Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Monica Ilie: Cinisme liberale

Pe pagina personală de Facebook doamna viceprimar Monica Ilie și-a făcut publică părerea legată de ceea ce se întâmplă pe scena politică din România în momentul de față.

Mai jos se află declarația completă, de pe pagina de Facebook.

Cinisme liberale…

Am urmărit și eu trecerea miniștrilor PNL prin comisiile parlamentare, ce-i drept nu în integralitate, ci sporadic și cu atenție. M-a frapat, mai întâi de toate, schimbul de replici care nu a avut nimic în comun, în multe situații, cu atitudinea unui demnitar, cu ideea de profesionalism, de schimb de opinii într-un spațiu care impune rigoare.

Am remarcat, din păcate, nivelul intelectual mediocru al unora și nu mă refer aici neapărat la corectitudinea gramaticală, ci, mai ales, la coerența ideilor, la capacitatea de a exprima logic, inteligent, argumentat un punct de vedere, la dibăcia care a lipsit multora în a insera ironia fină într-un discurs susținut în fața competitorului politic, fără a cădea în grotesc.

Ne-am aflat în aceste zile într-o situație care nu a mai existat niciodată în România. Miniștrii vin la audieri, prezintă un program guvernamental pe care știu că nu vor să îl implementeze, pentru că ei nu vor să fie miniștrii, sau vor, dar nu acum, pentru că acum este un joc de rol absurd. Situația este de un penibil rar întâlnit și nu oferă României decât circ. Țara este neguvernată sau guvernată în funcție de anumite interese, nu există niciun proiect major despre care să se discute, opinia publică este intoxicată cu tema alegerilor anticipate.

Oare ce măsuri bune pentru țara nostră vrea guvernul Orban să ia și nu este susținut de Parlament? Nu știm nici noi și nici miniștrii audiați nu au reușit să convingă prea mult. Din păcate, campania electorală derulată cu stoicism de miniștrii PNL în aceste zile de audieri a scos la iveală faptul că programul lor de guvernare parcă nu are în centrul său OMUL, românul.

Cinică, doamna ministru al Muncii jignește părinții, aruncând asupra lor o „anatemă”: „în multe situații, alocația este folosită pentru băutură, pentru tutun, pentru jocuri de noroc, pentru orice altceva mai puțin decât să se ocupe de problemele copiilor…”. Dacă este așa, atunci acești copii sunt în pericol, doamna ministru! Ce facem cu ei, cum îi protejăm? Există date în acest sens, ați făcut studii sau știți din „gura târgului”? Condiționarea acordării alocațiilor de prezența părinților la școală este, din nou, o idee aberantă care încalcă Constituția.

Acestea nu sunt decât motive inutile de a abate atenția de la faptul că nu doresc să acorde alocația mărită copiilor. Cu același cinism, doamna ministru incită la ură și vorbește despre numărul enorm al celor care primesc ajutoare sociale. Este o dezinformare calculată, pentru că cifrele spun că numărul celor care primesc ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat a scăzut de la 247.000 în februarie 2016, la 170.000 în decembrie 2019.

Doamna ministru nu a știut să spună câte pensii minime din România au la bază contribuția completă, de 35 de ani sau de 15 ani, dar consideră că pensionarii care au muncit între 15 și 35 de ani sunt asistați social și refuză să le mărească pensiile la fel cum refuză, cu îndârjire, să se pronunțe clar asupra majorării cu 40% a punctului de pensie. Pot continua mult cu cinismul acestui ministru, iar dacă aș trece la ceilalți, cu siguranță, avizul ar fi tot negativ.

Prestația miniștrilor, teatrul sau, după caz, circul din Parlament, în cadrul acestor audieri, m-au făcut să mă gândesc la prestațiile sofisticate din timpul romanilor și la societatea vremii, satirizată de latinul Juvenal, societate despre care spune că nu mai avea „…alte doruri și nici alte slăbiciuni/ decât jocurile-n circuri și bucata lui de pâine”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share