23/10/2021

Mokhallad Rasem: ”Mergeam la școală și apoi ne întorceam sub pământ” – Atrocitățile unor minți criminale

Ne aflăm în fața unor atrocități cum rareori s-au petrecut de-a lungul istoriei. La câteva decenii lumea a asistat la schimbări majore în ceea ce privește dreptul la viață și libertate. Niciodată omul de rând nu a decis, ci a fost împins să creadă doar că o face. Împreună cu Oana Maria Grigore am avut teribila șansă de a cunoaște adevărurile popoarelor, poveștile oamenilor, de cele mai multe ori popoare neprietene. Uimirea vine atunci când îi așezi față în față, le dai piatra și îi întrebi dacă o pot arunca. Nimeni nu o face!

Atrocitățile unor minți criminale

Mascarada actuală a înnebunit mapamondul, dar astfel de scenarii au existat mereu

Ne-am împrietenit cu Mokhallad Rasem prin intermediul limbajului comun, acela al frumosului, al artei. Oamenii aceștia care se contorsionează oferind iubire, nu se pot preface, de aceea pentru noi adevărurile lor au devenit adevăruri absolute.

Vorbim despre oameni care au trăit experiențe dureroase, oameni care sunt lăsați să fie lumină și speranță pentru semenii lor. Prin ei s-au scris istorii, s-au dat războaie și au curs lacrimile unui întreg popor. Mascarada actuală care a innebunit mapamondul este o țesătură atât de proastă încât de la televizor până la fotoliu s-a pierdut aproape total manipularea. Parcă și scenariile erau mai credibile cu ani în urmă, dacă ne gândim la turnurile gemene, sau poate doar faptul că nu s-a încercat globalizarea, cum de pildă am avut de curând incendiile din Australia sau cel de la Catedrala Notre Dame.

Atrocitățile unor minți criminale

  • Trăim într-o tragedie umană și nu înteleg de ce ne luptăm unii cu alții
  • Mergeam la școală și apoi ne întorceam sub pământ
  • I-am văzut pe oameni foarte fericiți și mă întrebam de ce
  • tata a plecat în Siria pentru că devenise foarte periculoasă viață în Irak
  • ne-am născut să ne înțelegem unii pe alții, să lucrăm împreună
  • nu găsesc necesitatea politicii, pentru că ea a distrus totul în lume

Mokhallad Rasem, actor si regizor ne-a relatat despre suferința popoarelor aflate sub dictatură, cu pioșenia și întelegerea unui om care a trăit și a văzut lucruri -pe care mulți dintre noi- doar le citim prin cărți sau le vedem în filme.

Un căutător de pace, de libertate, de frumos, Mokhallad Rasem are o misiune specială printre oameni, aceea de a-i învăța să se iubească unii pe alții, să se iubească pe ei înșiși și desigur să lase o lume mai bună în urma lor. Iar el reușeste atât de bine prin artă și prin însăși prezența sa.

Vă invităm să aflați mai multe într-un interviu cu Mokhallad Rasem, exclusiv pentru Oficial Media

Oficial Media: Nu vrem să oficializam prea mult, am vrea mai degrabă sa avem o conversație caldă, ca între prieteni, ne interesează mesajul tău, fie că este vorba de profesie sau de pasiune. Spune-ne povestea ta…

Mokhallad Rasem: M-am nascut în Bagdad (Irak) pe timpul războiului cu Iran. Au fost 8 ani de război între cele două țări, eram mic și nu știam ce se întâmplă. Când aveam 8 ani s-a încheiat războiul (1988) și i-am văzut pe oameni foarte fericiți și mă întrebam de ce.

În toată perioada războiului noi am stat sub pământ. Mergeam la școală și apoi ne întorceam sub pământ. De-a lungul vieții am început să studiez arta, cea care mi-a schimbat și viața. Apoi în anii 90 a început războiul Irakului cu America, iar în 2003 un alt război care năruit multe vieți.

Totul era distrus, oameni, locuri, aveam 23 de ani și mă gândeam de ce se întâmpla asta, unde să plec; atunci am început să lucrez ca artist și să-mi schimb realitatea. Am încercat să fac din materialele distruse ceva frumos. Am plecat din Bagdad când aveam 24 de ani. Am început o viață nouă în Belgia însă nu mi-am văzut familia de 6 ani.

Oficial Media: Cum poti să studiezi arta în niște condiții atât de vitrege?

Mokhallad Rasem: Am avut o susținere foarte bună din partea familiei pentru a studia arta. Am studiat teatrul grecesc, Shakespeare, Ibsen. Tata a fost un actor faimos în Irak. Când eram mic mergeam cu el la teatru. Avea un magazin de cărți, o librărie și îmi dădea tot timpul cărți să citesc. Tata era inspirația mea. Când am plecat în Europa în Belgia, tata a plecat în Siria pentru că devenise foarte periculoasă viață în Irak. Din păcate în anul 2008 a murit în Siria.

”Trăim într-o tragedie umană și nu înteleg de ce ne luptăm unii cu alții” – Rasem

Oficial Media: Cum arată activitatea ta din Belgia? Cu ce te ocupi?

Mokhallad Rasem: Lucrez într-un teatru faimos din Belgia, Teatrul Toneelhuis. Am spectacole în fiecare an și în prezent există un program stabilit până în anul 2021. Este un teatru profesionist, mergem tot timpul la festivaluri internaționale, acolo unde am câștigat premii, de exemplu în Austria la Viena, în Anglia, porțile sunt deschise pentru mine.

Oficial Media: În spectacolul tău ai vorbit despre suferința umană cea care este în afara creației, de ce ai ales să scoți în evidență drama?

Mokhallad Rasem: Este foarte adevărat ce ai spus, trăim într-o tragedie umană și nu înteleg de ce ne luptăm unii cu alții. Ne-am născut să trăim într-o realitate dureroasă, sau ne-am născut să ne înțelegem unii pe alții, să lucrăm împreună. Și de foarte multe ori nu găsesc necesitatea politicii, pentru că ea a distrus totul în lume iar oamenii caută pacea.

”Politica te scoate din propria viață și uneori te bagă sub pământ”

Oficial Media: Politica înseamnă agresiune, egoism și este ideea unui om sau a unui grup mic de oameni…

Mokhallad Rasem: Da, exact așa este. Politica te scoate din propria viață și uneori te bagă sub pământ. Cunosc politica României și știu că ați avut un dictator. Noi am avut 30 de ani de dictatură în Irak.

Oficial Media: Noi în schimb am avut 70 de ani de comunism, dar nu am avut razboi, oamenii au fost uciși în alte moduri. Credem că spectacole precum al tău, dau un semn de întrebare publicului și societății.

Mokhallad Rasem: Este important ca artiștii să aibă un mesaj către întreaga lume, dacă reușim să schimbăm o singură persoană este un câștig, nu trebuie să-i schimbăm pe toți. Avem nevoie de timp ca să înțelegem cum funcționeză lumea, să comunicăm unii cu alții.

Atrocitățile unor minți criminale
Conversații cu jurnalistul german de talie internațională, Dieter Topp și actorul portughez Miguel Francisco Sermao

Jurnalistul german Dieter Topp despre Mokhallad Rasem

„Pentru mine ca și profesionist în acest domeniu este foarte important faptul că sunt aici să mă întâlnesc cu oameni precum cei din Portugalia( Miguel Sermao din spectacolul ”Bao Preto” în regia lui Joao Mota), pe care i-am cunoscut și am văzut monodrama lor care m-a impresionat; apoi spectacolul din colaborarea Belgia-Irak-Iran, Mokhallad Rasem, care a fost aseară, Body Revolution, unde am văzut o cu totul altă viziune despre corp, cu toată acea dramă a războiului și asta consider că este ceea ce face domnul Ranin. Faptul că ne aduce pe toți aici, pentru a putea avea aceste conversații, pentru a putea discuta și nu s-ar putea întâmpla într-un alt loc, nici la București, nici în altă parte, se întâmplă în Târgoviște”

Oficial Media: De aceea și noi am ales să facem un interviu informal…Avem nevoie de libertate, avem nevoie să imităm natura, ea nu ne spune niciodată să ucidem.

Mokhallad Rasem: Da, cultura este calea către libertate! Lumea nu poate determina un om sa fie bun, dar un singur om poate face ca lumea sa fie mai buna.

”The world can not cause a man to be the best, but one man can make the world better”

După câteva zile petrecute în Târgoviște, l-am însoțit pe Mokhallad Rasem într-o vizită la Curtea Domnească, acolo unde a rămas impresionat de istoria zidurilor cetății și ne-a împărtășit câteva amintiri de acasă.

”După război nu au mai fost vizitatori la noi în țară (Irak). Sadam Hussein și-a scris numele pe fiecare piatră din zidurile monumetului Babilon. În prezent se lucrează ca numele lui să fie acoperit.”  (Mokhallad Rasem)

Câteva secvențe de neuitat cu Mokhallad, omul, artistul și prietenul.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share