27/10/2020

Ministerul Mediului: Anunț istoric, se respira aer de munte in Romania

După intrarea în autoizolare pentru a-și proteja familiile, dar și pe cei din jur, de pericolul noului virus, Ministerul Mediului face un anunț istoric. Vestea excepțională apare după ce locuitorii României au decis să respecte mesajul autorităților. 

Aceasta înștiințare face referire la scăderea considerabilă a gradului de poluare la nivelul capitalei.

„Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09.00-11.00, respectiv seara, orele 20.00-22.00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, spun, marți, reprezentanții Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului anunţă că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au clasat cu mult sub valorile limită. Oficialii afirmă că se reconfirmă, în acest mod, ipoteza conform căreia principala sursă de poluare din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier.

Drept exemplu s-a utilizat staţia de la Cercul Militar. Luni, la ora 11.00, concentraţia de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de staţia de monitorizare de la Fundata, judeţul Braşov, sau cea de la Semenic, judeţul Caraş-Severin. De altfel ambele zone fiind aflate în vârf de munte. Comparativ, luni, 3 martie, la aceeaşi staţie şi aceeaşi oră, concentraţiile au înregistrat 130,64 micrograme.

Reprezentanții Ministerului Mediului au declarat că : ‘Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă‘.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share