Recent, guvernul a aprobat un proiect de lege, în favoarea beneficiarilor PNDL, care vizează posibilitatea prelungirii duratei contractelor de finanțare cu o perioadă de până la doi ani, asigurându-le un termen rezonabil, în vederea rezolvării problemelor întâmpinate și finalizării obiectivelor de investiții prin care, se asigură echiparea unităților administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, în vederea creșterii standardului de viață al comunităților locale.
În prezent, sunt în curs de finalizare 3.099 obiective de investiții, dintre care 702 sunt incluse în etapa I și 2.397 în etapa a II-a. La nivel de program, procentul obiectivelor nefinalizate este de 26,96% (15,75% în cadrul PNDL I și 34,02% în cadrul PNDL II).
Dintre cele 702 obiective de investiții nefinalizate din etapa I, 477 obiective sunt incluse în perioada de programare 2015-2024, durata contractelor de finanțare expirând la 31 decembrie 2024. Pentru celelalte 225 de obiective de investiții incluse în etapa I, perioada 2016-2025, durata contractelor de finanțare expiră la 31 decembrie 2025. Pentru cele 2.397 obiective incluse în etapa a II-a, durata contractelor expiră la 31 decembrie 2024.
Pentru contractele în vigoare la data solicitării, din perioadele de programare 2015-2024, 2016-2025 și 2017-2024, în situația în care, cu cel mult trei luni anterior expirării duratei contractului de finanțare, beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală nu au finalizat obiectivele de investiții, aceștia au posibilitatea de a solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prelungirea valabilității contractelor de finanțare cu o perioadă de doi ani.
Termenul de trei luni de zile anterior expirării duratei contractului de finanțare, prevăzut pentru identificarea beneficiarilor care nu au finalizat obiectivele de investiții finanțate prin program, este stabilit prin raportare la operațiunile care trebuie efectuate în vederea prelungirii contractelor de finanțare, respectiv: depunerea solicitărilor din partea beneficiarilor, centralizarea acestora, modificarea de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a ordinelor prin care sunt aprobate listele obiectivelor propuse spre finanțare prin Programul național de dezvoltare locală, prevăzute la art. 9 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, întocmirea și semnarea de către ambele părți a actelor adiționale la contractele de finanțare.
Termenul este strâns, stabilit foarte aproape de data expirării duratei contractelor de finanțare, 31 decembrie 2024, respectiv 31 decembrie 2025, tocmai pentru a prelungi durata contractelor de finanțare numai a pentru beneficiarii care nu au finalizat obiectivele și care au reală nevoie de prelungire.
Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală care până la data solicitării de prelungire a valabilității contractelor de finanțare nu au solicitat niciun transfer de la bugetul de stat pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce fac obiectul contractelor, nu vor putea beneficia de prelungirea contractelor de finanțare.
Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 105/2023 privind instituirea unor măsuri în derularea Programului național de dezvoltare locală și a Programului național de investiții “Anghel Saligny”, aprobată prin Legea nr. 129/2024, beneficiarilor care, până la data de 31 decembrie 2023, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, nu erau în procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, nu au solicitat suplimentarea sumelor în temeiul ordonanței de urgență sau încetarea contractului de finanțare, contractele de finanțare le-au încetat de drept.
Astfel prevederile art. 1 alin. (2) din prezentul proiect se aplică beneficiarilor cărora nu le-au încetat de drept contractele de finanțare la data menționată, respectându-se principiul instituit anterior prin OG nr. 28/2022 și OUG nr. 105/2023, în sensul că beneficiul prelungirii termenului contractului de finanțare este instituit 4 numai în favoarea beneficiarilor care au avansat în demersurile lor în vederea realizării obiectivelor de investiții, după multiple facilități acordate prin acte normative anterioare. În acest sens, se consideră inoportună acordarea posibilității de prelungire a valabilității acestor contracte de finanțare, acestea urmând a înceta prin ajungere la termen.
În vederea punerii în aplicare a dispozițiilor de mai sus, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării duratei contractelor de finanțare, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va modifica în mod corespunzător ordinele ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației prin care sunt aprobate listele obiectivelor propuse spre finanțare prin Programul național de dezvoltare locală, prevăzute la art. 9 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și contractele de finanțare aferente acestora aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului proiect.
Investițiile sunt oportunități reale pentru creșterea calității serviciilor la consumatori și relansarea industriei locale prin crearea de locuri de muncă și revigorarea economiei.
În același timp, odată cu punerea în funcțiune a investițiilor realizate prin program se asigură o revigorare a infrastructurii publice locale, cu reale beneficii pe termen mediu și lung în creșterea bunăstării cetățenilor, dezvoltarea turistică, creșterea calității serviciilor prestate, etc.
Se asigură condițiile pentru continuarea și finalizarea investițiilor promovate de autoritățile locale, în vederea asigurării infrastructurii necesare furnizării, în condiții de siguranță, stabilitate, la standarde europene, de calitate, a serviciilor publice. El vine și în sprijinul cetățenilor, prin creșterea siguranței în exploatare a infrastructurii dedicate (școli, dispensare, drumuri etc), și prin extinderea accesului la infrastructura absolut necesară pentru creșterea calității vieții, contribuind astfel la obiectivul de convergență cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeană.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea