17/06/2021

Mircea Macarie- candidat independent pentru comuna Dobra, județul Dâmbovița

Să gândim împreună, să acționăm împreună pentru o administrație transparentă și o comună mai prosperă și mai curată. Pentru mine familia este cea mai importantă, iar dumneavoastră sunteți deja familia mea!

macarie

Sub acest îndemn ne-a oferit un interviu domnul Mircea Ioan Macarie, candidatul independent pentru funcția de primar al comunei Dobra, județul Dâmbovița, cel care ne-a mărturisit că atunci când a venit din Hunedoara, s-a îndragostit de satul Mărcesti. De ce vrea Mircea Macarie să fie liderul acestei comunități, ce probleme întâmpină comuna Dobra în prezent si cum vede o soluționare a acestora, într-un amplu interviu semnat Oficial Media.

Oficial Media: Cine este Mircea Ioan Macarie?

Mircea Macarie: Mai întâi de toate sunt ceea ce familia, educația și mediul m-au făcut: liber, preocupat de nou, dornic să îmbunătățesc continuu și mai ales atent cu cei de lângă mine. Sunt deci independent și hotărât să realizez prin forțe proprii lucruri care să aducă bine celor din comunitatea mea.

Dacă ar fi să ma formalizez totuși, atunci raspund așa: m-am născut și mi-am trăit copilăria și adolescența în Hunedoara, localitate frământată și îngenunchiată de schimbările din anii democrației.

Am ales să plec… Și am ales Târgoviștea…. Am locuit câțiva ani în acest oraș și apoi, încet-încet, ca o minune, am fost atras de locurile minunate din satul Mărcești. De oamenii buni și ospitalieri, de casele sătenilor curate și primitoare, de biserica satului și de predicile înălțătoare pe care le aud duminica la slujbă. Acum sunt parte din această comunitate și iubesc tot ceea ce e aici.

Continui să lucrez în Târgoviște în cadrul Teatrului Municipal Tony Bulandra, instituție publică care se ocupă cu organizarea de spectacole și manifestări culturale la nivelul municipiului. În același timp continui să studiez și sunt student la Facultatea de Drept și Științe Administrative Valahia. Niciodată nu e prea târziu să înveți, nu? Chiar dacă viața nu ne-a oferit șansa mai devreme, totul este să încercăm să fim mai buni.

Am 43 de ani. Sunt căsătorit și am o fetiță, studentă ca și mine! Și, deși părinții și frații mei locuiesc încă în Hunedoara, nu mă simt singur. Am o familie frumoasă, am multe rude din partea soției în Mărcești, am prieteni, vecini și cunoștințe care mă fac fericit că sunt parte din acest sat și din această comună.

 

Oficial Media: Ce l-a determinat să se gândească la locuitorii comunei și cu ce ar putea veni în plus față de cei care au condus destinele acestei localități?

Mircea Macarie: În primul rând, nu am început acum să mă gândesc la locuitorii comunei. Am făcut-o din prima zi în care am ales că aici vreau să-mi petrec restul vieții. Cum aș putea să fac altfel sau cum ar putea cineva care locuiește aici să nu pună acest lucru pe primul loc. Dacă poate, evident. Dacă nu are, înainte de asta, obligații către terțe părți.

Locuitorii comunei noastre știu cu siguranță ce au avut de câștigat în toți acești ani de administrație și mai ales știu ce au de reproșat. Consider ca vin în plus cu trei elemente esențiale: energia caracteristică unei persoane tinere și dinamice; independența care mă ajută să am un dialog deschis cu toate instituțiile statului fără sa fiu dator sau subordonat niciuneia și curajul dat de experiența într-o administrație de municipiu, capitală de județ (Târgoviște) de a aborda proiecte ambițioase, moderne, capabile să genereze investiții și locuri de muncă.

De când am venit din Hunedoara, m-am îndrăgostit de satul Mărcești. De oamenii de aici, de biserica satului, de râu, de pădure. Comuna Dobra este frumoasă prin ea însăși, prin ceea ce a lăsat Dumnezeu și prin oamenii ei gospodari. Dar, din păcate, de 10 ani de când m-am mutat aici nu am văzut schimbări majore și asta mă face să îmi doresc mai mult.

 

Oficial Media: Faptul ca sunteți independent poate fi un dezavantaj în fața armatelor politice. Care este atuul cu care veți convinge electoratul?

Mircea Macarie: Postura de independent cu care mă afișez și mă adresez alegătorilor comunei mele nu a fost o constrângere ci o alegere. As fi putut să mă înregimentez de mult sau înainte de a candida, dar am ales să n-o fac. Cred cu tărie ca OMUL este cel ce sfințește locul. Cred că oamenii trebuie să aleagă persoana, caracterul, determinarea, viziunea și energia la cel care va trebui să raspunda la finalul mandatului pentru ce a promis, pentru ce a făcut și mai ales pentru ce n-a făcut. Atunci de ce să impingem ,,în față’’ un partid, un semn electoral, o mașinărie pe care o vedem și o știm demult cum lucrează, cât de (in)eficientă este, care nu convinge că pune interesul cetățenilor pe primul loc ci mai degrabă pe cel al relațiilor de partid.

Un independent poate avea relații normale cu puterile centrale, fie ele județene, fie naționale? Cred cu tărie că da! Avem de altfel atât în istoria noastră politică recentă, cât și aproape zilnic la TV exemple în acest sens. Oamenii își doresc și își exprimă deschiderea către independenți și neafiliați. Structurile de partid servesc mai curând ca furnizor de subiecte pentru știrile de prime-time: scandaluri, arestări, corupție, grupuri de interese, DNA etc. Și atunci, dacă te știi cinstit, onest, hotărât să faci și să lași ceva în urma ta, de ce să porți măști? Eu ma prezint simplu: Macarie Ioan Mircea– Independent.

 

Oficial Media: V-ați gândit la câteva acțiuni pe care le veți întreprinde imediat ce veți fi ales primar?

Mircea Macarie: Simplu: voi oferi oamenilor ce au mai mult și mai mult nevoie și mai repede. Nu-mi trebuie studii de opinie sau cercetări alambicate. Oamenii vor să trăiască mai bine, într-un mediu mai sigur și care să le asigure perspectivele unui viitor și a unei dezvoltări durabile. Atunci, asta am să fac pentru oamenii acestei comune. Știu cum, pot s-o fac împreună cu toți cei care își doresc același lucru și am energia de a ma apuca de treabă imediat.

Vorbim de două sate ale Comunei Dobra binecuvântate de Dumnezeu cu tot ce trebuie, cu oameni buni și muncitori, cu terenuri arabile, cu râu și pădure. Și totuși, observ din ce în ce mai puțini copaci pe drumurile comunei, din ce în ce mai multe gunoaie aruncate la întâmplare. Unele dintre primele acțiuni pe care le voi întreprinde fac parte dintr-un plan strategic gândit pe termen lung, mediu și scurt.

Obiectivele pe termen foarte scurt vizează în principal:

  • Implementarea celor mai noi metodologii de administrație eficientă și transparentă, prin întocmirea unui plan de lucru atât la nivel intern dar mai ales în relația cu cetățenii
  • Elaborarea unor strategii și obiective clare în ceea ce privește selectarea gunoiului și a reciclării acestuia,
  • Întocmirea unor planuri de acțiune în ceea ce privește obiectivele pe termen mediu și lung, cu acțiuni, cu termene clare, cu specificarea fondurilor necesare și a surselor de finanțare

 

Oficial Media: Bugetele fiind foarte mici cum credeți că veți gestiona toate cheltuielile și mai ales cele de natură sociala?

Mircea Macarie: Ca peste tot în această țară există multe minusuri în administrația publică și în bilanțul realizărilor la fiecare nivel. Știu că bugetele nu sunt foarte generoase, dar există soluții de atragere a fondurilor nerambursabile. Trebuie doar să avem o echipă care să lucreze pentru accesarea acestora. Este foarte important să rezolvăm cât mai multe probleme de ordin structural dar și de natură socială din fonduri europene.

 

Oficial Media: Ce numar de asistati social are in acest moment comuna si cum ati putea sa reduceti numarul acestora? 

Mircea Macarie: Nu cunosc la această oră numărul de asistați social la nivelul comunei. Deși am vrut să solicit această informație la Primăria Dobra, m-am gândit că demersul meu ar putea părea o cale de atac pe această temă. Iar eu nu asta îmi doresc. Știu că există un număr destul de mare de asistați social și este normal să mă intereseze reducerea numărului acestora. Dar mă interesează acea reducere determinată de creșterea nivelului de trai al oamenilor, de crearea de noi locuri de muncă, de găsirea unor soluții care să îi transforme pe oameni din asistați social în oameni cu un stat profesional, în persoane cu un loc de muncă stabil.

 

Oficial Media: Cate scoli si gradinita apartin Primariei si consiliului local si unde ar trebui intervenit pe modernizare si reabilitare?

Mircea Macarie: Există câte o școală și câte o grădiniță atât în Dobra cât și în Mărcești. Din câte știu, la nivelul comunei ”se face carte”, adică există profesori dedicați, cu o pregătire profesională de excepție. Foarte mulți copii care au terminat clasele I-VIII la Mărcești sau Dobra au avut rezultate foarte bune în liceele târgoviștene și au urmat cursuri universitare. Școlile sunt întreținute, dar peste tot este loc de mai bine.

O problemă care pe mine mă pune oarecum pe gânduri este că cele două Cămine Culturale din comună au fost complet renovate, dar aici nu se întâmplă nimic. Este cazul să utilizăm în folosul comunității spațiile pe care le renovăm. De aceea doresc ca aceste cămine culturale să prindă viață, prin spectacole de teatru pentru copii aduse de către Primărie, prin serbările și activitățile proprii ale școlilor și ale copiilor, prin alte acțiuni care vin în sprijinul comunității, atât din punct de vedere cultural dar și social.

 

Oficial Media: Ce reprezentare are asistenta medicala in aceasta localitate si daca v-ati propus sa imbunatatiti conditiile din acest punct de vedere?

Mircea Macarie: Există câte un cabinet medical în fiecare din cele două sate ale comunei. Însă, cel puțin în satul Mărcești există un medic care are program două zile pe săptămână și o farmacie care este deschisă tot în aceste două zile.

Desigur că doresc îmbunătățirea condițiilor în ceea ce privește asistența medical și voi căuta soluții pentru permanența unui cadru medical în cabinetele din comună și mai ales pentru renovarea acestor cabinet care la această oră, mai ales în satul Mărcești, arată aproape medieval.

 

Oficia Media:Care este starea drumului judetean?

Mircea Macarie: Starea drumurilor în România în general, este deplorabilă. Deci nici starea drumului județean care străbate Comuna Dobra nu este una dintre cele mai fericite.

Dacă voi fi ales voi milita bineînțeles pentru reabilitarea drumurilor dar și pentru modernizarea unor drumuri comunale.

  

Oficial Media: Are Macarie Ioan Mircea un proiect pe termen lung pentru locuitorii care il vor alege, astfel incat nivelul de trai si dezvoltarea zonei sa inregistreze un progres comparativ cu ultimii ani?

Mircea Macarie: La această întrebare voi răspunde doar cu un DA hotărât. Da, are Macarie Ioan Mircea un proiect pe termen lung pentru dezvoltarea zonei și pentru binele comunității. Trăiesc aici și vreau să îmi placă!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share