29/07/2021

NATO este ferm angajat în înfrângerea durabilă a lui DAESH- ISIS

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat luni (28 iunie 2021) la o reuniune a miniștrilor de externe ai Coaliției Globale pentru a învinge ISIS, organizată  la Roma.  Reuniunea a fost co- prezidată de Italia și Statele Unite.

„NATO este ferm angajat în înfrângerea durabilă a lui Daesh”, a spus secretarul general, menționând că toți aliații sunt membri ai Coaliției Globale și că Alianța oferă sprijin cu zboruri de supraveghere AWACS și prin intermediul Misiunii NATO Irak. El a reamintit că, la cererea guvernului irakian, miniștrii apărării NATO au convenit în februarie extinderea misiunii de consiliere, formare și consolidare a capacității Alianței în Irak, pentru a ajuta la consolidarea forțelor și instituțiilor de securitate irakiene, astfel încât acestea să poată preveni apariția Daesh și stabilizarea propriei țări. El a adus în plus tribut forțelor de securitate irakiene pentru munca lor, din prima linie a luptei împotriva Daesh.

Secretarul general a menționat că agenda NATO 2030 convenită la summitul NATO la începutul lunii iunie implică intensificarea eforturilor de formare și consolidare a capacităților în domenii precum combaterea terorismului, stabilizarea și reforma apărării.

„Alianța noastră continuă să coopereze îndeaproape cu partenerii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Sahel pentru a-și consolida instituțiile și a sprijini lupta împotriva terorismului”, a spus el. Secretarul general  a menționat că ”o delegație NATO a călătorit recent în Mauritania pentru a discuta despre cum să aprofundeze cooperarea cu țara și cu G5 Sahel” El a menționat, de asemenea, că ”NATO a semnat un acord pentru a oferi sprijin logistic Grupului operativ Takuba, sprijinind eforturile de combatere a terorismului în Mali(…) În NATO, așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră strânsă cu toți prin intermediul Coaliției Globale și cu țările și organizațiile partenere precum Uniunea Europeană și Națiunile Unite, pentru a asigura înfrângerea durabilă și globală a Daesh”, a conchis el.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share