Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Constantin Ana: „Nu ne putem juca cu viitorul orașului și al acestei instituții!”

Ieri, la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa a avut loc o ședință organizată de doamnele director Voicu Victoria și director adjunct Andreiana Carmen, la care au participat domnul primar Constantin Ana, cadrele didactice și părinții reprezentanți ai tuturor claselor existente la nivelul instituției.

În cadrul ședinței s-a discutat despre proiectul de reabilitare și modernizare a Colegiului Național „Nicolae Titulescu” și potențialele dificultăți pe care le vor întâmpina toți cei implicați atât direct, cât și indirect, în acest proiect.

Implementarea proiectului, adică partea de proiectare tehnică, va demara începând cu luna aprilie, iar partea de execuție va fi imediat după bacalaureat.

„Empatizez cu îngrijorarea pe care o simt în rândul părinților legată de acest proiect, mai ales că orașul Pucioasa are o experiență neplăcută legată de implementarea proiectului de la Școala nr.4.

Am așteptat de multă vreme această întâlnire și vă spun foarte sincer că de când sunt primar, din iulie 2016, m-am tot gândit la acest proiect. M-am tot gândit foarte serios ce vom face pentru această școală, care pentru mine, pe lângă faptul că o port în suflet, pentru că mi-a fost timp de patru ani casă, reprezintă cea mai importantă instituție de învățământ din nordul județului.

În ultimul timp am urmărit foarte atent evoluția rezultatelor de aici, câteodată am și intervenit și am luat poziție. În nicio secundă nu mi-a fost indiferent acest liceu”, declară Constantin Ana.

Problema „zonelor tampon”

„Nu e un moft, nu e o ambiție, o dorință de a face ceva serios în această școală, dar suntem într-o situație, în care eu, cel puțin, nu-mi pot asuma să las această clădire așa”, susține domnul primar.

Clădirea CNNT se află în clasa de risc seismic 2, reprezentând  un risc crescut de avarie a elementelor structurale. Proiectul este necesar într-o mare măsură, deci nu se pune problema abandonării lui.

Totuși, conform spuselor domnului primar, Colegiul Național „Nicolae Titulescu” nu este singura instituție de învățământ care va intra în reabilitare, ceea ce înseamnă că există și mai puține soluții în ceea ce privește stabilirea unor „zone tampon”.

În următorii doi ani, pe lângă reabilitarea din cadrul CNNT, va exista și un program de extindere și modernizare la Liceul Tehnologic. Mai mult, Grădinița nr.1, dar și Grădinița nr.2 vor intra și ele într-un program de reabilitare completă.

Care sunt soluțiile la această problemă?

La momentul actual există două locații disponibile cu certitudine, mai exact Școala nr.3 din Filatură și Școala nr.2 din Șerbănești.

„Ar fi fost foarte frumos să fi avut o clădire în care să fi putut să-i relocăm pe toți, dar din păcate nu avem așa ceva”, spune edilul.

O parte dintre părinți și-a pus întrebarea dacă nu cumva există posibilitatea ca elevii să fie relocați în școlile care sunt funcționale, adică Școala nr.1 „Mihai Viteazul” și Școala nr.4 „Elena Donici Cantacuzino”. Domnul primar a răspuns în felul următor: „Urmăresc tot fenomenul la nivelul învățământului din Pucioasa și o spun cu mâhnire și chiar foarte apăsat, că, din păcate pentru noi, nu există un dialog între instituțiile de învățământ gimnazial și cele două licee”.

Cea mai bună alternativă cu privire la această problemă nu există momentan, dar în urma analizei în detaliu a tuturor posibilităților existente, domnul primar va face cunoscută soluția finală.

Suprapunerea neintenționată peste „generația de sacrificiu”

Din păcate, se întâmplă ca acest proiect să surprindă aceeași generație de elevi care a trecut prin reabilitarea Școlii nr.4 „Elena Donici Cantacuzino”, de acum câțiva ani.

„Trist pentru mine este că se suprapune peste aceeași generație care a mai fost o dată generația de sacrificiu la Școala nr.4. Este, într-adevăr, dureros și îmi pare rău pentru treaba aceasta, dar chiar nu am ce să fac”, a explicat acesta.

Domnul primar este de părere că „efortul pe care trebuie să-l facă Primăria Pucioasa este acela de a oferi cadrelor didactice, dar și elevilor din acest liceu, o infrastructură pe măsura actului educațional”, iar acest fapt va duce, în cele din urmă, la finalizarea cu succes a proiectului de reabilitare și modernizare a CNNT.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share