Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”NATO rămâne angajată cu securitatea și stabilitatea pe termen lung a Afganistanului”

 

” Salut anunțul că s-a ajuns la o înțelegere privind reducerea semnificativă a violenței în Afganistan.
Acesta este un test critic al dorinței și capacității talibanilor de a reduce violența și de a contribui la pace cu bună credință. Acest lucru ar putea deschide calea pentru negocieri între afgani, pentru o pace durabilă și pentru a garanta că țara nu va mai fi niciodată un refugiu sigur pentru teroriști.
Aliații NATO sunt în Afganistan din 2001. În prezent, NATO are 16.000 de militari în țară pentru a sprijini forțele de securitate afgane cu pregătire și finanțare, astfel încât să poată crea condițiile pentru pace. NATO rămâne angajată cu securitatea și stabilitatea pe termen lung a Afganistanului” a transmis secretarul general al NATO,Jens Stoltenberg.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_173858.htm?selectedLocale=en&fbclid=IwAR0FUgyqv5Bq6RhqVdLeF414SRYdY-u3hBO6xUPrZdsKAZJGFZer9hYQXIQ

NATO a condus forța internațională de asistență de securitate (ISAF), mandatată de ONU, din august 2003 până în decembrie 2014. Misiunea ISAF a fost de a permite autorităților afgane și de a construi capacitatea forțelor de securitate naționale afgane de a oferi securitate eficientă, pentru a se asigura că nu va mai fi niciodată un refugiu sigur pentru teroriști.
ISAF a fost cea mai lungă și cea mai provocatoare misiune a NATO până în prezent: la înălțimea sa, forța a fost de peste 130.000 de oameni puternici cu trupe din 50 de NATO și națiuni partenere.
ISAF a contribuit, de asemenea, la reconstrucție și dezvoltare în Afganistan prin 28 de echipe multinaționale de reconstrucție provincială.
Tranziția către plumbul afgan pentru securitate a început în 2011 și s-a finalizat în decembrie 2014, când operațiunea ISAF s-a încheiat, iar afganii și-au asumat întreaga responsabilitate pentru securitatea țării lor.
În ianuarie 2015, NATO a lansat Misiunea de sprijinire a rezoluțiilor (RSM) pentru a instrui, consilia și ajuta asistența și forțele de securitate afgane. În prezent, numără în jur de 17.000 de militari din 39 de aliați NATO și țări partenere.
La Summit-ul NATO din iulie 2018 de la Bruxelles, Aliații și partenerii lor operaționali s-au angajat să susțină RSM până când condițiile indică o schimbare adecvată; extinderea susținerii financiare a forțelor de securitate afgane până în 2024; și să facă progrese suplimentare în dezvoltarea unui parteneriat politic și practic cu Afganistanul.
Înființat în 2010, Parteneriatul de durată , este parteneriatul politic al NATO cu Afganistanul.

În cadrul Summit-ului NATO din 2016 de la Varșovia, Aliații au decis să consolideze și să consolideze Parteneriatul în cadrul și alături de RSM. Pe termen lung, obiectivul NATO rămâne un parteneriat tradițional cu Afganistanul.
Reprezentantul civil superior al NATO reprezintă conducerea politică a Alianței la Kabul, sfătuind autoritățile afgane cu privire la parteneriatul de durată, precum și legătura cu guvernul, societatea civilă, reprezentanții comunității internaționale și țările vecine.
Aliații NATO susțin pe deplin eforturile conduse de Statele Unite pentru obținerea unei soluții pașnice și continuă să se coordoneze îndeaproape pe calea de urmat. Aliații rămân ferm angajați în ceea ce privește securitatea și stabilitatea pe termen lung a țării.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share