”NATO este pregătită să apere România și toți ceilalți Aliați”

Secretarul general Jens Stoltenberg l-a întâmpinat miercuri (26 octombrie 2022) pe prim-ministrul român Nicolae Ciucă la sediul NATO pentru a aborda războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și implicațiile pentru securitatea în regiunea Mării Negre.

Dl Stoltenberg a subliniat că NATO își consolidează prezența de la Marea Neagră până la Marea Baltică, inclusiv cu avioane de luptă din Canada și mii de trupe franceze, belgiene, olandeze și americane. El a subliniat că acest lucru transmite un mesaj clar că „NATO este pregătită să apere România și toți ceilalți Aliați”. Adresându-se afirmațiilor Moscovei conform cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” radiologică pe propriul său teritoriu, secretarul general a descris-o ca fiind „absurdă”, adăugând că „Aliații resping această acuzație flagrant falsă, iar Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru a escalada război și mai departe.” El a precizat că „NATO nu va fi intimidată sau descurajată să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare – atâta timp cât este nevoie”. El a mai spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „a transformat părți ale Mării Negre într-o zonă de război” și a îndemnat Rusia „să reînnoiască acordul ONU cu cereale intermediat de Turcia”, astfel încât alimentele să ajungă în continuare la cei care au nevoie.

Secretarul general a mulțumit României pentru contribuțiile importante pe care le aduce la securitatea noastră comună în acest moment crucial. România investește 2% din PIB în apărare, găzduiește unul dintre noile grupuri de luptă multinaționale ale NATO, înființat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, precum și un loc cheie pentru apărarea antirachetă balistică a NATO. Următoarea întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO va avea loc luna viitoare în capitala României, București.

”Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei. Astfel, implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială.  Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie și contingente de militari din Țările de jos şi Belgia, reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii și unității care caracterizează Alianța noastră. Mulţumesc, şi cu acest prilej, Franței, Olandei și Belgiei pentru implicare şi solidaritate şi, de asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru prezența lor în România.

The Prime Minister of Romania, Nicolae Ciucă visits NATO and meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Am apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a Secretarului General în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi am încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate.
Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută. Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă.
Am subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina. De asemenea, am reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti. Am accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. In acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate.
România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice. Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate.
Am menţionat, de asemenea, importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie în acest an. Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO.  Mulţumesc încă o dată Secretarului General pentru discuţia de astăzi şi doresc să reiterez angajamentul de a continua dialogul substanţial şi cooperarea eficientă în îndeplinirea obiectivelor noastre comune legate de securitatea spaţiului euroatlantic” a transmis premierul Nicolae Ciucă, ministrul interimar al APĂRĂRII.

 

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share