Situație tensionată în Valea Jiului din cauza noii legi a pensiilor
Minerii din Valea Jiului au reînceput protestele solicitând, pe de o parte, salarii mai mari, sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și de lipsa materialelor.
Mineri de la exploatările Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor.
La protest au participat minerii care au ieșit din primul schimb, dar și angajați care desfășoară activități la suprafață, aceștia din urmă renunțând la pauza de masă pentru a se alătura colegilor lor.
Ei vor totodată să atragă atenția asupra problemelor sociale ce pot să se acutizeze, în cazul în care, Legea Pensiilor va trece în actuala formă și în Camera Deputaților.
Liderul de la Sindicatul Muntele, Darius Câmpean a ieșit în fața presei și colegilor săi, spunând că s-a săturat de minciuni și demagogie, de promisiuni deșarte, cu consecințe grave, pentru minerit și cei care, vor ieși la pensie, în viitor.
“Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere. Eu nu pot să accept astfel de lucruri. Sunt nemulţumiri justificate şi adevărate. Este o demagogie, să spui că elimini inechităţile, iar un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală cu 25 de ani vechime, să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner să aibă 4.800 de lei. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate. Nu poţi crea asemenea discrepanţe” a spus liderul sindical.
Mărirea vârstei de pensionare nu ţine cont de faptul că exploatările de cărbune din Valea Jiului se află în program de închidere până în anul 2032. De asemenea, mărirea vârstei de pensionare în cazul femeilor, nu ţine cont de faptul că acestea lucrează și în condiţii grele. În fața exploatărilor miniere s-au auzit din nou huiduieli și acuzații, iar minerii au cerut ca parlamentarii să vină să lucreze și ei în mină, o zi, să vadă cum și în ce condiții se lucrează, mai rău, ca pe timpul răposatului.
Liderul de sindicat a participat la dezbaterile proiectului de lege din Comisia de muncă a Senatului, însă amendamentele asupra cărora s-a convenit, au fost respinse la şedinţa în plen
”Cer parlamentarilor din județul Hunedoara să vină lângă noi, pentru că, altfel, dacă această lege nu va trece, toată Valea Jiului va ieși în stradă. Sunt sigur de asta. De ce??
Pentru că, atunci când le-am spus care este noul cuantum al pensiei, pe noua lege, i-am întrebat ce se va întîmpla cu cele aflate în plată.. știți ce mi-au răspuns: aceste pensii vor fi ținute pe loc, până când noi, cei încă activi, îi vom ajunge din urmă.
Deci, NU VA CREȘTE NICIO PENSIE ȘI SUNT NUMAI MINCIUNI ȘI NUMAI DEMAGOGIE. NE-AM SĂTURAT DE ASTA !!!
Avem astăzi acest protest, arătăm că suntem civilizați, că nu am întrerupt activitatea, ea se desfășoară normal în restul sucursalelor, dar vreau să arătăm că suntem hotărîți: CĂ NU VOM CEDA!!!!
NU PUTEM CEDA, CEEA CE AM OBȚINUT PĂRINȚII NOȘTRI, UNII PRIN PUȘCĂRII, UNII SECHESTRÎNDU-L PE CEAUȘESCU!!!!!
Astăzi vin niște doamne și decid că pensiile minerilor TREBUIE ÎNJUMĂTĂȚITE, DECID CĂ VÎRSTA DE PENSIONARE TREBUIE CRESCUTĂ, DECID CĂ LEGEA 197 TREBUIE PRELUATĂ DOAR PARȚIAL, ÎN NOUA LEGE, LUCRU CARE AFECTEAZĂ DOAMNELE CARE LUCREAZĂ ALĂTURI DE NOI. Din totalul personalului , femeile din CEVJ reprezintă 26%.
Nu suntem de acord nici cu mărirea vîrstei de pensionare, pentru doamne, sunt soțiile noastre, sunt mamele copiilor noștri. De ce să fie nevoite să lucreze până la 65 de ani???? NU SE POATE ACEST LUCRU!!!!
DE ACEEA SPUN IARĂȘI : MINERII ȘI VALEA ȘI-AU PIERDUT RĂBDAREA!!!
Am avut dialog și astăzi și aseară cu premierul Ciolacu. Mi-a spus că va încerca să rezolve problema. Senatorii Cristian Resmeriță și Lucia Muntean au fost alături de mine și în Parlamentul României, am și reușit să trecem amendamentele, care, după aceea , au fost ANULATE în comisia de plen., lucru nemaiîntâlnit în Parlament. Toți mi-au dat asigurări că lucrurile se vor rezolva la Camera Deputaților ” a încheiat liderul de sindicat, Darius Câmpean.
Președintele Sindicatului Muntele a mai adăugat că situația este acum destul tensionată și există pericolul ca “întreaga Valea Jiului să se mobilizeze”, dacă aspectele semnalate, nu vor fi rezolvate.
”Nu vreau să dau nimănui speranțe deșarte, însă în momentul de față, dacă facem un efort comun, până luni, când legea ajunge la Camera Deputaților, care este camera decizională, mai putem să facem câteva ceva, pentru ca vârsta de pensionare de 45 de ani să râmână. Este un drept obținut de zeci de ani de oamenii care lucrează în minerit, acum se propune o limită de vârstă de 47 de ani. Calculul pensiilor trebuie să se facă în mod corect, noi mai încercăm o întoarcere a situației până luni, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Practic, prin respingerea acestor amendamente, vârsta de pensionare crește de la 45 la 47 ani, iar calculul viitoarelor pensii le-ar reduce la jumătate, pe noua lege, în raport cu cele actuale. Mai mult, și pensiile aflate în plată, vor primi decizie de recalculare negativă” a transmis și senatorul PSD Cristian Resmeriță, cel care a susținut mereu mineritul și pe mineri și obținuse legi favorabile pentru ei.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
Aproape de comă alcoolică șoferul unui autocar a fost prins pe Autostrada București – Pitești de Poliția Găești
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Omraam: Dacă oamenii sunt mereu nemulțumiți, dezamăgiți, este pentru că au prea multă încredere în achizițiile materiale pentru a-i face fericiți
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna