Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Misiunile aeriene de stingere a incendiilor sunt printre cele mai complexe din Aviația NATO

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) sprijină Brigada de Pompieri Elenă în timpul sezonului incendiilor de vegetație pentru al 11-lea an consecutiv. La cererea autorităților elene, NSPA a desfășurat un număr record de aeronave în 20 de locații strategice diferite de pe teritoriul Greciei.

Cu un total de 40 de avioane, inclusiv 29 de Elicoptere de stingere a incendiilor (9 Heavy Lift și 20 Medium Lift) și, în premieră, 11 Avioane de stingere a incendiilor vor rămâne disponibile în timpul operațiunilor zilnice, susținând activ pompierii de la sol cu o capacitate mare de stingere a incendiilor.
Utilizarea unei game de elicoptere și avioane de diferite dimensiuni și tip permite echipajelor să opereze în locații îndepărtate fără a fi nevoie să se întoarcă la o bază de operare permanentă pentru reumplerea cu apă. Acest lucru reduce timpul dintre picături succesive, maximizând eficacitatea suprimării incendiilor de vegetație și împiedicând ca acestea să scape de sub control.

Schimbările climatice  au creat dezastre naturale în țări din întreaga lume, de la inundații,  la incendii sălbatice catastrofale. Anul acesta, din nou, multe țări aliate au fost devastate de incendii de vegetație în ultimele săptămâni. Am asistat la incendii de pădure de exemplu: în Portugalia, Spania, Franța, Italia, Grecia, Slovenia, Croația, Turcia, Statele Unite și Canada. Cu toate acestea, schimbările climatice afectează nu numai țările din sud, ci și pe cele din nord,  cum ar fi Republica Cehă și Germania. Pe măsură ce națiunile afectate își adună toate serviciile civile de urgență pentru a lupta împotriva incendiilor de pe tot globul, armata își pune la dispoziție echipamentul unic atât la sol, cât și în aer pentru a sprijini eforturile naționale de stingere a incendiilor. Utilizarea avioanelor și elicopterelor permit echipajelor de pompieri să răspundă mai rapid în zonele greu accesibile, cu material de stingere, ceea ce altfel ar dura mai mult cu camioanele de pompieri tradiționale. Misiunea Comandamentului Aerian Aliat este de a sprijini colectiv desfășurări operaționale de durată în condițiile securității naționale și ale Alianței și – în mod special în acest moment  fiind  asigurată și ​​poziția de protecție aeriană a NATO de-a lungul flancului estic, inclusiv în România.  „Forțele aeriene aliate,  împreună cu serviciile civile și militare de urgență,   fac tot posibilul pentru a ajuta la protejarea populațiilor puse în pericol de incendiile larg răspândite  și care au afectat practic toate țările,  în ultimele săptămâni”, a spus locotenent-colonelul Panagiotis Filis,  pilot al aeronavei de stingere a incendiilor CL-215 al  Forțele Aeriene Elene și acum, membru al Comandamentului Aerian Aliat. “Misiunile aeriene de stingere a incendiilor sunt printre cele mai complexe din aviație, deoarece echipajele trebuie să se ocupe de cele patru elemente clasice: apă, pământ, foc și aer. Suntem recunoscători că ne ajutați să ne mențineți pe toți în siguranță“, a adăugat el. Aliații se ajută reciproc cu aeronavele lor special adaptate, fie că este vorba de acțiuni concertate de stingere a incendiilor sau de o națiune care ajută la stingerea incendiilor în alta. Toate eforturile pun accent pe coordonarea strânsă atât a măsurilor civile, cât și a celor militare. Aceste activități oferă contextul pentru abordarea mai largă a NATO asupra securității, care ia în considerare preocupările legate de schimbările climatice.

Sprijinul reciproc al țărilor europene în eforturile lor de combatere a incendiilor sălbatice are loc și în cadrul RescEU. Obiectivul general al acestui Mecanism de protecție civilă al UE este de a consolida cooperarea dintre statele membre ale UE și șase state participante în domeniul protecției civile, în vederea îmbunătățirii prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share