Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la „Noaptea Muzeelor 2023”

Muzeul Național de Artă Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, vă invită sâmbătă, 13 mai 2023, la cel mai important eveniment muzeal al anului – „Noaptea Muzeelor 2023”. În anul Capitalei Culturale Europene, Palatul Baroc își deschide porțile și aprinde luminile pentru toți iubitorii de artă între orele 15:00 – 23:00.
Cu această ocazie, vă invităm să admirați expozițiile noastre permanente și temporare, iar începând cu ora 18:00 veți fi încântați de elevii Liceului de Arte „Ion Vidu” din Timișoara ce vor susține un recital de muzică clasică în Sala Barocă.
În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor 2023” publicul va avea posibilitatea să viziteze gratuit următoarele expoziții:
Expoziții temporare:
• Expoziția „Victor Brauner- Invenții și magie”- cea mai importantă expoziție retrospectivă dedicată artistului suprarealist de origine română organizată la Timișoara. Reprezentant de seamă al avangardei istorice, artistul Victor Brauner s-a manifestat în mod preponderent la nivel internațional, definind alături de alți mari artiști, cum ar fi Constantin Brâncuși, stilurile artistice specifice începutului de secol XX. Aducerea lui Brauner în țara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată. Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, gravuri și documente) compun expoziția dedicată artistului român originar din Piatra Neamț, iar dintre acestea 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.
• „MNArT Open View”, un proiect inedit prin care „Galeria Mercy” fereastra muzeului de pe strada cu același nume, găzduiește pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artiști ai lumii. Spațiul galeriei prezintă publicului un scurtmetraj experimental, 1979, „Anamorfoze”, din colecția artistului Dorel Tulcan.
• Expoziția „Timișoara – portretul unui oraș”, parte a proiectului „Timișoara through the lens of artists” a prins formă din dorința Muzeului Național de Artă Timișoara de a celebra moștenirea culturală a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orașului, precum și artiștilor care, de-a lungul timpului, au surprins cu ajutorul penelului, peniței, cărbunelui, aparatului de fotografiat și instalației lumea care îi înconjura. Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor locali contemporani (Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, Peter Jecza), cât și din opere de artă aflate în patrimoniul muzeului (József Ferenczy, Stefan Jäger, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan, Constantin Flondor).
Expoziții permanente: Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească- Dialoguri multiculturale, sec. XVII-XX; Artă Europeană- Fondul Ormos Zsigmond, sec. XV-XVIII; Colecția Corneliu Baba, 1906-1997 și Laboratorul vizitabil de restaurare-conservare.
Vă așteptăm cu drag!

„Noaptea Muzeelor 2023” este a 19-a ediție a seriei de evenimente ce are loc la nivel național și european inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.
„Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, declară Ministrul Culturii si Comunicării din Franța, dna Audrey Azoulay.
În Romania, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share