Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Mărășești – 100 de ani de existență

La Mausoleul Eroilor din Mărășești a avut loc  duminică, un ceremonial simbolic pentru a marca 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐄𝐫𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭, un eveniment dedicat împlinirii unui secol de la momentul alegerii Eroului Necunoscut, în mai 1923, la Mărășești.
În deschiderea activității comemorative de la Mărășești, Muzica militară a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor“ Focșani a intonat Imnul național al României, moment care a fost urmat de dezvelirea unei plăci comemorative dedicate Centenarului Ostașului Necunoscut, simbol al recunoștinței naționale față de sacrificiul eroilor români căzuți în Războiul pentru Întregirea Neamului.
Ministrul Apărării Naționale și președintele Consiliului Județean Vrancea au dezvelit o placă comemorativă, apoi Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian a oficiat un serviciu religios.
Un moment emoționant a fost constituit de prezentarea celor zece săculeți cu pământ sfânt adus din localitățile de unde, acum o sută de ani, înaintașii noștri au exhumat osemintele a zece ostași anonimi căzuți la datorie pentru Țară pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.
În timpul acestui moment, Romeo Valentin MUSCĂ, managerul Muzeului Vrancei, a subliniat ”sacrificiul și dârzenia eroilor români care au luptat la Mărășești în vara anului 1917 și, totodată, a subliniat valoarea de simbol a Ostașului Necunoscut al României”.
Pământul, sfințit în cadrul serviciului religios săvârșit de către un sobor de preoți de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, urmează să fie adus într-o urnă la București unde,  mâine 17 mai a.c., aceasta va fi depusă la Mormântul Ostașului Necunoscut în cadrul ceremoniei ce se va organiza în Parcul Carol I , pentru marcarea Centenarului Ostașului Necunoscut.
În cadrul evenimentului comemorativ, au rostit alocuțiuni  Angel TÎLVĂR, ministrul Apărării Naționale și   Cătălin Dumitru TOMA, președintele Consiliului Județean Vrancea.
În cuprinsul alocuțiunilor susținute, participanții la manifestarea comemorativă au subliniat ”că este foarte important să cunoaştem şi să ne amintim permanent faptul că temelia României de astăzi,  stat independent, suveran şi democrat,  se datorează, în principal, eroilor români care au săvârșit sacrificiul suprem în bătăliile Primului Război Mondial”.
”Pe 14 mai 1923 a început un exercițiu de recunoștință pentru cei care au făcut ca noi astăzi să fim aici, să vorbim despre o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, un stat democratic. Pentru acest lucru trebuie să le mulțumim, cu toată recunoștința noastră, și noi, în calitate de autorități, să facem mai mult pentru cei care au făcut ca România astăzi să fie un stat de drept. Vă rog să facem un efort de a fi uniți, de a da încredere românilor, de a avea grijă de valorile noastre. Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!”, a transmis oficialul vrâncean.
La finalul activității, în memoria eroilor români, au fost depuse coroane de flori din partea Preșidenției României, Guvernului României, Ministerului  Apărării Naționale , Consiliului Județean Vrancea, alte instituții. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare din Garnizoana Focșani.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share