Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

NATO este alături de Ucraina și a solicitat Rusiei să restituie UCRAINEI controlul peninsulei CRIMEEA

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a sosit luni (23 august 2021) la Kiev, Ucraina, pentru a participa la Summitul inaugural al Platformei Crimeei. Adresându-se la Summit, secretarul general adjunct a subliniat că NATO este alături de Ucraina și a solicitat Rusiei să restituie Ucrainei controlul peninsulei Crimeea.

NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoană at the Crimea Platform Inaugural Summit

”NATO este alături de dumneavoastră; condamnăm cu fermitate și nu va recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Și solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei. Situația de securitate din Crimeea, estul Ucrainei, Marea Neagră și Marea Azov ne afectează pe toți. Acțiunile Rusiei au adus suferințe și pierderi de nedescris poporului ucrainean. Și ele subminează dreptul internațional și amenință ordinea internațională bazată pe reguli. Subiectul Crimeea nu privește doar Crimeea însăși. Este o chestiune care ne privește pe toți cei din lumea liberă și democratică”, a afirmat Mircea Geoană.

 

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat  și el ,  că Uniunea Europeană nu recunoaște ”anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului” și că aceasta va rămâne fermă ”în fața oricărei violări a dreptului internațional”.

”Crimeea este Ucraina. Sunt bucuros să particip, alături de voi, la primul summit al ”Platformei Crimeea”  în ajunul celebrării a 30 de ani de la proclamarea independenței. Independență înseamnă suveranitate, integritate teritorială în limitele granițelor recunoscute la nivel internațional”, a transmis oficialul european în intervenția sa la summitul ”Platforma Crimeea”, un mecanism internațional de consultare și comunicare lansat de Ucraina cu o zi înainte de celebrarea Zilei Intedependenței al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

”România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. Ştim din propria noastră experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică. Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez puternic conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung. Dividendele vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii”, a spus și premierul României, Florin Cîțu.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share