Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Misterul sângelui Sf. Ianuarie. După 1700 de ani încă mai curge

Din 1389, oamenii din oraşul italian Napoli sărbătoresc repetarea anuală a miraculoasei lichefieri a sângelui Sf. Ianuarie.

Sângele atent păstrat al Sf. Ianuarie şi-a recăpătat forma lichidă pentru prima oară la 11 ani după martirizarea acestuia de către romani, în anul 304 d.Hr.

 

Potrivit legendei, Ianuarie, un episcop de Benevent, în apropiere de Pozzuoli , în sudul Italiei, a fost decapitat în timpul persecutării creştinilor de către împăratul roman Diocleţian. O localnică a adunat sângele lui Ianuarie în flacoane pe care le-a pus la loc sigur.

Misterul sângelui Sf. Ianuarie

La 11 ani după moartea sa, când trupul martirului urma să fie mutat în oraşul Napoli, la câţiva kilometri spre est, femeia s-a hotărât să predea episcopului flacoanele. Când acestea au fost aşezate lângă capul sfântului, episcopul a observat cu mare surprindere că sângele din recipiente redevenise lichid.

Întâmplarea a fost considerată miracol, căci aproape sfida credinţa, contrazicând legile naturii.

Sângele începe să curgă

Timp de peste 1000 de ani, nimeni n-a observat nimic neobişnuit în privinţa sângelui. În secolul al XIV-lea, când s-a construit o catedrală închinată Sf. Ianuarie (cunoscut ca Sf. Gennaro în Italia), miracolul cu sângele s-a repetat. De atunci, el s-a produs cu regularitate în zilele de sărbătoare asociate cu sfântul, între care 19 septembrie şi 16 decembrie.

În aceste zile, sângele şi capul sfântului sunt aşezate pe altarul catedralei. Un preot întoarce cu gura în jos flacoanele ce conţin sângele sfântului, astfel încât toţi cei prezenţi să poată vedea când s-a lichefiat complet. Apoi, credincioşii încep să se roage ca miracolul sa se producă şi, în scurt timp, substanţa începe să se prelingă pe pereţii flacoanelor.

Miracol sau manipulare

De fiecare dată când apar presupuse miracole, oamenii se împart în două tabere. Credincioşii explică întâmplarea bazându-se pe natura divină a obiectului şi nu au nevoie de alte explicaţii. Scepticii însă se îndoiesc de divinitatea evenimentului şi caută o explicaţie mai terestră.

Cinicii bănuiesc că miracolul sângelui este manipulat cu grijă, indicând alte cazuri din sudul Italiei, unde se spune că sângele conservat al sfinţilor s-ar comporta la fel. După ei, miracolul este înscenat amestecând în recipient apă şi cretă insolubilă sau altă substanţă, sau poate cineva înlocuieşte flaconul cu sânge uscat cu altul ce conţine un lichid. Unii sugerează că vasele conţin particule de ceară roşie, care se topesc treptat la căldura numeroaselor lumânări.

Deşi scepticii caută o explicaţie ştiinţifică, încă nu se poate dovedi dacă e vorba de un fenomen natural sau de un miracol.

Pentru conformitate: Lorena Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share