Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Multinaționalele trebuie să plătească impozite în țările unde își desfășoară activitatea, nu în paradisuri fiscale

Europarlamentarul Mircea Hava trage un semnal important de alarmă cu privirea la modalitatea în care multinaționalele fentează impozitarea în țările unde își desfășoară activitatea.

„Nu e o noutate pentru nimeni că marile corporații încearcă, de multe ori, să profite de orice portiță și scăpare legislativă pentru a evita taxele și impozitele datorate. Cum nu trăim într-o lume ideală, avem legi care impun aceste taxe și impozite, iar companiile, în mod special multinaționalele, care activează pe întreg mapamondul, urmăresc să își maximizeze profiturile prin evitarea pe cât posibil a acestora, prin jonglerii contabile în urma cărora profiturile sunt mutate dintr-o parte în alta și declarate în acele paradisuri fiscale în care impozitele sunt modice sau chiar nu există.
La ora actuală, avem un acord OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin care peste 130 de state ale lumii decid să schimbe regulile jocului și, după mai bine de opt ani de negocieri, își propun să oblige multinaționalele să plătească impozit acolo unde își desfășoară activitatea – și nu doar acolo unde își au sediul – și să impună o cotă corporativă minimă de 15%. Din păcate, acest acord nu este încă ratificat la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, lansează un apel la statele membre pentru a-l pune în aplicare în spațiul UE.
Odată implementat în legislația fiscală din fiecare stat membru al UE, va duce nu doar la stoparea „migrării” profiturilor spre paradisuri fiscale, însă va acționa și ca un instrument de reducere a cazurilor de concurență fiscală neloială. Practic, dacă această taxă de minim 15% va fi impusă la nivelul întregii Uniuni, vor dispărea cazurile în care statele membre concurează între ele, prin acordarea de facilități fiscale, pentru atragerea unor companii. Iar acest lucru va însemna, totodată, posibilitatea ca fiecare stat membru să-și construiască o politică fiscală riguroasă și predictibilă. Nu în ultimul rând, atât eu cât și colegii din PPE susținem, în Parlamentul European, grăbirea și acceptarea acestui acord de către toate grupurile politice, pentru că piața comună înseamnă reguli comune și pentru că, fiscal și mai ales moral, impozitele trebuie plătite acolo unde are loc activitatea economică și unde este realizat profit, nu undeva, departe, unde o companie își are un birou și sediul juridic” a precizat europarlamentarul român.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share