Asigurarea unui mediu sigur în școli este esențială pentru viitorul comunităților noastre și rămâne o prioritate majoră atât la nivel național, cât și local. Pentru a proteja elevii și cadrele didactice, este nevoie de eforturi concertate din partea tuturor instituțiilor responsabile.
Doar printr-o abordare unitară și coordonată la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale putem avea un proces educativ desfășurat în condiții de maximă siguranță.
La Deva a avut loc conferința de presă având ca tematică : măsurile dispuse de structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pentru ca debutul noului an școlar să decurgă în siguranță.
La eveniment au participat prefectul județului Hunedoara Florina Doris Visirin, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” – locotenent colonel Nasta Alin, împuternicitul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara – comisar șef Fețanu Daniel, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, colonel Iosif Marius – Dumitru, precum și inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Zsofia Szasz-Barra și a fost reafirmat angajamentul ferm față de cetățeni și disponibilitatea instituțiilor publice de a colabora permanent, pentru a menține un mediu sigur pentru copii, părinți și cadre didactice.
Premergător noului an școlar, prin Hotărârea de Guvern nr 1.065 din 28 august 2024 a fost aprobat Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, care are o perioadă de valabilitate de trei ani.
Prin acesta se urmărește conștientizarea de către copii și cadrele didactice, atât a consecințelor legate de propriile acțiuni/inacțiuni, cât și a modului specific de acțiune în situațiile în care aceștia se confruntă cu violența școlară.
Pentru anul școlar 2024 -2025 ISU Hunedoara a planificat controale de prevenire, cu ocazia cărora vor fi vizate în special:
-Actele de autoritate privind apărarea împotriva incendiilor emise de conducătorul instituției;
-Documentele și evidențele specifice privind apărarea împotriva incendiilor;
-Organizarea activității de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă;
-Evaluarea structurilor cu atribuții privind apărarea împotriva incendiilor;
-Respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere constructiv (gradul de rezistență la foc, distanțele de siguranță, căi de evacuare, case de scări);
-Respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere al instalațiilor de protecție împotriva incendiilor;
Respectarea în teren a măsurilor stabilite din punct de vedere organizatoric.
Întrucât unităţile de învăţământ reprezintă o categorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frecventate de același public, prin activităţile de informare preventivă pe care instituţia le desfăşoară permanent, se fac eforturi ca beneficiarii (preşcolarii, elevii, profesorii şi personalul auxiliar) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu și alte aspecte. În plus, periodic vor avea loc exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), dar și convocări, ședințe de lucru și lecții deschise menite să asigure o pregătire unitară și un răspuns prompt și eficient, în cazul confruntării cu un pericol.
Echipajele de pompieri militari vor efectua periodic misiuni de recunoaştere în teren la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.
Referitor la procesul de autorizare al clădirilor din punctul de vedere al securităţii la incendiu, structurile Inspecţiei de Prevenire sunt în contact permanent cu beneficiarii acestora, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.
Măsurile dispuse de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara pentru anul școlar 2024-2025:
-Pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar se va desemna câte un polițist de proximitate care să răspundă în mod direct de prevenirea și combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Acesta va face parte din Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, constituită la nivelul unității școlare.
-Actualizarea informațiilor postate la avizierele unităților școlare, cu privire la: numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului (la nivel național și teritorial), modalitățile de semnalare a unor evenimente, datele de contact ale polițiștilor cu atribuții în acest domeniu, precum și a subunității de poliție din care aceștia fac parte.
-Verificarea indicatoarelor de semnalizare rutieră verticale și orizontale din zonele unităților de învățământ și informarea administrațiilor locale pentru remedierea deficiențelor, în cazul existenței acestora.
-Efectuarea activităților de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și asigurării de răspundere civilă obligatorie. Activitățile sunt completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.
-Controlul unităților economice din zona adiacentă unităților de învățământ, cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor
-Polițiștii de proximitate vor stabili, în colaborare cu conducerea unităților de învățământ, modul de cooperare, procedeele de anunțare a evenimentelor, numirea persoanelor responsabile din cadrul școlii, precum și modalitățile de acțiune în cazul în care, în incinta sau în vecinătatea unității, sunt comise fapte antisociale, de natură să perturbe desfășurarea normală a procesului didactic.
-Evaluarea unităţilor de învăţământ preuniversitar atât din punct de vedere al asigurării cu pază şi elemente de protecţie (conform prevederilor Legii 333/ 2003) cât şi referitor la situaţia operativă înregistrată în anul precedent.
-În funcție de situația operativă înregistrată în anul școlar anterior, vor avea loc întâlniri între reprezentanții I.P.J. Hunedoara, I.J.J. Hunedoara și I.S.J. Hunedoara, ocazie cu care se va proceda la repartiţia unităţilor de învăţământ în responsabilitatea acestor structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Ulterior, la nivelul subunităților de poliție și a secțiilor de poliție rurală, se vor repartiza o parte din aceste unități școlare și structurilor de poliție locală, acolo unde acestea sunt înființate. Totodată, vor fi informate autoritățile locale cu privire la necesitatea participării structurilor de poliție locală la menținerea ordinii publice în imediata apropiere a unităților de învățământ și de asigurare a pazei acestora conform atribuțiilor ce le revin.
-Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare auto și pedestră, ca punct obligatoriu de staționare, în special pe timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri.
-Se va acorda sprijinul necesar conducerii unităților de învățământ preuniversitar în vederea elaborării sau reactualizării planurilor de pază, conform Legii nr. 333/2003 și analizarea stadiului încheierii contractelor de pază.
-Polițiștii desemnați să răspundă de siguranța școlară vor întocmi dosarele de obiectiv pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar din raza de competență;
-Se va asigura prezența forțelor de ordine cu ocazia începerii anului școlar la fiecare unitate de învățământ în scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică.
-Polițiștii de siguranţă şcolară, prevenire, rutieră, proximitate şi ordine publică din mediul rural, vor efectua, pe tot parcusul anului şcolar, activităţi de popularizare a legislaţiei în școli, pentru conștientizarea elevilor cu privire la consecințele şi răspunderea antrenată în cazul săvârșirii de infracţiuni sau contravenții și necesitatea manifestării unui comportament adecvat, astfel încât să se respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Decebal Hunedoara va avea repartizate 27 unități școlare cu grad de risc ridicat, de pe raza localităților Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani și Hațeg, în vederea organizării activității de menținere a ordinii și liniștii publice în zona adiacentă acestora.
Dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare, pentru asigurarea unei acoperiri echilibrate, dar și prin corelarea activităților de menținere a ordinii publice cu programul orar al unităților de învățământ aflate în aria de competență.
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, în concordanță cu atribuțiile specifice ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, inclusiv pentru implementarea Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, se vor avea în vedere:
-Relaționarea cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara în vederea cunoașterii situației operative, a riscurilor și vulnerabilităților;
-Acționarea în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu predilecție pe traseele de afluire/defluire a elevilor și personalului didactic, în intervalele orare la care încep sau se finalizează activitățile didactice, având ca obiective prioritare prevenirea și combaterea faptelor antisociale și creșterea gradului de siguranță a participanților la procesul de învățământ;
-Continuarea derulării programelor de prevenire, a proiectelor comune, protocoalelor de colaborare şi parteneriatelor educaționale existente, dar și inițierea și derularea altora noi, acolo unde acestea lipsesc și se impune, având în vedere experiența acumulată anterior și situația operativă existentă în cartierele/zonele unde sunt situate unitățile de învățământ;
-Analizarea în permanență a situației operative de pe raza de competență, în special a faptelor antisociale în care au fost implicați elevi. Această activitate constituie o preocupare permanentă a structurilor specializate din cadrul unității noastre. În acest sens, în situația obținerii de informații cu un impact deosebit, vor fi anunțați toți factorii responsabili în vederea adoptării unor măsuri imediate și eficiente.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea