13/06/2021

Memorial Day omagiată și la BUCUREȘTI

Astăzi, reprezentanți oficiali americani și români, precum și Corpul Atașaților Apărării s-au alăturat lui David Muniz, Chargé d’Affaires al Ambasadei și Secretarului de stat al MApN Marius Bălu, pentru a omagia soldații americani care și-au dat viața în lupta pentru apărarea libertății.

”Prima celebrare a Memorial Day a avut loc la data de 30 mai 1868, în memoria soldaților unioniști căzuți în timpul Războiului Civil American. Uniunea aceea era bazată pe adevăruri irefutabile precum faptul că toți oamenii au fost creați egali și au dreptul la viață, libertate și dreptul de a-și căuta fericirea. De la acea zi, acum 153 de ani, Memorial Day a evoluat și îi omagiază pe americanii, femei și bărbați deopotrivă, de pe teritoriul american și din străinătate, care și-au pierdut viața luptând pentru patria lor.Așadar, se cuvine să ne luăm un răgaz, să reflectăm și să aducem omagiu militarilor americani – mulți dintre ei ostași necunoscuți – care și-au dat viața pe teritoriul și în spațiul aerian al României, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a înfrânge tirania fascismului din Europa. Așa cum s-a schimbat subiectul celebrării Memorial Day, s-au schimbat și liniile care ne dezbinau la începutul conflagrației și în timpul zilelor negre din perioada comunistă. În prezent suntem mândri și onorați să stăm alături de România, unul dintre cei mai puternici aliați și prieteni ai noștri.Acum, participăm împreună la DEFENDER-Europe 21, o serie de exerciții militare de amploare, efectuate în România și în întreaga Europă. Aceste exerciții reprezintă o exemplificare foarte reală a relației impresionante dintre națiunile noastre, care sporește nivelul de pregătire strategică și operațională dintre Statele Unite, România și alți aliați și parteneri NATO. Exercițiile DEFENDER se vor încheia peste câteva zile, însă experiența dobândită, nivelul de înțelegere reciprocă dobândit și prietenia creată vor fi pus piatra de temelie pentru cooperare și mai strânsă în anii următori; totodată, servește și ca un exemplu grăitor al capacității noastre colective. DEFENDER ne amintește tuturor că împreună, în calitate de aliați și parteneri, suntem mai puternici.
Eu, colegii mei de la ambasadă și numeroșii militari americani din această țară avem privilegiul de a observa, îndeaproape, angajamentul împărtășit al României față de NATO. Și poate ceea ce este mai important, cu toții suntem onorați că am putut experimenta profesionalismul, ospitalitatea și prietenia României.Îi omagiem pe toți cei care ne sunt alături în lupta pentru apărarea valorilor noaste comune, pentru ca generațiile viitoare să poată trăi libere, în pace. Suntem pregătiți să luptăm împotriva celor care ar vrea să ne ia aceste valori. Astăzi, omagiem sacrificiile tuturor celor care au luptat și au pierit pentru un scop mai mare decât propria persoană, români și americani, deopotrivă, militari care au luptat și au pierit pentru a apăra valorile comune de care tocmai vorbeam” a transmis în mesajul său ambasadorul american.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share