Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ministrul DANDANA GARANTUL VÂNZĂRII TERMOCENTRALEI MINTIA

Grupurile de producție de energie de la termocentrala pe cărbune Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, sunt retrase din exploatare și închise, potrivit unei decizii a Adunării creditorilor companiei de stat aflate în insolvență!

Ministerul Energiei, acționarul unic al CEH, a transmis pe 9 decembrie anul trecut,  o adresă administratorului judiciar al companiei, prin care a solicitat „luarea măsurilor pentru  retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice ale Sucursalei Electrocentrale Deva, aflate în conservare”, adică obținerea aprobării creditorilor, precum și notificarea în acest sens a Dispeceratului Transelectrica și a ANRE.

”Grupurile energetice de la Termocentrala Mintia, ce aparţin de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), au fost trecute în procedura de închidere şi punere în siguranţă, fără ca acest lucru să scadă valoarea de lichidare a producătorului de energie, aflat în insolvenţă”,  spunea administratorul special al CEH, Cristian Roşu. El a arătat că administratorul judiciar al CEH va demara procedura de licitaţie pentru vânzarea termocentralei, o serie de discuţii pe această temă fiind prevăzute să aibă loc la Ministerul Energiei în perioada aceasta,  10- 14 ianuarie a.c.

”Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi. Termocentrala de la Mintia – acolo se caută un investitor care să pună în loc cel puţin 800 de megawaţi – că sunt gaz, că sunt gaz cu hidrogen, că sunt orice altă tehnologie de producere în bandă – aia se va face. La fel se va întâmpla şi cu Paroşeniul” spunea ministrul Virgil Popescu. În luna FEBRUARIE a anului 2021, deci cu luni de zile înainte de a anunță în spațiul public “schimbarea de strategie”, Virgil Popescu spunea într-o întâlnire că:  “….e praf Mintia, trebuie trecută pe gaz…avem fondul de modernizare”.

Sunt declarații înregistrate, apărute în spațiul public, încă de anul trecut.

Firma care a anunțat public, abia în iunie 2021, că “o va trece pe gaz” este chiar celebra firma GSP Power a lui Gabriel Comănescu, înființată în AUGUST 2020, deci DUPĂ băgarea termocentralei Mintia în insolvență. Firma lui Comănescu a primit O TREIME din sumele prevăzute în capitolul “Energie” al PNRR, adică 585 milioane de euro. O firmă cu ZERO activitate în domeniul producției de energie, condusă de un om cunoscut pentru modul în care își bagă propriile firme în insolvență pentru a nu-și plăti angajații, primește 600 MILIOANE de euro din PNRR.

Din păcate, însă, după Mintia-Paroșeni urmează și Turceni-Rovinari,  pentru că deja au fost înființate TOT în august-septembrie 2020 cel puțin încă două firme, cu sediul în județul Gorj,  (ENERGY TRANSITION SRL si ENERGIE OLTENIA SRL) în care Gabriel Comănescu este implicat alături de celebrul senator PNL din Gorj  Ion Iordache și Remus Vulpescu, fostul șef al Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei, dar și alți indivizi, mai mult sau mai puțin apropiați,  inclusiv de foști șefi din SRI. din Ministerul Energiei și alte organisme de control.

Europarlamentarul Maria Grapinia fost primul care a reacționat dur, la aflarea veștii că un alt obiectiv important,  CE CONTRIBUIA LA  SIGURANȚA ENERGETICĂ NATIONALĂ,  va fi vândut :  TERMOCENTRALA MINTIA.

Iată ce ne-a declarat  europarlamentarul, în exclusivitate: ”  Cred că vânzarea,  ar trebui să fie ultima soluție și nu pentru orice! Faptul ca România nu are o strategie de reindustrializare, deși UE a recomandat, și statele din jurul României s-au apucat de câțiva ani să facă investiții în capacitați de producție, nu a influențat guvernele României să facă același lucru! Lipsa unei viziuni pentru dezvoltarea României pe minim 20 de ani face să se risipească resurse; un guvern să înceapă ceva ,alt guvern să înceapă altceva și să închidă ce a început celălalt,  în așa fel încât,  investițiile să nu ajungă la maturitate, să întoarcă banii la buget! Nu există nici o strategie de aducere în țară a milioanelor de români care ar putea să aduca plus valoare și contribuție la PIB,  în România! Strategia de țară pe termen mediu și lung,  trebuie să fie construită cu integrarea strategiilor industriale, energetice, sociale,sanitare, educaționale și a strategiilor serviciilor! Soluțiile trebuie să vină de la specialiști,  nu de la oameni politici, aceștia trebuie să fie oameni inteligenți și iubitori de țară,  în așa fel încât, să asculte și să ia soluțiile specialiștilor!”.

Pe 21 decembrie 2021, adunarea creditorilor a aprobat retragerea din exploatarea și închiderea grupurilor de la Mintia, cu votul decisiv al Administrației Fondului pentru Mediu, care deține peste 48% din creanțele asupra Complexului (aproape 3 miliarde lei). ANAF și Hidroelectrica s-au abținut de la vot, întrucât și-au dat seama de actul de corupție și nu au dorit să se implice.

„Trecerea termocentralei de la Mintia în procedura de închidere şi punere în siguranţă nu-i scade valoarea de lichidare, evaluată la peste 61 milioane euro. Până la momentul vânzării, termocentrala Mintia rămâne în pază. Rămâne ca administratorul judiciar să demareze procedura de licitaţie pentru cele 11 firme care şi-au exprimat intenţia să cumpere termocentrala”, a declarat administratorul special al CEH, Cristian Roşu. Pe de altă parte, conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, susţine că organizaţia nu a fost informată despre intenţiile administraţiei CEH.

„Practic, se pregăteşte demolarea termocentralei. Au avut câţiva foşti angajaţi care au ajutat la golirea rezervoarelor turbinelor. Aceste agregate, cele mai mari şi mai importante dintr-o termocentrală, nu se mai pot roti, lucru care duce, inevitabil, la avarierea lor iremediabilă”, a spus liderul sindical Cristian Iştoc.Cei de la sindicat acuză acum,  pe unii liderii liberali, înclusiv  de anumite demesuri abuzive care au fost luate, ce au vizat chiar dizolvarea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara și evacuarea acestuia din sediu.  Dar, cererea adresată instanției de la Deva a fost respinsă.

 

Până pe 31 decembrie 2021 inclusiv, pe site-ul Transelectrica, cele 5 grupuri de la Mintia, cu putere instalată totală de 1.050 MW, apăreau cu mențiunea „Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021″. Acum, ele nu mai apar deloc! De altfel, în ultima ședință a Comitetului de Reglementare al ANRE de anul trecut, din 29 decembrie, s-a luat decizia modificării licenței de producție a CEH, pentru a reflecta noul statut al termocentralei Mintia. ”Până în prezent, un număr de opt investitori au semnat acorduri de confidențialitate în vederea continuării demersurilor de cumpărare a activelor sucursalei. După întocmirea caietului de sarcini, administratorul judiciar urmează să convoace adunarea creditorilor pentru aprobarea acestuia și pentru a stabili prețul de pornire în vederea materializării tranzacției având ca obiect activele SE Deva”, le-a transmis administratorul judiciar creditorilor CEH luna trecută.

 Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Despre situația gravă de la CEH a vorbit  și senatorul Cristian Resmeriță, care a atras de multe ori atenția opiniei publice că, termocentrala va fi închisă: ” observ, după atâtea luni ce n-am vorbit de complex, că Mintia a fost închisă definitiv.  Iată, după zeci de ani de funcționare s-a ajuns ca această termocentrală să fie închisă definitiv!  Este o vină maximă a celor care conduc Complexul Energetic Hunedoara, în frunte cu Cristian Roșu, administratorul special, care împreună cu domnul director Dioane trebuie să-și asume situația creată. Tot cei doi trebuie să-și asume faptul că noul complex energetic nu se formează. Se vorbește de vreun an de zile de noul complex energetic, însă,  până în momentul de față nu se întâmplă nimic, doar povești și postări pe Facebook ale celor doi cu domnul ministru al Energiei Popescu,  la diverse așa-zise întâlniri de lucru de la minister. În rest și din păcate,  nimic deosebit sau pozitiv la acest CEH”. 

” VREM SĂ CUMPĂRĂM TOATE ACTIVELE MINTIA”

MIZA:  sunt  BANII EUROPENI de la Fondul  pentru Tranziție Justă 

 Gabriel Comănescu, deținătorul unei averi considerabile, ce  l-a plasat în Top Forbes, la categoria “miliardari români” este un magnat care deține mai multe platforme petroliere în Marea Neagră și o flotă navală. Comănescu și-a început afacerile cu petrol în 1999, când a achizitionat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), două companii de foraj, Foserco SA și Aquafort. Doi ani mai târziu, în 2001, câștiga licitația pentru Uzina 1 Mai din Ploiesti, devenită Upetrom – 1 Mai, iar în 2003 înființa Grup Servicii Petroliere, în Constanța. Potrivit Forbes, Comănescu a preluat, în 2006, platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn), în cadrul unei tranzacţii estimate la 100 de milioane de euro. Omul de afaceri a creat  o nouă firmă, în cadrul holdingului GSP, care se numește GSP Power și activează în domeniul energiei. Noua societate este condusă de Carmen Neagu, care a făcut parte din conducerea Transelectrica și General Electric.

Magnatul  este interesat acum și de termocentrala de la Mintia,  care poate primi și ea milioane de euro pentru retehnologizare , deoarece CEH,  cât județul Hunedoara și Valea Jiului,  sunt cuprinse și ele în mecanismul FONDUL PENTRU TRANZIȚIE JUSTĂ. Unde vor veni miliarde de euro. “Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW”, declara încrezător, Gabriel  Comănescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share