii schimbării prin… meritocrație! Și iar, eroul se supune. Și începe să devină SCHIMBAREA însăși.
 
Spectacolul MacBeth în regia lui Răzvan Mureșan este unul din principalele evenimente teatrale ale stagiunii 2014/2015, cel puțin în Teatrul Municipal Tony Bulandra. „Tragedia scoțiană”, așa cum este supranumit textul Shakespearian, este un adevărat thriller, marcat de o tensiune extremă, plin de pericol și de trădare. Montarea lui Răzvan Mureșan este una stilizată, de o eleganță rece, minimală, transpunând intriga politică din textul original într-o ramă lesne de recunoscut în secolul 21: cea a unei lumi interlope vibrante și pline de suspiciune paranoică. Actorii invitați Ionuț Caras, Alexandra Caras (MacBeth și Lady MacBeth) și Cristian Grosu (MacDuff) întruchipează foarte inspirat această lume opresivă, completați desigur de echipa Teatrului Tony Bulandra.
Distribuția: Ionuț CARAS, Alexandra CARAS, Corneliu JIPA, Ionuț CONSTANTINESCU, Dan CLUCINSCHI, Sebastian MARINA, Lana MOSCALIUC, Daniel VIȘAN, Cristian GROSU, Cristian OLARU, Rareș LUCACI, Ilie GHERGU, Costin BUTĂROIU, Cătălin MAREȘ, Radu IORDACHE, Ida BUTĂROIU.
Regia: Răzvan Mureșan
Scenografia: McRanin
Durata: 2h.

p2
p3
p1
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">