Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Mircea Silaghi și Blue Moon – Marele Premiu la Festivalul de Film de la San Sebastian

Pentru târgovișteni este un motiv de bucurie întrucât din distribuție face parte actorul Teatrului Tony Bulandra, Mircea Silaghi. Filmul românesc „Crai Nou“ a câștigat Scoica de Aur, Marele Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian. 

Filmul „Crai Nou“ (titlu internațional „Blue Moon“), debutul în lungmetraj al regizoarei Alinei Grigore, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián 2021, unde a fost selectat în competiţia oficială. 

Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov

„Crai Nou“, scris şi regizat de Alina Grigore, îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov.

Mircea Silaghi

Actrița Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, în vârstă de  22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care are o mamă bolnavă și un tată absent. Juriul a apreciat curajul regizorului, care este şi autoarea scenariului, de a spune o poveste inspirată şi din propria sa experienţă: evoluţia unei tinere din mediul rural, care vrea să fugă din sat şi să studieze la Bucureşti.

Curajul de a aborda propria povestire

Potrivit juriului, regizoarei române Alina Grigore i-a fost decernat acest premiu pentru dăruirea față de limbajul cinematografic și pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

Alina Grigore”La 18 ani, am fost cam singura fată din comunitate care a plecat la facultate și, când m-am întors în sat, după 15 ani, situația era neschimbată. Poate doar un pic, acum pleacă două fete la facultate în fiecare an… În România, educația rămâne o problemă uriașă. Cred că e rădăcina tuturor problemelor noastre.”

“Crai Nou” a concurat pentru marele premiu al festivalului de la San Sebastian alături de alte 17 filme, iar palmaresul anunțat sâmbătă seară a fost dominat de femei. Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Tea Lindeburg pentru filmul “As In Heaven”. De asemenea, două actrițe și-au împărțit trofeele de interpretare: daneza Flora Ofelia Hofmann și Jessica Chastain, de origine americană.

Mircea Silaghi

Distribuie acest articol Oficial Media
Share