”România este pentru mine o țară fabuloasă, cu un potențial extraordinar care trebuie să reziste în continuare împotriva propriilor săi demoni, care sunt în interior, o clasă politică coruptă și cinică, multă prostie care ajunge la putere sau în posturi cheie…”
Fie din cauza vârstei, fie din cauza experienței, sau ambele cauze, acum la vârsta de 60 de ani, România mă interesează din ce în ce mai mult. Trăiesc de 30 de ani în Franța, dar vizitele mele în România s-au accelerat. În ultimii ani am venit foarte des. La două luni sunt pe avion și vin în România, fie la Târgoviște, fie la Cluj, fie la Iași, la Craiova, București, la Sibiu în fiecare an de peste 15 ani.
România are foarte multe păcate, foarte multe inerții și o mentalitate care trebuie taxată de retrogradă în multe privințe și în același timp are atâta energie, atâta talent. Se nasc copii atât de talentați…aproape că se nasc mai mulți copii talentați în România decât în Occident. Poate tocmai datorită faptului că avem o clasă politică atât de coruptă, natura intimă a acestui pământ produce mai mult talent prin compensație. Nu știu care sunt explicațiile cosmice, de ce în România se nasc atâția copii frumoși și care merită sprijinul artiștilor, al adulților, al oamenilor care cred în viitor. Am scris în cursul vieții mele multe texte pentru adolescenți, pentru tineri, pentru copii, de-aș avea eu atâția ani fericiți câți actori și-au făcut mâna cu textele mele după ce au ieșit din institute sau după aceea, utilizând monoloage sau texte de Matei Vișniec ca să învețe să facă teatru.
Am scris cu mare plăcere tocmai pentru că am crezut că teatrul are această misiune, dar mai ales pentru că am crezut întotdeauna că literatura are această misiune – este o formă de cunoaștere și de autocunoaștere. Și le spun celor care ne citesc: dacă vreți să înțelegeți ceva din ce se întâmplă pe pământ și în lume, în istorie și în societate, citiți romane, mergeți la teatru, citiți poezie, veți avea cheile acolo. Vreți să aflați ce este omul, citiți Dostoievski, vreți să aflați ce este femeia, citiți Proust, vreți să aflați ce este societatea absurdă, citiți Kafka, vreți să învățați ce înseamnă Occidentul, citiți-l pe Dos Passos, sunt multe exemple de genul acesta prin care oamenii care se hrănesc din literatură reușesc să înțeleagă cu 10-20 de ani mai repede lucruri pe care alții de la televizor nu le învață într-o viață de om.
Eu sunt un om al cuvântului, de altfel sunt și milionar pentru că am scris milioane de cuvinte. Acum aș putea plăti cu cuvinte, dar nu mi le ia nimeni. Picasso era mai favorizat putea să plătească cu câte un desen.
România este pentru mine o țară fabuloasă, cu un potențial extraordinar care trebuie să reziste în continuare împotriva propriilor săi demoni, care sunt în interior, o clasă politică coruptă și cinică, multă prostie care ajunge la putere sau în posturi cheie și, iar ar trebui sancționată.
Și în același timp spun -pentru că văd pe fețele străinilor care merg la festivaluri, sau descoperă ospitalitatea românilor, sau prieteniile românești pe care și le fac-, cum pleacă transformați după o vizită în România, care se lasă cu contacte umane. De unde sentimentul că România mai poate da ceva lumii, Europei, umanității. Chiar și această bucurie de viață pe care o avem, și această capacitate românească de ”a pierde timpul”, este un fel de știință de a trăi pe care am putea sa le-o predăm acum gratuit americanilor.
Și închei cu o parabolă. Am avut o companie americană care mi-a jucat o piesă la Sibiu acum câtiva ani și, la plecare eram în autocar, ei erau triști după șase zile petrecute aici și i-am întrebat ce le-a plăcut cel mai mult la acest festival, la România, la Sibiu, iar după ce s-au consultat le-am cerut sa-mi spună un singur lucru. Și au spus că acela a fost ”să pierdem timpul”. Cum ar fi dacă noi am putea să predăm lumii această știință de a pierde timpul cu folos. Pentru sine, pentru suflet, pentru prietenie, pentru încredere, pentru schimb, pentru dialog. Acei americani au stat șase zile la Sibiu, nu au fost sub presiunea timpului; pentru șase zile ”Time means money” nu funcționase pentru ei. Au stat la bere în grădina festivalului până dimineața, discutaseră cu oameni din toată lumea și se simțiseră bine. Iată o dimensiune a vieții în România, sau o formă de bogăție sufletească, pe care o avem noi și pe care am putea să o exportăm.
Fragment din interviul acordat de către domnul Matei Vișniec, publicatiei noastre – Cluj-Napoca, 2016
Cristi Iordache & Oana Grigore
Foto: Roxana Iordache – Oficial Media
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
5.522 de vehicule prezintă pericol iminent de accident în urma verificărilor realizate de Registrul Auto Român
Cum poți să cumperi titluri de stat online cu dobânzi neimpozabile și avantajoase
Aproape 1000 de localități din 38 de județe din țară vor fi conectate la internet
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
LIFE STYLE
Top 5 motive pentru care să înveți să cânți la un instrument de suflat
Relaxarea e mai aproape decât crezi! Cum să îți creezi propriul ritual de relaxare acasă în funcție de personalitatea ta?
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
SPIRITUALITATE
Acolo unde sunteți testați, acolo sunt problemele
Atunci când o persoană elimină ura, supărarea și judecata din subconștient, începe să se vindece
Disprețul pentru un alt om reprezintă dorința de a-l ucide, dorință care se transformă într-un program de autodistrugere
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Împreună pentru un viitor fără tuberculoză
Ce reprezintă părțile corpului tău
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu tutun
Ministrul Energiei contestat de societatea civilă
Senatul a adoptat ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie