Maria Grapini revine cu întrebări la Comisia Europeană în privința contractelor de achiziții de vaccinuri

În calitate de membru al Comisiei CONT şi Raportor din partea grupului S&D pentru descărcarea de gestiune a Comisiei Europene privind exercitiul financiar 2021, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a adresat noi întrebări Comisiei Europene pe tema controversatelor contracte de achiziții de vaccinuri și alte produse de protecție împotriva Covid-19.

Susținătoare ferventă a transparenței decizionale la vârful instituțiilor europene, dar și ținând cont de interesele de protejare a resurselor financiare ale UE, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene, următoarele întrebări, cu scopul clarificării lucrurilor:

De ce, în anul 2021, aţi încheiat mai multe contracte pentru achiziţionarea de vaccinuri şi alte produse de protecţie împotriva Covid-19, dar nu aţi menționat niciodată motivul pentru care aţi contractat această cantitate de vaccinuri şi nici modalitatea prin care s-a stabilit preţul de achiziţie?

De ce nu aţi clarificat corespondenţa privind mesajele text dintre Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi reprezentantul  companiei Pfizer? 

Europarlamentarul umanist a avut, în ultimul an, mai multe intervenții în plenul PE, dar a și adresat mai multe întrebări cu solicitare de răspuns scris pe tema achizițiilor de vaccinuri împotriva Covid-19. De fiecare dată, Maria Grapini a punctat faptul că, în baza transparenței de care trebuie să dea dovadă toate instituțiile europene, europarlamentarii ar trebui să cunoască conținutul contractelor de achiziții de vaccinuri pentru a putea, la rândul lor, să răspundă întrebărilor cetățenilor pe marginea acestei teme extrem de importante.

”Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. ”, a spus  și Emily O’Reilly, Ombudsman-ul Uniunii Europene, într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziţionarea de vaccinuri de către bloc şi planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe aceasta problema.

Într-un interviu acordat publicaţiei New York Times în aprilie 2021,  Ursula von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, ceea ce a dus la apeluri pentru publicarea acestora. Comisia Europeană  a declarat în iunie 2022 că nu mai are textele, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, invitația la audiere va fi trimisă președintei Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, același care a plasat-o pe președinta Comisiei în rolul său.

 

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share