Maia Morgenstern la Târgoviște: Am fost întâmpinați cu atâta dor. Ne-a fost sete!

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște a organizat ieri, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale și a celor 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, două evenimente – un ”happening”, spectacol stradal, prin care actorii teatrului au devenit ”sufleori” șoptind trecătorilor versurile scrise de Luceafărul iubit, urmat de un recital, în foaier, susținut de Maia Morgenstern și Marius Bodochi.

După aproape un an de zile în care evenimentele au fost ”blocate” din cauza pandemiei, atât actorii cât și publicul au primit această reîntâlnire ca apa dintr-un deșert, așa cum foarte frumos a descris actrița Maia Morgenstern ”a fost ca apa. Apa după un drum lung și obositor. Când nici n-ai știut cât de sete îți este.”

Citește și: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște își reia întâlnirile cu publicul

Teatrul Tony Bulandra a deschis astfel seria de spectacole din stagiunea 2021, de care managerul Mihai Constantin Ranin a vorbit în prima conferința a acestui an (vezi mai multe aici) și speră, prin toți cei care fac parte din această instituție de cultură, ca noi toți, de altfel, că ”visul urât” este pe cale să se sfârșească și că ne vom putea bucura împreună de toate darurile de suflet pe care le-a pregătit.

Citește și: Spectacole pentru luna Ianuarie la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

O atenție deosebită o acordăm mesajului integral al actriței Maia Morgenstern, după evenimentul de ieri, lăsat ca mărturie de dor, mare dor de cultură, de oameni, de apropierea umană, de teatru, de scenă și de … poezie:

Am jucat la Târgoviște spectacolul „Eminescu Oglinzi”. După atâta amar de vreme, m-am aflat într-un teatru. Într-o instituție publică de cultură. Spectacol omagial? Da, spectacol omagial. Spectacol de muzică și poezie? Da, spectacol de… în fine, poezie și muzică. Un concept de…
Da, dom’le, da. Ma bântuie și pe mine spaima în fața unor judecăți de felul ăsta. Și mie mi-e frică de altfel de clișee. Mi-e jale de o astfel de abordare convențională. Nu, nu-i bun cuvântul ”convențional”…
Vreau să zic: e păcat să „bifezi” un eveniment dedicat Poetului și Poeziei, doar așa. Fără emoție, fără implicare, fără studiu… doar asa, superficial și fiindcă trebuie. E păcat.

Foto credit: Oana Monica Nae

Ieri am fost invitată la Târgoviște, la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte. POEZIE. EMINESCU.
Nu, nu pot descrie emoțiile și, mai ales, sentimentul de responsabilitate ce a apăsat greu pe ființa mea. Nu, nu pot și nu vreau: e patetic. Prea. Iar cuvintele sunt palide pentru a descrie tot ceea ce am simțit. Cum m-am pregătit.
Am fost întâmpinați cu atâta dor. Și dragoste. Și căldură. Și înțelegere.
A fost un eveniment necesar. Tare… necesar. Ne-a trebuit. Ne-a fost sete. Habar n-am dacă a fost cel mai mare spectacol. Cel mai frumos, cel mai inteligent sau cel mai rafinat. Poate că nu. Poate că sunt multe de îmbunătățit. Nu poate… Sigur! Dar e la fel de sigur că a fost ca apa. Apa după un drum lung și obositor. Când nici n-ai știut cât de sete îți este. Mulțumesc, MC Ranin! Mulțumim, Târgoviște!
Mulțumesc, dragul meu coleg și prieten, Marius Bodochi!” a scris Maia Morgenstern pe pagina de facebook.

** cu participarea muzicienilor:
Irina Mareș – pian | Andreea Hrior – vioară | Ciprian Râvnic – vioară | Sorin Baroți – pian | Theodora Stroe – vioară | Theodor Arnăutu – vioară | Eduard Olteanu – pian

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share