Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

MINERII ȘI VALEA ȘI-AU PIERDUT RĂBDAREA!!!!!

                                    Situație tensionată în Valea Jiului din cauza noii legi a pensiilor

 Minerii  din Valea Jiului  au reînceput  protestele solicitând, pe de o parte, salarii mai mari, sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și de lipsa materialelor.

Mineri de la exploatările Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor.

La protest au participat minerii care au ieșit din primul schimb, dar și angajați care desfășoară activități la suprafață, aceștia din urmă renunțând la pauza de masă pentru a se alătura colegilor lor.

 Ei vor  totodată  să atragă atenția asupra problemelor sociale ce pot să se acutizeze, în cazul în care,  Legea Pensiilor va trece în actuala formă și în  Camera Deputaților.

Liderul de la  Sindicatul  Muntele, Darius Câmpean a ieșit în fața presei și colegilor săi, spunând că s-a săturat de minciuni și demagogie, de promisiuni deșarte, cu consecințe grave, pentru minerit și cei care, vor ieși la pensie,  în viitor.

“Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri. Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate. Este o demagogie,  să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală  cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe” a spus liderul sindical.

Mărirea vârstei de pensionare nu ţine cont de faptul că exploatările de cărbune din Valea Jiului se află în program de închidere până în anul 2032. De asemenea, mărirea vârstei de pensionare în cazul femeilor,  nu ţine cont de faptul că acestea lucrează și  în condiţii grele. În fața exploatărilor miniere s-au auzit din nou huiduieli și acuzații, iar minerii au cerut ca parlamentarii să vină să lucreze și ei în mină, o zi,  să vadă cum și  în ce condiții se lucrează, mai rău, ca pe timpul răposatului.

Liderul de sindicat a participat la dezbaterile proiectului de lege din Comisia de muncă a Senatului, însă amendamentele asupra cărora s-a convenit,  au fost respinse la şedinţa în plen

Cer parlamentarilor din județul Hunedoara să vină lângă noi, pentru că, altfel, dacă această lege nu va trece, toată Valea Jiului va ieși în stradă. Sunt sigur de asta. De ce??

Pentru că, atunci când le-am spus care este noul cuantum al pensiei, pe noua lege, i-am întrebat ce se va întîmpla cu cele aflate în plată.. știți ce mi-au răspuns: aceste pensii vor fi ținute pe loc, până când noi, cei încă activi, îi vom ajunge din urmă.

Deci, NU VA CREȘTE NICIO PENSIE ȘI SUNT NUMAI MINCIUNI ȘI NUMAI DEMAGOGIE. NE-AM SĂTURAT DE ASTA !!!

Avem astăzi acest protest, arătăm că suntem civilizați, că nu am întrerupt activitatea, ea se desfășoară normal în restul sucursalelor, dar vreau să arătăm că suntem hotărîți:  CĂ NU VOM CEDA!!!!

NU PUTEM CEDA,  CEEA CE AM OBȚINUT PĂRINȚII NOȘTRI, UNII PRIN PUȘCĂRII, UNII SECHESTRÎNDU-L PE CEAUȘESCU!!!!!

Astăzi vin niște doamne și decid că pensiile minerilor TREBUIE ÎNJUMĂTĂȚITE, DECID CĂ VÎRSTA DE PENSIONARE TREBUIE CRESCUTĂ, DECID CĂ LEGEA 197 TREBUIE PRELUATĂ DOAR PARȚIAL, ÎN NOUA LEGE, LUCRU CARE AFECTEAZĂ DOAMNELE CARE LUCREAZĂ ALĂTURI DE NOI. Din totalul personalului , femeile din CEVJ reprezintă 26%.

Nu suntem de acord nici cu mărirea vîrstei de pensionare, pentru doamne, sunt soțiile noastre, sunt mamele copiilor noștri. De ce să fie nevoite să lucreze până la 65 de ani???? NU SE POATE ACEST LUCRU!!!!

DE ACEEA SPUN IARĂȘI : MINERII ȘI VALEA ȘI-AU PIERDUT RĂBDAREA!!!

Am avut dialog și astăzi și aseară cu premierul Ciolacu. Mi-a spus că va încerca să rezolve problema. Senatorii Cristian Resmeriță și  Lucia Muntean au fost alături de mine și în Parlamentul României, am și reușit să trecem amendamentele, care, după aceea , au fost ANULATE în comisia de plen., lucru nemaiîntâlnit în Parlament.  Toți mi-au dat asigurări că lucrurile se vor rezolva la Camera Deputaților ”  a încheiat liderul de sindicat, Darius Câmpean.

Președintele Sindicatului Muntele a  mai adăugat  că situația este acum  destul tensionată și  există pericolul ca “întreaga Valea Jiului să se mobilizeze”, dacă aspectele semnalate, nu vor fi rezolvate.

”Nu vreau să dau nimănui speranțe deșarte, însă în momentul de față, dacă facem un efort comun, până luni, când legea ajunge la Camera Deputaților, care este camera decizională, mai putem să facem câteva ceva,  pentru ca vârsta de pensionare de 45 de ani să râmână. Este un drept obținut de zeci de ani de oamenii care lucrează în minerit, acum se propune o limită de vârstă de 47 de ani. Calculul pensiilor trebuie să se facă în mod corect, noi mai încercăm o întoarcere a situației până luni, rămâne de văzut ce se va întâmpla.  Practic, prin respingerea acestor amendamente, vârsta de pensionare crește de la 45 la 47 ani, iar calculul viitoarelor pensii le-ar reduce la jumătate, pe noua lege, în raport cu cele actuale. Mai mult, și pensiile aflate în plată,  vor primi decizie de recalculare negativă” a transmis și senatorul PSD Cristian Resmeriță, cel care a susținut mereu mineritul și pe mineri și obținuse legi favorabile pentru ei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin